Μία πιθανή απειλή για το μέλλον των Ιστορικών Οχημάτων (ΙΟ) στην Ευρώπη, αντιμετωπίστηκε πετυχημένα από τη FIVA, τη διεθνή ομοσπονδία Fédération Internationale des Véhicules Anciens, μετά από προσπάθεια 10 ετών. Το πρόβλημα ήταν – και είναι – τα ΚΤΕΟ και οι διαρκώς αυξανόμενες σε απαιτήσεις εξετάσεις των αυτοκινήτων, πριν κριθούν άξια για χρήση στο δρόμο.
Ήταν στην οδηγία 2014 EU που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τα Ιστορικά Οχήματα και δικαιώθηκε η προσπάθεια της FIVΑ. Και η Σουηδία η πρώτη χώρα που έβγαλε δική της τροπολογία για να ταιριάξει την οδηγία με τα δεδομένα της χώρας. Η λύση ήταν η τροπολογία «50 ετών και πάνω», που δίνει ελαφρύνσεις και εξαιρέσεις στα ιστορικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία.
O Peter Edqvist, Αντιπρόεδρος της FIVA, και Πρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας Ιστορικού Οχήματος (Swedish Historic Vehicle Federation), σχολίασε την απόφαση των αρχών της χώρας του:
«Είναι ήδη 10 χρόνια από τότε που η FIVA έλαβε γνώση για τα νέα σχέδια της ΕΕ για την εξέταση καταλληλότητας των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ, που περιείχαν και άλλα κακά για τα Ιστορικά Οχήματα. Η FIVA κατάλαβε ότι έπρεπε να αναλάβει δράση πριν να συγγραφούν καινούριοι κανόνες/νόμοι, γιατί μετά από αυτό είναι δύσκολο να τους αλλάξεις.
Χρόνια δουλειάς της Επιτροπής Κανονισμών της FIVA, σε συνεργασία με την ομάδα των Ιστορικών Αυτοκινήτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολούθησαν. Αποτέλεσμα; Η οδηγία 2014 EU είναι η πρώτη οδηγία που θεωρεί τα Ιστορικά Οχήματα σα μία ξεχωριστή κατηγορία οχημάτων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Είμαι ευχαριστημένος να δηλώσω ότι ο ορισμός στην οδηγία είναι πολύ κοντά στο πώς ορίζει η FIVA το ΙΟ. Από την οδηγία:
«Οχήματα ιστορικής σημασίας είναι αυτά που συντηρούν την κληρονομιά της περιόδου κατά την οποία κατασκευάστηκαν».
Οποιοδήποτε ατύχημα προκληθεί από ένα Ιστορικό Όχημα θα είναι μία τραγωδία για όλους μας, ιδίως αν πρόκειται για ένα κακοσυντηρημένο Ιστορικά Οχήματα. Οι στατιστικές που εξετάστηκαν μας έδειξαν ότι οι αποστάσεις στις οποίες οδηγούνται τα Ιστορικά Οχήματα είναι ελάχιστες και τα ατυχήματα που προκαλούνται σχεδόν μηδενικά. Σε συνδυασμό με τη νέα οδηγία, αναμένουμε περεταίρω μείωση.
Χωρίς τη δουλειά της Επιτροπής Κανονισμών της FIVA όλα αυτά δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν».
Οι νέοι κανόνες δεν είμαι κανονισμοί, οπότε κάθε κράτος μπορεί να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις στους ελέγχους, να τους κάνει λιγότερους συχνούς από αυτούς των σύγχρονων αυτοκινήτων, ακόμη και να τους καταργεί. Η Σουηδία είναι η πρώτη που καθιέρωσε κάτι τέτοιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχοι κανονισμοί θα νομοθετηθούν με εφαρμογή από τις 20 Μάη 2018, με εφαρμογή στα αυτοκίνητα 40 ετών και μεγαλύτερα.
Ο πρόεδρος της FIVA Patrick Rollet δήλωσε:
«Η οδηγία της ΕΕ για την εξέταση του αξιόμαχου των ΙΟ θα εφαρμοστεί σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες από το Μάη του 2018, προσδιορίζοντας έναν ελάχιστο αριθμό τροπολογιών που πρέπει να γίνουν σε κάθε χώρα, όπως έγινε στη Σουηδία και θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα πρότεινα στους ιδιοκτήτες ΙΟ να προβούν μόνοι τους στους ελέγχους που επιβάλει η οδηγία, μειώνοντας περεταίρω τον κίνδυνο να εμπλακεί ένα ΙΟ σε ατύχημα. Μία εξέταση από ειδικούς είναι ένα δείγμα σοβαρότητας από τους ιδιοκτήτες ΙΟ, που δείχνει την προσκόλλησή τους στην ασφάλεια. Ελπίζουμε ότι τα σημερινά παραδείγματα θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος.
Η νέα κατάσταση επισημαίνει τη σημασία της καλής σχέσης ανάμεσα στο κίνημα των Ιστορικών Οχημάτων και τις αρχές κάθε κράτους, για τη σύνταξη νόμων που μπορούν να λάβουν υπ’ όψη ξεχωριστές καταστάσεις όπως τα ΙΟ.
Συγχαρητήρια στις Σουηδικές αρχές (Υπουργείο Μεταφορών, Κυβέρνηση, Βουλευτές, ΚΤΕΟ, ασφαλιστικές εταιρίες κα.) και την ομοσπονδία τους, που κατάφεραν να βρουν μία βιώσιμη λύση.»
Ο Tiddo Bresters, πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών της FIVA, πρόσθεσε:
«Η προστασία του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε τα Ιστορικά Οχήματά μας δεν έρχεται εύκολα και χωρίς κόπο. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια από ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.»
Ας ελπίσουμε ότι φορείς (?) και κυβερνητικοί παράγοντες στην Ελλάδα θα λάβουν υπ’ όψη όλες αυτές τις αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη και θα επιβληθούν και στην Ελλάδα από Μάη του 2018, για να μη βρεθούμε απέναντι στη δυσάρεστη θέση να αλλάζουμε τα συμφωνηθέντα, μετά τις προτάσεις της 18 Γενάρη ή να πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ!
Πηγή: Γιάννης Αθανασίου – x-auto.gr