Ποιος οδηγός είναι καλύτερος σε κάθε ομάδα MotoGP έως τώρα – Ανασκόπηση

Το MotoGP για το 2019 είναι σε καλοκαιρινές διακοπές, μέχρι να επιστρέψει στο GP της Τσεχίας, για τον 10ο αγώνα της σεζόν από τους 19 αγώνες του ημερολογίου.

Εκμεταλλευόμενοι αυτών των διακοπών είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε μια ανασκόπηση της σεζόν μέχρι τώρα και να συγκρίνουμε την απόδοση μεταξύ των οδηγών των 11 ομάδων στην κατηγορία MotoGP.

Το σκορ που έχουμε βάλει μεταξύ των οδηγών της ίδιας ομάδας είναι βάση των αγώνων στους οποίους ο ένας έχει τερματίσει μπροστά από τον ομόσταυλό του. Προφανώς, οι αγώνες στους οποίου δεν εχει συμμετέχει λόγω τραυματισμού δεν τους μετράμε .

Έτσι λοιπόν έχουμε 11 ομάδες του MotoGP και 22 οδηγούς, ας δούμε ποιος είναι ο καλύτερος σε κάθε ομάδα:

Ομάδα Repsol Honda: Marc Márquez (6) – (0) Jorge Lorenzo:

Οι δυο οδηγοί της Honda έχουν ολοκληρώσει 6 αγώνες μαζί, και στους 6 αγώνες ο Marquez ήταν μπροστά από τον Lorenzo.

Με την άφιξη του Jorge Lorenzo στην Honda, ο νέα ομάδα της Repsol Honda χαρακτηρίστηκε ως ” Dream Team”, αλλά η αλήθεια είναι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο οδηγών, τουλάχιστον έως σήμερα είναι τεράστια! Από την μια ο Marc Márquez οδηγεί την κούρσα του τίτλου με 58 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο μετά από οκτώ τερματισμούς στο πόντιουμ σε εννέα αγώνες, και με πέντε νίκες, από την άλλη ο Jorge Lorenzo εχει μια δύσκολη προσαρμογή στο Honda RC213V φτάνοντας να είναι τελείως βασανιστική για τον Lorenzo.

Ο Jorge Lorenzo δεν έχει καταφέρει ακόμα να τερματίσει καμιά φορά μέσα στην πρώτη δεκάδα στους επτά αγώνες που συμμετείχε με τα χρώματα της Repsol Honda, μαζεύοντας μόλις 19 βαθμούς μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν. Δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην Assen και στο Sachsenring λόγω τραυματισμού, αποτέλεσμα που προφανώς τον απομάκρυνε από τον άμεσο ανταγωνισμό με τον Márquez.

Ο Marquez είχε μια πτώση στο Ώστιν, ενώ κέρδισε σε 5 αγώνες (Αργεντινή, Jerez,  Catalunya, και Sachsenring), ενώ στους υπόλοιπους 3 ήταν στο βάθρο με τρεις δεύτερες θέσεις! (Κατάρ, Mugello και Assen Le Mans)

Ο Lorenzo είχε μια μηχανική βλάβη στο Ωστιν και μια πτώση στην Καταλονία, ενώ στους υπόλοιπους 5 αγώνες, η 11η θέση στο Le Mans ήταν η καλύτερη του.

Marc Márquez  Jorge Lorenzo
Pole Position 5 0 Pole Position
Βάθρα 8 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 1ος (x5) 11ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 5 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 1ος 16ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 185 19 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 88% 12% % Βαθμών ομάδας

 

Ομάδα Ducati: Andrea Dovizioso (6) – (3) Danilo Petrucci

Στα μεταξύ τους αποτελέσματα οι ομόσταυλοι της Ducati, ο Andrea Dovizioso βγαίνει νικητής έναντι του Danilo Petrucci, αφού σε 6 αγώνες από τους 9 ήταν μπροστά του.

Ο Dovizioso τερμάτισε μπροστά από τον ομόσταυλό του στους πρώτους πέντε αγώνες της χρονιάς, αλλά ο Petrux κέρδισε στο Mugello, τερμάτισε τρίτος στο Montmelo όπου ο Dovizioso έπεσε και τον νίκησε και στον Sachsenring. Ο Petrucci είναι μόλις έξι βαθμούς πίσω από τον Dovi!

Andrea Dovizioso Danilo Petrucci
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 4 3 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 1ος 1ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 1 1 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 2ος 3ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 127 121 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 51,2% 48,8% % Βαθμών ομάδας

 

Ομάδα Suzuki Ecstar: Αlex Rins (7) – (2)  Joan Mir

Η μονομαχία δεν είναι ισορροπημένη από την άποψη της εμπειρίας στην κατηγορία (τρίτη σεζόν για τον Rins και πρώτη για τον Mir) και, ως εκ τούτου, στα αποτελέσματα.

Ενώ ο Álex Rins αγωνίζεται για τις κορυφαίες θέσεις σε όλους τους αγώνες, ο Joan Mir εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην κατηγορία, αν και η εξέλιξή του είναι πολύ καλή, ειδικά στους πρόσφατους αγώνες.

Φυσικά, Rins φέρει το βάρος τώρα στην Suzuki (μια νίκη στο Όστιν και μια δεύτερη θέση στη Jerez) και έχει ξεπεράσει τον ομόσταυλό του στους επτά από τους εννέα αγώνες. Σε δύο αγώνες ο Mir, τερμάτισε, σε αντίθεση με τον Rins που είχε διαδοχικές πτώσεις στο Assen και στο Sachsenring. Στην βαθμολογία η Suzuki Ecstar είναι τέταρτη στο πρωτάθλημα, με 140 βαθμούς.

Αlex Rins Joan Mir
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 2 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 1ος 6ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 1 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 4ος 13ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 101 39 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 72,1% 27,9% % Βαθμών ομάδας

 

Monster Energy Yamaha: Maverick Viñales (4) – (4) Valentino Rossi

Μια καλή μονομαχία μεταξύ των δύο επίσημων οδηγών της Yamaha, αν και η τάση έχει αλλάξει ριζικά στους τελευταίους αγώνες στους οποίους η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη υπέρ του Viñales. Ο Rossi ξεκίνησε τη σεζόν μπροστά από τον συμπαίκτη του στους τρεις πρώτους αγώνες με δυο βάθρα στην δεύτερη θέση στην Αργεντινή και στο Austin. Ο Viñales, από την άλλη πλευρά, ήταν ο καλύτερος οδηγός της Yamaha στη Jerez (3ος), στο Mugello (6ος), στο Assen (1ος) και στο Sachsenring (2ος).

Μετά τους δύο συνεχόμενους τερματισμούς στο πόντιουμ στους δύο τελευταίους αγώνες, πέρασε μπροστά από τον Rossi στο πρωτάθλημα, με 5 βαθμούς. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Vinales είχε την ατυχία να πέσει τρεις φορές με υπαιτιότητα άλλων !

Maverick Viñales Valentino Rossi
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 3 2 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 1ος 2ος (x2) Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 1 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 5ος 6ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 85 80 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 51,5% 48,5% % Βαθμών ομάδας

 

Red Bull KTM: Pol Espargaro (9) – (0) Johann Zarco

Η μεγαλύτερη νίκη μεταξύ ομόσταυλων του MotoGP 2019 καταγράφεται στο box της επίσημης ομάδας τη KTM . Παρόλο που ο Johann Zarco ήρθε στην ομάδα ως μεγάλη και πολλά υποσχόμενη μεταγραφή, η προσαρμογή του στην αυστριακή μοτοσικλέτα είναι από δύσκολη έως καταστροφική.

Έχει πετύχει μόλις ένα τερματισμό στην κορυφαία δεκάδα και συνολικά 16 βαθμούς στους πρώτους εννέα αγώνες της σεζόν, ενώ ο συμπαίκτης του τον έχει ξεπεράσει απολύτως.

Ο Pol Espargaró εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αξιόπιστους οδηγούς της σεζόν . Στην πραγματικότητα, μόνο αυτός και ο Petrucci εχει πάρει βαθμούς σε κάθε αγώνα. Έφερε την RC16 KTM, στο Le Mans, έξι δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή του αγώνα. Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην KTM και, προς το παρόν, είναι πολύ πάνω από τον οδηγό που είχε υπογράψει με πολλές τυμπανοκρουσίες.

Pol Espargaró Johann Zarco
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 0 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 6ος 10ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 10ος 17ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 56 16 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 77,8% 22,2% % Βαθμών ομάδας

 

Aprilia Racing Team Gresini: Ο Aleix Espargaró (4) – (4) Andrea Iannone

Μια άλλη επίσημη εργοστασιακή ομάδα MotoGP με τον Espargaró να εχει το προβάδισμα στην βαθμολογία και να είναι μπροστά από άλλη μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή. Η άφιξη του Andrea Iannone έχει χρησιμεύσει προς το παρόν για να πιέσει τον Aleix Espargaro, που είναι η αναφορά στην ομάδα του.

Το 4-4 στην μεταξύ τους αναμέτρηση φέτος (χωρίς να υπολογίζεται η Jerez, όπου ο Iannone δεν έτρεξε λόγω τραυματισμού) έχει τις αποχρώσεις του, ωστόσο, ο Iannone εξελίσσεται με την πάροδο των αγώνων. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα μονομαχία και θα περιμένουμε να δούμε πως θα τελειώσει η σεζόν και ποιος θα είναι ο καλύτερος αναβάτης της Aprilia.

Aleix Espargaró Andrea Iannone
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 0 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 9ος 10ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 14ος 15ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 31 21 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 59,6% 40,4% % Βαθμών ομάδας

 

Petronas Yamaha SRT: Fabio Quartararo (4) – (5) Franco Morbidelli

Μπορεί να είναι περίεργο, αλλά είναι έτσι: ο πίνακας αποτελεσμάτων της Petronas Yamaha SRT δείχνει ότι ο Franco Morbidelli έχει τερματίσει σε περισσότερους αγώνες μπροστά από τον συμπαίκτη του. Ετσι ο Fabio Quartararo είναι ψηλότερα στην βαθμολογία του πρωταθλήματος μετά τα δύο βάθρα και των τριών pole position που έχει κερδίσει.

Εν πάση περιπτώσει, η αλήθεια είναι ότι η απόδοση του Γάλλου δεν είναι τόσο καλή την Κυριακή στον αγώνα, όσο στην διαδικασία των χρονομετρημένων, όπου έχει ήδη κυριαρχήσει μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν. Ο Morbidelli τερμάτισε στο Κατάρ, στο Ώστιν, στην Jerez (εγκαταλείποντας ο Quartararo με μηχανικό πρόβλημα), στο Le Mans και στο Sachsenring. Ο Quartararo έκανε τη διαφορά με τον συμπαίκτη του, ειδικά στο Montmelo και στο Assen, όπου ανέβηκε στο βάθρο.

Ο νεαρός Γάλλος οδηγός εχει κάνει ένα φοβερό ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία, αν και η συνολική του διαφορά σε σχέση με τον Morbidelli, που αναμενόταν περισσότερο, δεν είναι τόσο υψηλή για τώρα από όσο φαίνεται.

Fabio Quartararo Franco Morbidelli
Pole Position 3 0 Pole Position
Βάθρα 2 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 2ος 5ος (x2) Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 8ος 11ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 67 52 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 56,3% 43,7% % Βαθμών ομάδας

 

LCR Honda: Cal Crutchlow (5) – (4) Takakaki Nakagami

Μετά από ένα δύσκολο ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία, ο Takaaki Nakagami είναι μια από τις αποκαλύψεις αυτής της σεζόν, στην οποία είναι πολύ κοντά με τον Cal Crutchlow . Ο Βρετανός εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της LCR Honda, αλλά όχι τόσο δυναμικά όπως πέρυσι, αν και έχει πιο σύγχρονο υλικό στο Honda RC213V του σε σύγκριση με τον Ιάπωνα οδηγό, αφού οδηγεί την Honda του 19, ενώ ο Nakagami του 18.

Ο Crutchlow κάνει την διαφορά με τα δύο βάθρα του, στο Κατάρ και στο Sachsenring, στόχος που εξακολουθεί να φαίνεται μακριά για τον Nakagami με το καλύτερο αποτέλεσμα του να είναι ο Πέμπτη θέση στο Mugello.

Cal Crutchlow Takaaki Nakagami
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 2 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 3ος (x2) 5ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 9ος 12ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 67 50 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 57,3% 42,7% % Βαθμών ομάδας

 

Pramac Ducati: Jack Miller (6) – (0) Pecco Bagnaia

Εδώ έχουμε άλλη μια άνιση μονομαχία αφού ο Jack Miller είναι στην 5η του σεζόν στο MotoGP και οδηγεί μια Ducati Desmosedici GP19 ίδια με των εργοστασιακών οδηγών, ενώ ο Pecco Bagnaia οδηγεί την GP18 και είναι η πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ αξιόπιστες συγκρίσεις.

Φυσικά, ενώ ο Αυστραλός είναι σε καλό επίπεδο και έχει ακόμα και ένα βάθρο, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 του 2018, αποδίδει πολύ κατώτερα των προσδοκιών, καθώς εχει κερδίσει μόλις 11 βαθμούς μετά τους πρώτους εννέα αγώνες της σεζόν.

Jack Miller Pecco Bagnaia
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 1 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 3ος 9ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 7ος 21ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 70 11 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 86,4% 13,6% % Βαθμών ομάδας

 

Reale Avintia Racing: Tito Rabat (5) – (2) Karel Abraham

Και οι δυο οδηγοί της Reale Avintia Racing, οδηγούν το Ducati Desmosedici GP18. Ο Tito Rabat είναι ξεκάθαρα πάνω από τον Karel Abraham. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός απέχει πολύ από τις προσδοκίες που είχαν τόσο αυτός όσο και η ομάδα του. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη την περασμένη χρονιά, ο Ραμπάτ έχει περισσότερα προβλήματα από ό, τι αναμενόταν για να προσαρμοστεί στην GP18, στο βαθμό που το μέλλον τους φαίνεται να αβέβαιο για την επόμενη χρονιάς.

Μέχρι στιγμής ο Ραμπάτ τερμάτισε μπροστά από τον Abraham, σε πέντε αγώνες και η Τσέχος μόνο σε δύο. Οι αγώνες της Αργεντινής και του Le Mans δεν τους μετράμε αφού εγκατέλειψαν και οι δύο.

Tito Rabat Karel Abraham
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 0 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 9ος 14ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 19ος 24ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 14 3 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 82,4% 17,6% % Βαθμών ομάδας

 

Red Bull KTM Tech3: Miguel Oliveira (7) – (2) Hafizh Syahrin

Μια άλλη σημαντική νέα ομάδα της σεζόν με τους Hafizh Syahrin και τον Miguel Oliveira με το KTM RC16. Αν και ο Πορτογάλος κάνει το ντεμπούτο του φέτος και ο Μαλαισιανός είναι στη δεύτερη χροιά του στο MotoGP, ο Oliveira βρίσκεται σε επίπεδο πολύ καλύτερο από αυτό του ομόσταυλου του. Ο Oliveira δείχνει περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενο επίπεδο με μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι εύκολη να κάνει το άλμα στο MotoGP, και ακόμη είναι μόλις ένα βαθμό πίσω από τον επίσημο οδηγός της KTM ,Johan Zarco.

O Syahrin, εν τω μεταξύ, δεν εχει κερδίσει περισσότερους από τρείς βαθμούς καθ ‘όλη της σεζόν έως τώρα. Είναι ήδη επίσημο ότι τον επόμενο χρόνο θα αντικατασταθεί από τον Brad Binder, ο οποίος θα ανεβεί στο MotoGP με τν Tech3.

Miguel Oliveira Hafizh Syahrin
Pole Position 0 0 Pole Position
Βάθρα 0 0 Βάθρα
Το καλύτερο αποτέλεσμα 11ος 14ος Το καλύτερο αποτέλεσμα
Νίκες 0 0 Νίκες
Θέση Βαθμολογίας. 18ος 25ος Θέση Βαθμολογίας
Βαθμοί 15 3 Βαθμοί
% Βαθμών ομάδας 83,3% 16,7% % Βαθμών ομάδας

Photo © Ioanna Fiotaki / IGF Productions