Σαν σήμερα το 1943 γεννήθηκε ο Walter Villa, “ο σεβάσμιος” – 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Grand Prix

Ο Walter Villa γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου, 1943, στο Castelnuovo Rangone στην περιοχή Emilia-Romagna της Ιταλίας , μεταξύ Maranello και Modena , την καρδιά της Ιταλίας την χώρα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ήταν ένας από τα πιο επιτυχημένους αναβάτες στην ιστορία της μοτοσικλέτας, με τέσσερις παγκόσμιους τίτλους, καθώς και εννέα ιταλικά πρωταθλήματα.

Ο Walter Villa πήρε το παρατσούκλι “σεβάσμιος”, τόσο επειδή ήταν άξιος σεβασμού, λόγω του ειρηνικού και καλοπροαίρετου χαρακτήρα του, για τον τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσης διαφορών που δεν έλειψαν ποτέ στα paddock.

Γεννημένος πρωταθλητής

Ήταν το προτελευταίο παιδί της οικογένειας, ο Villa άρχισε να δουλεύει με μοτοσικλέτες σε πολύ μικρή ηλικία στο εργαστήριο Albinelli , τότε έμπορος της MV Agusta για τη Modena.

Ο Walter Villa ξεκίνησε να αγωνίζεται στα 13 του, με Moto Morini 175cc . Στον πρώτο του αγώνα, τερμάτισε τρίτος, κερδίζοντας τον Giacomo Agostini , ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος πρωταθλητής αγώνων Grand Prix μοτοσυκλέτας στο κόσμο.

Το 1962 στο Αεροδρόμιο της Modena με την Moto Morini 175 “Settebello”, τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Ωστόσο, οι πρώτες επιτυχίες ήρθαν το 1963 με τη Ducati.

Αρκετοί εθνικοί τίτλοι, πριν από το ντεμπούτο του το 1967 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Montesa στην κατηγορία 125, χωρίς ωστόσο να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του τον βλέπουν να μην είναι πολύ απασχολημένος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με κάποια επιτεύγματα. Το 1973 άρχισε να ασχολείται σοβαρότερα στα 250 με τη Yamaha. Στις 20 Μαΐου 1973 στη Monza ενεπλάκη στο τρομερό ατύχημα που έχασαν τις ζωές τους οι Renzo Pasolini και Jarno Saarinen. Ο Walter Villa, ωστόσο, γλύτωσε  με ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που διέγραψε όλη τη μνήμη του τι είχε συμβεί από το μυαλό του.

Οι επιτυχίες του Walter Villa στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix

Το 1974 μεταπήδησε στην Harley-Davidson και στα 250 και οι νίκες άρχισαν να συρρέουν . Και έτσι ήρθε ο πρώτος τίτλος. Ένα χρόνο κυριάρχησε με τέσσερις νίκες μεταξύ της Imola, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, με ένα σερί που συνεχίστηκε αμέσως τον επόμενο χρόνο με πέντε νίκες (Ισπανία, Γερμανία, Imola, Ολλανδία και Σουηδία) και μια τρίτη θέση στο Βέλγιο.

Το Hat-trick του Walter Villa έγινε το 1976, με 7 νίκες (Γαλλία, Μουτζέλο, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Τσεχία και Γερμανία), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που συνοδεύτηκε την ίδια χρονιά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350.

Το 1980 ήταν το τελευταίο έτος στο οποίο κατάφερε να πάρει βαθμούς στα παγκόσμια πρωταθλήματα των κατηγοριών 250 και 350, ενώ οι αγώνες στην μεγάλη κατηγορία το 1981 δεν έφεραν βαθμούς και έτσι ήρθε η απόσυρση.

Ο Walter Villa άφησε το σημάδι του, από κάθε άποψη, στον κόσμο της μοτοσικλέτας.

Εκτός από τους τέσσερις παγκόσμιους τίτλους, κέρδισε εννέα πρωταθλήματα Ιταλίας.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 58 ετών, στις 18 Ιουνίου 2002.

Related Posts