Κορυφαίες θέσεις για τις δυο Ελληνικές ομάδες στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent στην Ισπανία – VIDEO – Φωτογραφίες

Οι δυο Ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent στην Ισπανία, στην πίστα του Aragon, με συμμετοχές 37 πανεπιστημίων από όλο το κόσμο, κατάφεραν να κερδίσουν κορυφαίες διακρίσεις για άλλη μια φορά!

H Tyφoon MotoRacing, η ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό MotoStudent, για τρίτη φορά κέρδισε την 2η θέση στην συνολική κατάταξη, ανάμεσα σε 37 συμμετοχές πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο, με το νέο της αγωνιστικό πρωτότυπο που  ονομάζεται “Κέρβερος” – “Cerberus”, ένα όνομα εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία σύμφωνα με την οποία το μυθολογικό πλάσμα ήταν παιδί του τιτάνα Τυφώνα.!

Η Panther Racing AUTh , η φοιτητική ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.,  κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Best Innovation (Καλύτερη Καινοτομία), μια κατηγορία από τις τρεις συνολικά!

Επίσης κέρδισε την 8η θέση στην συνολική κατάταξη, με αποτέλεσμα να έχουμε δυο Ελληνικές ομάδας στην κορυφαία δεκάδα!

Γ.Φ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΚέρβερος – Cerberus

Η ομάδα σχεδίασε, μελέτησε και κατασκεύασε από την αρχή τη νέα μοτοσυκλέτα, εφαρμόζοντας πληθώρα καινοτόμων ιδεών. Συγκεκριμένα, ο σκελετός της μοτοσυκλέτας είναι ένα υβριδικό, σωληνωτό χωροδικτύωμα, το οποίο αποτελείται από σωλήνες ανθρακονήματος που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους από ατσάλι και αλουμίνιο. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά και για την υλοποίησή της αφιερώθηκαν αμέτρητες ώρες μελέτης και δοκιμών. Επιπλέον, μία ακόμη καινοτόμος εφαρμογή αφορά την ενίσχυση της παθητικής ασφάλειας του οδηγού μοτοσυκλέτας. Ο τραγικός αριθμός δυστυχημάτων λόγω απουσίας κράνους ώθησε την ομάδα να αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει τη μοτοσυκλέτα να ξεκινήσει αν δεν φοράει ο οδηγός το κράνος του, παροτρύνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερους αναβάτες να χρησιμοποιούν το σημαντικό αυτό εξοπλισμό παθητικής ασφάλειας.

Συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, ο “Κέρβερος” διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης KTM RC 250 ο οποίος είναι κοινός για όλες τις ομάδες. Το ψαλίδι μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από φύλλα και μασίφ κομμάτια αλουμινίου, ενώ το σύστημα ανάρτησης αποτελείται από ανεστραμμένο πιρούνι με self-made μπότες μπροστά και μονό αμορτισέρ με σύστημα μοχλισμού πίσω. Ο σχεδιασμός των αεροδυναμικών βασίστηκε σε ρευστομηχανικές αναλύσεις και η κατασκευή τους έγινε από ανθρακονήματα ενώ επίσης αντίστοιχες αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για το σχεδιασμό της 3D-printed εισαγωγής και της εξάτμισης τιτανίου.

Ο σχεδιασμός των επιμέρους τμημάτων της μοτοσυκλέτας διήρκησε αρκετούς μήνες και μέσω διαφόρων αριθμητικών και πειραματικών μεθόδων η ομάδα κατάφερε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των μελετών και να τα αξιολογήσει ως προς την αξιοπιστία τους. Μάλιστα, έπειτα από τις δοκιμές της μοτοσυκλέτας στην πίστα των Σερρών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στις συνολικές επιδόσεις της αγωνιστικής μηχανής σε σχέση με τα προηγούμενα πρωτότυπα της ομάδας, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα ενόψει του διαγωνισμού.

Related Posts