25 June 2024
MotoGPΙΣΤΟΡΙΑ

Οι 5 πρωταθλητές MotoGP με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία

Σε όλη την ιστορία του MotoGP είχαμε σπουδαίους πρωταθλητές, αλλά μόνο λίγοι και σε εξαιρετικές σεζόν κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ των συνολικών βαθμών.

Υπάρχουν κάποιες σεζόν που ένας αναβάτης είναι πολύ ανώτερος από τους υπόλοιπους, επιδεικνύοντας μια σταθερότητα ανέφικτη από τους υπόλοιπους . Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πρωταθλητές σε όλη την ιστορία που έχουν σημειώσει ρεκόρ βαθμών.

Το σύστημα βαθμολόγησης που καθιερώθηκε το 1993, όπου κατανέμονται περισσότεροι βαθμοί, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός αγώνων στο ημερολόγιο , ευνόησαν την κατάρριψη αυτών των ρεκόρ, καθιστώντας αδύνατη την εύρεση οδηγών πριν από τη δεκαετία του 1990.

Στην καλύτερη τους σεζόν, αναβάτες όπως ο Schwantz, ο Crivillé, ο Hayden ή ο Roberts Jr. κατάφεραν να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην μεγάλη κατηγορία , χωρίς να πλησιάσουν τα υψηλότερα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί. Ο Schwantz #34 κέρδισε τον τίτλο του το 1993 με 248 βαθμούς, ενώ οι συμπατριώτες του Hayden το 2006 και Roberts Jr. το 2000, κέρδισαν τον τίτλο του ς με 252 και 258 βαθμούς αντίστοιχα, παρότι είχαν περισσότερους αγώνες.

Μια τεράστια περίπτωση ήταν αυτή του Rainey το 1990, όπου με ένα σύστημα βαθμολόγησης στο οποίο ο νικητής κέρδιζε μόνο 20 βαθμούς αντί για 25 και όπου γίνονταν μόνο 15 αγώνες, κατάφερε να μαζέψει 255 βαθμούς και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc. 

Εδώ θα δούμε το TOP 5 των οδηγών με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία.

1. Marc Marquez (420 βαθμοί)

Το 2019 ο Marc Márquez είχε την καλύτερη σεζόν του που ήταν κοντά στην τελειότητα και ανέβασε τον πήχη στους 420 βαθμούς σε μια μόνο σεζόν, και ήταν η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το φράγμα των 400 βαθμών. Είναι αλήθεια ότι το ημερολόγιο είχε περισσότερους αγώνες, 19, αλλά και ο Ισπανός ήταν πιο σταθερός από ποτέ παρά την τεράστια “μηχανική ισότητα” που υπάρχει στις μέρες μας στο MotoGP.

12 νίκες, 6 δεύτερες θέσεις και μόνο μια πτώση , αυτή που υπέστη σε μια πίστα όπου πάντα κέρδιζε από τότε που μπήκε στο ημερολόγιο το 2013, το Circuit of the Americas στο Όστιν. Θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό το ρεκόρ βαθμών για τους μελλοντικούς πρωταθλητές, αλλά σίγουρα δεν θα αργήσει να δούμε αυτό το ρεκόρ να πέφτει αφού προβλέπεται οι αγώνες να φτάσουν τους 20-22 τα επόμενα χρόνια.

2. Jorge Lorenzo (383 βαθμοί)

Δύο σεζόν μετά το ρεκόρ βαθμών που σημείωσε ο Valentino Rossi, ο ομόστυαλός του τον ξεπέρασε. Το 2010 ήταν η σεζόν που ο Ισπανός είχε μια απόλυτα σταθερότατη σεζόν και εκμεταλλευόμενος την απουσία τριών αγώνων από τον ομόστυαλό του μετα τον τραυματισμό του στον τέταρτο αγώνα άφησε ανοιχτό τον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου με νέο ρεκόρ βαθμών τότε!

Μόνο δύο φορές δεν ανέβηκε στο βάθρο, με μια σταθερότητα αντάξια των μεγαλύτερων πρωταθλητών.

3. Valentino Rossi (373 βαθμοί)

Η καλύτερη σεζόν του Valentino Rossi όσον αφορά τους βαθμούς ήταν το 2008. Εκείνη την χρονιά ο Ιταλός θρύλος κέρδισε το όγδοο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του.

Το 2008 ήταν σεζόν 18 αγώνων, και κέρδισε 16 βάθρα με 9 νίκες, 5 δεύτερες θέσεις και 2 τρίτες, ενώ κέρδισε και 2 pole position συγκεντρώνοντας συνολικά 373 βαθμούς που ήταν το νέο ρεκόρ εκείνη την χρονιά!

4. Casey Stoner (367 βαθμοί)

Το απόλυτο ρεκόρ βαθμολογίας έσπασε το 2007, από τον Αυστραλό στο τέλος της σεζόν του 2007 . Ο Stoner, στη δεύτερη σεζόν του στο MotoGP, πέρασε από τη συνήθης πτώσεις στην κυριαρχία. Η αλλαγή στη Ducati του ταίριαξε υπέροχα.

Από τον πρώτο αγώνα στο Losail, ο Stoner έδειξε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά.  Ήξερε πώς να δαμάζει την άγρια ​​ιταλική μοτοσυκλέτα όσο κανείς άλλος, ανεβάζοντάς την στην κορυφή κερδίζοντας τον τίτλο για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα (2022).

Εκείνη την σεζόν στους 18 αγώνες, ανέβηκε 14 φορές στο βάθρο, με 10 νίκες, 2 δεύτερες θέσεις και 2 τρίτες θέσεις, γράφοντας εκείνη την χρονιά το νέο ρεκόρ βαθμών με 367 βαθμούς!

Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε κριτική από αντιπάλους για το πλεονέκτημα στα ελαστικά του και τα ηλεκτρονικά της Ducati, ο χρόνος τους έβαλε όλους στη θέση τους και ο Stoner επιβεβαίωσε το επίπεδό του κερδίζοντας και πάλι τον τίτλο με μια άλλη μάρκα, την Honda το 2011 μπαίνοντας ανάμεσα στους καλύτερους πρωταθλητές στην ιστορία.

5. Mick Doohan (340 βαθμοί)

Το 1997 ήταν η σεζόν κατά την οποία ο Mick Doohan πλησίασε την απόλυτη τελειότητα . A priori επρόκειτο να είναι μια δύσκολη σεζόν με τον Crivillé να είναι ο κύριος αντίπαλος του μέχρι τον τέταρτο αγώνα οπού ο Αυστραλός άρχισε να ξεφύγει, ενώ ο τραυματισμός του Καταλανού στη συνέχεια στο Άσεν άνοιξε οριστικά τον δρόμο για τον Αυστραλό.

Με τον κινητήρα του Honda NSR 500cc, κέρδισε 12 από τους 15 αγώνες που έγιναν εκείνη την σεζόν, ενώ τερμάτισε 2 φορές στην 2η θέση, ενώ μόνο μια φορά δεν ανέβηκε στο βάθρο. Εκείνη την σεζόν κέρδισε 12 pole position.

Η ομάδα Repsol Honda κέρδισε όλους τους αγώνες εκείνης της χρονιάς, αποδεικνύοντας την απόλυτη υπεροχή του NSR έναντι των υπολοίπων μηχανών.

Επίσης, εκείνη την χρονιά έμεινε στην μνήμη μας ο τελευταίος αγώνας στο Phillip Island, που αγωνίστηκε για την 13η νίκη, εγκατέλειψε μετα από πτώση μετα από περισσότερα δύο χρόνια . Η εικόνα του Αυστραλού να προσπαθεί να σώσει την πτώση με το γόνατό του, στην στροφή που σήμερα φέρει το όνομά του θα μείνει αξέχαστη.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner