Οι 10 οδηγοί με τα περισσότερα βάθρα στην ιστορία του MotoGP – Ο Rossi και οι υπόλοιποι

Για να κατακτήσει ένα οδηγός παγκόσμιο πρωτάθλημα χρειάζεται νίκες αλλά και σταθερότητα στα βάθρα, για να μπορέσει να είναι στην κορυφή!

Στην λίστα με τους “TOP 10” των δέκα οδηγών που έχουν τερματίσει στις τρεις πρώτες θέσεις, δηλαδή στο βάθρο στην μεγάλη κατηγορία που ακολουθεί παρακάτω υπάρχουν οδηγοί που παρόλο που έχουν τόσα πολλά βάθρα που τους βάζει στο “TOP 10”, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ένα τίτλο!

1. Valentino Rossi (199 βάθρα)

Απολυτό ρεκόρ, από τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της μεγάλης κατηγορίας MotoGP, κάτι που δύσκολα θα φτάσει άλλος αναβάτης, αφού ο δεύτερος είναι πίσω του 85 βάθρα, αριθμός που πολλοί οδηγοί δεν έχουν κερδίσει σε όλη τους την καριέρα!
Τα δεδομένα του Valentino Rossi είναι εντυπωσιακά, με 21 σεζόν πίσω του στην μεγάλη κατηγορία, πηγαίνει για την 22η του σεζόν για να παλέψει να τερματίζει μεταξύ των καλύτερων. Το 2021 θα συνεχίσει να αγωνίζεται με το στόχο της επίτευξης βάθρων και νικών … αν και σε αυτό το δύσκολο 2020 πέτυχε μόνο ένα στη Jerez. Το 2021 θα είναι μόνο ένα ραντεβού με το 200 βάθρο στην μεγάλη κατηγορία MotoGP.

2. Jorge Lorenzo (114 βάθρα)

Ο τρεις φορές πρωταθλητής MotoGP στις 12 σεζόν που έχει συμμετάσχει στην μεγάλη κατηγορία (2008-2019) υπήρξε σημείο αναφοράς εντός και εκτός πίστας, επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό βάθρων πάνω από 50%. Στους τρεις τίτλους του έκανε πολύ λίγα λάθη. Κέρδισε 2 περισσότερα βάθρα από τον αντίπαλο της γενιάς του, Dani Pedrosa, παρόλο που αυτός κέρδισε 3 τίτλους έναντι κανενός του Pedrosa.

3. Dani Pedrosa (112 βάθρα)

Υπάρχουν αναβάτες που έχουν γίνει παγκόσμιοι πρωταθλητές MotoGP όπως ο Kenny Roberts Jr με 22 βάθρα ή ο Nicky Hayden με 28, ενώ ο Pedrosa, παρά τα 112 βάθρα, δεν τα κατάφερε ποτέ . Ο Pedrosa είναι ο τρίτος αναβάτης στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας με τα βάθρα που έχει κερδίσει, και έχει κερδίσει και μια βαθιά εκτίμηση και σεβασμό απ όλο το κόσμο. Είναι αναμφισβήτητο πως οι τραυματισμοί, η κακή τύχη του ήταν από τους βασικούς παράγοντες που δεν τον άφησαν να φτάσει σε ένα τίτλο, ενώ έπεσε πάνω και σε γενιές μεγάλων οδηγών όπως ο Rossi, ο Stoner, ο Lorenzo ή ο Márquez, που τον εμπόδισαν να φτάσει στο στόχο του.

4. Marc Márquez (95 βάθρα)

Ο Ισπανός 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP το 2020 έχασε όλη την σεζόν μετά από τον τραυματισμό του και έχει μείνει στα 95 βάθρα ίσο αριθμό βάθρων με τον Αυστραλό  Mick Doohan. Πέρυσι πρόσθεσε 18 βάθρα και αν φέτος δεν τραυματίζονταν είναι σίγουρο πως θα ξεπερνούσε τα 95 που έχει τώρα!  Ο Marc Marquez βρέθηκε στο βάθρο για το 74,22% των αγώνων και κατέχει την δεύτερη θέση στα ποσοστά επί τις % μετά τον Wayne Rainey.

5. Mick Doohan (95 βάθρα)

Ο Αυστραλός κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc από το 1994 έως το 1998, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι που κινδύνεψε να τον αφήσει εκτός των αγώνων για πάντα. Στην πραγματικότητα, από αυτά τα 95 βάθρα, περισσότερα από τα μισά, τα 54, είναι νίκες, με σχεδόν το 70% των βάθρων στους αγώνες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

6. Giacomo Agostini (88 βάθρα)

Ο Ιταλός πρωταθλητής είναι αυτός που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ πρωταθλημάτων, με 8 στην μεγάλη κατηγορία, ενώ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της κατηγορίας από το 1966 έως το 1972 , κερδίζοντας 7 συνεχόμενους τίτλους 500cc. Από αυτά τα 88 βάθρα τα 68, ήταν νίκες και 20 ήταν στη δεύτερη θέση. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν τρίτος, δεν υπήρχαν άλλοι αντίπαλοι που θα μπορούσαν να τον επισκιάσουν.

7. Eddie Lawson (78 βάθρα)

Steady Eddie“. Με ένα ασυνήθιστο αλλά αποτελεσματικό στιλ, ήταν ένας αναβάτης που ήταν συνεχώς στο βάθρο όπως λίγοι άλλοι, σχεδόν πάντα οδηγούσε τη Yamaha του  και το Honda του το 1989, πολύ κοντά στο όριο αλλά δεν το ξεπερνούσε, έχοντας πάντα τον έλεγχο. Στους 4 παγκόσμιους τίτλους του στα 500cc και στις 31 νίκες του, συγκέντρωσε 78 βάθρα όταν οι σεζόν τότε είχαν 12 αγώνες ενώ ποτέ δεν ξεπέρασαν τους 15 αγώνες.

8. Casey Stoner (69 βάθρα)

Ο Αυστραλός ήταν στο MotoGP από το 2006 έως το 2012, συνολικά επτά σεζόν, προσφέροντας μοναδική άγρια ​​οδήγηση. Πρώτα στην Ducati και μετά στη Honda, κέρδισε δύο παγκόσμιους τίτλους στους οποίους κυριάρχησε σαφώς έναντι των υπόλοιπων οδηγών. Είναι ένας θρύλος και ο μόνος που έχει κερδίσει τίτλο για την Ducati και για αυτόν τον λόγο τόσοι πολλοί θαυμαστές αισθάνθηκαν λύπη όταν αποσύρθηκε τόσο νέος από τους αγώνες μόλις 27 χρόνων.

9. Wayne Rainey (64 βάθρα)

Απίστευτη αξία από τη Βόρεια Αμερική που παρά το γεγονός ότι έτρεξε μόνο 6 πλήρεις σεζόν στα 500cc, όταν γίνονταν ακόμη λιγότερα Grand Prix από τώρα, καταφέρνει να σταθεί σε αυτό το TOP 10 . Η σταθερότητα του Rainey ήταν από τις μεγαλύτερες αξίες του, και ήταν πάντα εκεί. Μέχρι τώρα είναι ο οδηγός με το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας στα βάθρα έναντι των αγώνων, με 77,11%.

10. Andrea Dovizioso (62 βάθρα)

Ο Ιταλός ανέβασε σημαντικά το επίπεδό του από το 2017, φτάνοντας τρεις φορές στην 2η θέση του πρωταθλήματος MotoGP, έχοντας τις περισσότερες μάχες με τον Marc Márquez . Βρίσκεται στην μεγάλη κατηγορία από το 2008, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πετύχει περισσότερα από τα μισά βάθρα. Με αυτά που κέρδισε το 2019, πήρε την θέση του Max Biaggi από αυτό το TOP 10 . Το 2020 μπόρεσε να προσθέσει δύο ακόμη βάθρα πριν δηλώσει αποχή για το 2021 από τους αγώνες!

Κλείνοντας αυτή την λίστα να πούμε πως μόνο δυο οδηγοί μπορούν αυτή την στιγμή να αυξήσουν τα βάθρα τους αφού είναι και οι μόνοι ενεργοί στους αγώνες, ο Valentino Rossi και ο Marc Marquez!

Γ.Φ.

Related Posts