Stoner VS Pedrosa: ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ – Head-to-Head σε μια παράλληλη πορεία!

Δύο σπουδαίοι αναβάτες της ίδιας γενιάς, Dani Pedrosa και Casey Stoner, έχουν ήδη αποσυρθεί από τους αγώνες.

Ας συγκρίνουμε αυτούς τους δύο θρύλους του MotoGP. Ο Dani Pedrosa και ο Casey Stoner είναι δύο από τους μεγαλύτερους οδηγούς μιας θεαματικής γενιάς , μία γενιά που έβγαλε οδηγούς όπως ο Jorge Lorenzo, ο Marco Simoncelli, ο Héctor Barberá, ο Alvaro Bautista και ο Andrea Dovizioso.

Η ιστορία των Pedrosa και Stoner είναι συνυφασμένη από την αρχή μέσω μιας φιγούρας, του Alberto Puig, όπου, όταν αποσύρθηκε το 1995, αφοσιώθηκε στην αναζήτηση νέων ταλέντων κατόπιν αιτήματος της Dorna. Από το επιτυχημένο Κύπελλο Movistar , ο Puig ξεχώρισε τον Dani για να τον φέρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έτσι το 2001 τον πήρε μαζί με τον Olivé και τον Elías.

Την ίδια χρονιά, ο Stoner έκανε το ντεμπούτο του με δύο «wild cards» συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125cc, και βρέθηκε στην ίδια πίστα με τον Pedrosa. Ο Stoner ήταν 17ος στο Donington Park και στο σπίτι του στο Phillip Island θα έπαιρνε τους πρώτους βαθμούς του τερματίζοντας 12ος. Ο Puig τον υποστήριξε ακόμη και προσωπικά στα πρώτα του βήματα, επιτρέποντας στην οικογένεια του Stoner να μείνει στο σπίτι του κατά καιρούς.

Η οικογένεια του Stoner είχε πουλήσει τα πάντα στην Αυστραλία για να έρθουν στην Ευρώπη κυνηγώντας ένα όνειρο, να είναι ο Casey επαγγελματίας οδηγό αγώνων.

Μπορούμε να πούμε ότι η αθλητική καριέρα του #26 ήταν πιο γραμμική, θα πάρει τον πρώτο του τίτλο 125cc το 2003, και στην συνέχεια δύο τίτλους στα 250cc το 2004 και το 2005, για να φτάσει στο MotoGP το 2006 στη θέση που ονειρεύονταν κάθε οδηγός, στην επίσημη ομάδα της Honda!

Αντίθετα, ο Αυστραλός είχε διαφορετική  πορεία με πολλά σκαμπανεβάσματα στις μικρές κατηγορίες, μέχρι να φτάσει να ξεδιπλώσει εντελώς όλο το ταλέντο του όταν έφτασε στο MotoGP , όταν κανείς δεν περίμενε να μπορεί να οδηγήσει τόσο δυνατά! Το 2002 μπόρεσε να αγωνιστεί στην πρώτη του πλήρη σεζόν με ένα 250cc Aprilia στην LCR. Την επόμενη χρονιά με την ίδια ομάδα έπεσε στα 125cc και το 2004 παρέμεινε στην ίδια κατηγορία με την KTM. Το 2005 πήγε πάλι στα 250cc με την LCR όπου ήταν δεύτερος στο πρωτάθλημα πίσω από τον Pedrosa. Εκείνη την χρονιά είχαν και τις πρώτες σοβαρές μονομαχίες τους.

Το 2007, ο Stoner πάει στην εργοστασιακή Ducati, μετα από μια χρονιά στην δορυφορική Honda LCR

Honda LCR, Honda, Ducati,

. Από εκείνη την χρονιά όλα θα άλλαζαν, όπου εκτός από την εύρεση σταθερότητας, τα αποτελέσματα θα έφταναν. Τόσο αυτός όσο και ο Pedrosa έγιναν αντίπαλοι για τον τίτλο του MotoGP. Μαζί με τον Rossi και τον Jorge Lorenzo, που έφτασε το 2008, θα αποτελούσαν τους «φανταστικούς τέσσερις» που θα κυριαρχούσαν στην κατηγορία μέχρι τη συνταξιοδότησή του Stoner στο τέλος του 2012.

Εκτός από μια πιο γραμμική καριέρα του Pedrosa έναντι του Stoner, βρίσκουμε πολλές διαφορές μεταξύ τους. Ο Αυστραλός άλλαξε μάρκες αρκετές φορές, ενώ ο Dani ήταν πάντα πιστός στη Honda, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, όπου είναι τώρα δοκιμαστής της KTM, ο Casey αγωνίστηκε στο Grand Prix με τις Honda, Aprilia, KTM και Ducati.

Ο Stoner εξέπληξε τον κόσμο, ανακοινώνοντας τη συνταξιοδότησή του στα τέλη του 2012, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Πολύ νωρίς για το πόσο θα μπορούσε να είχε συνεισφέρει.  Ο Pedrosa είχε μια μεγαλύτερη καριέρα μέχρι τα τέλη του 2018 , συγκεντρώνοντας πολλούς ακόμη αγώνες τόσο στο Grand Prix όσο και στην πρώτη κατηγορία, MotoGP.

Εάν λάβουμε υπόψη όλες τις κατηγορίες, ο Pedrosa έχει περισσότερες pole position (49 vs 43), ταχύτερους γύρους (64 vs 33), περισσότερα βάθρα (153 vs 89), περισσότερες νίκες (54 vs 45) και περισσότερους τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή ( 3 έναντι 2).

Οπότε αναλύοντας σε ποσοστό τις %, στα βάθρα βρίσκεται ακόμα μπροστά (51,86% έναντι 50,57%) , ενώ στις νίκες ο Stoner είναι καλύτερος, έχοντας κερδίσει 25 57% των αγώνων έναντι του 18,31% του Ισπανού.

Όσον αφορά το MotoGP, ο Pedrosa αγωνίστηκε σχεδόν διπλάσιους αγώνας από τον Stoner, οπότε είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε τόσο τα συνολικά επιτεύγματα όσο και το ποσοστό επι τις %.

Το πιο σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Αυστραλός έγινε δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής, με την Ducati και αργότερα με τη Honda, κάτι που ο Dani Pedrosa δεν κατάφερε. Η κακή τύχη και οι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να το πετύχει τουλάχιστον μία φορά.
Επίσης ο Stoner είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει χαρίσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ducati το 2007, και ακόμα τώρα μετα από 13 χρόνια ακόμα κάνεις δεν μπόρεσε να πέτυχει κάτι παρόμοιο!

Στο MotoGP ο Stoner έχει λιγότερα βάθρα (69 έναντι 112) αλλά αντ ‘αυτού κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο 60% των αγώνων που έχει συμμετέχει, έναντι του 51,61% του Pedrosa. Όσον αφορά τις νίκες, ο Αυστραλός προηγείται τόσο σε απόλυτα νούμερα (38 έναντι 31) όσο και σε ποσοστό (33,04% έναντι 14,29%). Για κάτι που θα θυμόμαστε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στους αγώνες MotoGP, είναι ότι ο Stoner παρά το γεγονός ότι έτρεξε τους περισσότερους αγώνες του με την Ducati, κέρδισε σχεδόν 1 στους 3 αγώνες που έτρεξε στην μεγάλη κατηγορία .

Δύο μοναδικά ταλέντα, θρύλοι από μόνοι τους, που αποσύρθηκαν και επέστρεψαν το ρόλο των οδηγών δοκιμών. Έχουν θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και κάθε φορά που λένε την γνώμη τους ή υπάρχουν νέα για αυτούς, όλοι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner