21 May 2024
EditorialTEST-REVIEW

Τα 10 καλύτερα μοντέλα Kawasaki Ninja στην ιστορία! Φωτογραφίες – Video

Η οικογένεια των Kawasaki Νinja βρίσκεται αρκετά χρόνια τώρα ανάμεσα μας – αλλά ποια Ninja είναι τα καλύτερα;

Το όνομα Kawasaki Ninja έχουν τουλάχιστον 30 μοτοσυκλέτες από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1984 – αλλά ποια μοντέλα Ninja είναι τα “καλύτερα”;
Δικαιωματικά όλες οι μοτοσυκλέτες που φέρουν το όνομα Ninja αξίζουν να αναφερθούν, όμως εδώ συγκεντρώσαμε τα δέκα “καλύτερα”.

Ουσιαστικά, έχουμε τα πιο πρωτοποριακά Kawasaki Ninja, αυτά που είχαν εξαιρετικές επιδόσεις για την εποχή τους και άλλα που κατάφεραν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου.

Φυσικά, έχουμε παραλείψει κάποια μοντέλα που πιθανώς θα έπρεπε να είναι και αυτά εδώ, αλλά θα το ξαναγράψω και πάλι, αυτή είναι η φύση των άρθρων με λίστες, για αυτό και δεν διεκδικούν το αλάθητο!

<strong># 10. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> GPZ</strong><strong>900R</strong>

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές, το πρώτο Kawasaki Ninja: το GPZ900R, ή Ninja 900, αν προτιμάτε. Αναπτύχθηκε μυστικά για έξι χρόνια, μέχρι που το παρουσίασε για πρώτη φορά το 1984. Το πρώτο Kawasaki Ninja ήταν το ίδιο για την Πράσινη εταιρία με την μία ή την άλλη μορφή μέχρι να σταματήσει τελικά το 1996, για να υποδεχτεί το πιο σύγχρονο ZX-9R. To πρώτο Ninja ήταν πραγματικά αποκάλυψη αφού φορούσε τον πρώτο 16βάλβιδο κινητήρα της βιομηχανίας, υγρόψυκτος, που είχε την απίστευτη απόδοση των 115 ίππων και επέτρεψε στο Kawasaki Ninja GPZ900R να φτάσει ταχύτητες πάνω από 240 χλμ/ώρα.

Το GPZ900R ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής που ξεπέρασε το όριο των 240 χλμ / ώρα, και θα κρατούσε τον τίτλο για τέσσερα συναπτά έτη. Το GPZ900R ήταν μια επαναστατική μοτοσικλέτα στον τομέα της ταχύτητας. Χάρη στην έξυπνη αεροδυναμική και την έξυπνη εργονομία, το πρώτο Ninja ήταν ένας δαίμονας στην πίστα, αλλά και μια πολύ χρήσιμη και πρακτική μοτοσικλέτα να έχετε στο γκαράζ σας.

<strong># 09. Το Kawasaki Ninja ZX-10 Tomcat</strong>

Μετά την επιτυχία του GPZ900R, η Kawasaki πειραματίστηκε με τη μορφή του και έφερε στον κόσμο το GPZ1000RX – το οποίο ήταν καλό, αλλά είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τον διάδοχο του GPZ1000RX: το Ninja ZX-10 “Tomcat”. Το αρχικό GPZ900R ξεκίνησε μια τάση των Kawasaki Ninja που κατέχει τον τίτλο της “ταχύτερης μοτοσυκλέτας παραγωγής” και όπως και το GPZ900R και το GPZ1000RX, το Tomcat «φόρεσε και αυτή το στέμμα». Χάρη στα νέα εσωτερικά στοιχεία του κινητήρα που οδήγησαν σε υψηλότερη αναλογία συμπίεσης, νέα και ελαφρύτερα έμβολα και μεγαλύτερες βαλβίδες, με την επαναστατική ιδέα της χρήσης πλαισίου σχήματος περιμετρικού αλουμινίου, το Tomcat ήταν σε καλό δρόμο να γίνει η ταχύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής.

Με την προσθήκη της ανανεωμένης αεροδυναμικής, το Ninja ZX-10 κατάφερε να πετύχει την κορυφαία ταχύτητα των 265 χλμ/ ώρα, καθιστώντας την, την ταχύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής το 1988. Παρά την επιτυχία του και το μεγάλο κύρος που κέρδισε, το Tomcat ήταν στην παραγωγή για μόνο δύο χρόνια, και τελικά σταμάτησε το 1990. Γιατί; Επειδή η Kawasaki είχε μια άλλη, πιο ισχυρή, μοτοσικλέτα στα σκαριά: το ZX-11.

<strong># 08. Το Kawasaki Ninja ZX-11 ZZ-R1100</strong>

Επίσης γνωστό και ως ZZ-R1100, το Kawasaki Ninja ZX-11 ήταν μια από τις πιο σημαντικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Kawasaki. Έβγαινε από το 1990 μέχρι και το 2001, το ZX-11, πήρε τα ινία της γρηγορότερης μοτοσυκλέτας στον κόσμο για εντυπωσιακά έξι χρόνια από το 1990 έως το 1995. Κατάφερε αυτό το απίστευτο κατόρθωμα παρέχοντας κορυφαία ταχύτητα μεταξύ 270 και 283 χλμ/ ώρα.

Ο υδρόψυκτος τετρακύλινδρος κινητήρας του ήταν σε θέση να μεταφέρει 134,4 ίππους στον πίσω τροχό και να παράγει ροπή στρέψης 78,8 lb-ft στις 8000 σ.α.λ. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο εξελιγμένες σπορ μοτοσυκλέτες της εποχής του, το ZX-11 έχασε τον τίτλο της γρηγορότερης μοτοσυκλέτας από το Honda CBR1100XX Blackbird το 1996.

 <strong># 07. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> ZX</strong><strong>-9R </strong>

Στη συνέχεια, έχουμε το Kawasaki Ninja ZX-9R. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Ninja, το ZX-9R δεν είναι κάτοχος ρεκόρ ταχύτητας, αλλά ποτέ δεν κατασκευάστηκε με γνώμονα την ταχύτητα. Όταν έφτασε για πρώτη φορά το 1994, ήταν σαφές ότι η Kawasaki προσπαθούσε να αναπαράγει την επιτυχία του πρόσφατου Honda CBR900RR – ένα μοντέλο που έλαμψε στον χώρο το 1992 και αναπροσδιορίσε το τοπίο. Το Honda κατασκευάστηκε για να γεφυρώσει το κενό μεταξύ της μεγάλης ισχύος και του ευέλικτου χειρισμού ενός 750. Τελικά, ο «δολοφόνος» του CBR900RR, ήταν αποτυχημένος επειδή δεν ήταν τόσο ελαφρύς όσο το Honda και το έχανε το πλεονέκτημα της ιπποδύναμης λόγω του πρόσθετου βάρους.

Ευτυχώς, η Kawasaki δεν προσπάθησε να το πουλήσει ως αντίπαλο του CBR900RR, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν μια ανώτερη μοτοσυκλέτα δρόμου χάρη στη σταθερότητά του, την άνεση του αναβάτη και την πιο όρθια θέση οδήγησης. Με 125 άλογα και μια κορυφαία ταχύτητα 270 χλμ/ώρα, το ZX-9R ήταν μια μοτοσικλέτα που θα μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικά καλά στην πίστα, αλλά και στον δρόμο. Γι ‘αυτό το λόγο η Kawasaki δεν το απέσυρε μέχρι το 2003.

<strong># 06. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> ZX</strong><strong>-12R</strong>

Η σειρά Kawasaki Ninja ήταν φημισμένη για το ότι ήταν γρήγορη, αλλά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’90, το «στέμμα» της ταχύτερης μοτοσικλέτας παραγωγής έμεινε σταθερά στο «κεφάλι» της Suzuki Hayabusa GSX1300R και φάνηκε απίθανο να μετακινηθεί – ωστόσο η Kawasaki είχε κάτι ενδιαφέρον στο μανίκι της, αλλά η εταιρεία ήταν αρκετά γεμάτη, και άφησε τον Τύπο να κάνει εικασίες. Υπήρχαν φήμες για δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα, καινοτόμο τεχνολογία ram-air, εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και άνευ προηγουμένου στοιχεία ισχύος. Όταν εν τέλη βγήκε στην παραγωγή το Ninja ZX-12R κατόρθωσε πραγματικά να πάει κόντρα με το Hayabusa.

Ποια μοτοσικλέτα ήταν καλύτερη; Λοιπόν, αυτή είναι μια  παλιά συζήτηση και θέμα προσωπικής άποψης – αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ZX-12R θα μπορούσε να χτυπήσει τα 308 χλμ/ώρα… και τελικά οι αυξανόμενες προδιαγραφές απόδοσης των σύγχρονων superbikes άρχισαν να τρομάζουν τους πολιτικούς, που πήραν απόφαση να περιορίσουν το όριο ταχύτητας των μοτοσυκλετών, και έτσι οι μεγάλοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις κορυφαίες ταχύτητες όλων των superbikes από το 2000 και μετά. Λόγω της συμφωνίας αυτής, η Suzuki Hayabusa κράτησε το στέμμα της ταχύτερης μοτοσυκλέτας … πιθανώς το Kawasaki ZX-12R θα μπορούσε να το κερδίσει τεχνικά. Το  ZX-12R της επόμενης χρονιάς  είχε κόφτη, καθιστώντας αδύνατο να συναγωνιστεί το Busa πάλι.

<strong># 05. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> ZX</strong><strong>-6R</strong>

Η ταχύτητα όμως δεν είναι το παν, και ευτυχώς για τη Kawasaki, είχαν περισσότερα να προσφέρουν από τις «ρουκέτες» υψηλής ταχύτητας. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο δημοφιλή και διαρκή μοντέλα της Kawasaki είναι η μικρότερη έκδοση, το ZX-6R. Η πρώτη εμφάνιση έγινε το , το ZX-6R ήταν ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογένειας Kawasaki Ninja μέχρι και σήμερα. Έχοντας λάβει πολλές αναβαθμίσεις με την πάροδο των ετών, το τρέχον ZX-6R είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής – αν και δεν έχει πραγματικά μια εξέλιξη από το 2013. Έχει ένα εν σειρά κινητήρα 636cc που παράγει 135 ίππους (με ram air) στις 13.500 σ.α.λ. και ροπή στρέψης 46.37 lb-ft στις 13.375 σ.α.λ., η τρέχουσα ZX-6R είναι μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Συνδυάστε τον ισχυρό κινητήρα της μοτοσυκλέτας με την εξελιγμένη σύγχρονη τεχνολογία που προέρχεται από αγώνες και έχετε μια συνταγή κατάλληλη για τους πρωταθλητές. Το ZX-6R κέρδισε το πρωτάθλημα World Supersport οδηγών το 2001, 2012, 2015 και 2016 ενώ κέρδισε το πρωτάθλημα World Supersport  των κατασκευαστών το 2013,  2015 και 2016.

<strong># 04. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> 1000 (Z</strong><strong>1000)</strong>

Αν σκεφτήκατε ότι όλα τα μοντέλα Kawasaki Ninja προσανατολίστηκαν προς τους αγώνες ή την επιδίωξη των ταχύτερων ρεκόρ, τότε κάνατε λάθος. Παρά την μαχητική ονομασία «Ninja» και την τάση να είναι οι ταχύτερες μοτοσυκλέτες παραγωγής στον κόσμο, η εταιρία έχει και άλλες πτυχές. Το 2011, η εταιρεία αποκάλυψε το Z1000SX – μια μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να είναι “μια σπορ μοτοσυκλέτα για τον πραγματικό κόσμο.”

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους αδελφούς Ninja, το Z1000 δεν κατασκευάστηκε για οποιοδήποτε είδος αγωνιστικού σκοπού. Σχεδιάστηκε για απόδοση στο δρόμο, γι αυτό δεν διαθέτει το fairing  που θα έβλεπε κανείς σε ένα Ninja και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ούτε σπορ θέση οδήγησης. Είναι ακόμα επιθετική, αλλά οι μηχανικοί της Kawasaki σκέφτηκαν ότι θα ήταν σοφό να δημιουργηθεί μια ισχυρή μοτοσυκλέτα δρόμου που να είναι προσανατολισμένη προς την πραγματική οδήγηση – και από τότε μέχρι σήμερα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

<strong># 03. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> ZX</strong><strong>-10R</strong>

Αναμφισβήτητα, το πιο διάσημο Ninja της Kawasaki είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο ZX-10R. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 2004 προκάλεσε μια απόλυτη καταιγίδα, και έλαβε αναγνώριση και επαίνους από όλους εκείνους που είχαν τη χαρά να πάρουν για μια βόλτα – στην πραγματικότητα, το 2004, το ZX-10R ονομάστηκε ως το Καλύτερο Superbike από το Cycle World, και κατέλαβε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Masterbike. Με τα χρόνια αυτό το σούπερ Ninja είναι «ευλογημένο» με πολλές ανανεώσεις, αλλά ο τύπος πάντα παρέμεινε ο ίδιος: Ένας ισχυρός κινητήρας 998cc σε ένα στενό, ελαφρύ, αεροδυναμικό σκελετό.

Η πιο πρόσφατη αναβάθμιση έγινε το 2016 και χάρη στα  εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα Kawasaki και τη προσθήκη μερικών βασικών μηχανικών στοιχείων όπως τα ανάποδα πιστόνια κτλ., το σύγχρονο Kawasaki Ninja ZX-10R είναι ένα από τις πιο ισχυρές μοτοσικλέτες που έγιναν ποτέ. Με τις προδιαγραφές απόδοσης, που ισχυρίζονται ότι η μοτοσυκλέτα έχει ιπποδύναμη 197 ίππων στις 13.000 σ.α.λ. και ροπή στρέψης 83.7 lb-ft στις 11.500 σ.α.λ., δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί πολλοί επαγγελματίες αναβάτες επιλέγουν το Kawasaki Ninja ZX-10R.

Το Kawasaki Ninja ZX-10R τα τελευταία χρόνια επικρατεί στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος WSBK έχοντας κατακτήσει 4 τίτλους στα 5 τελευταία χρόνια !
Το Kawasaki Ninja ZX-10R του 2016 το δοκιμάσαμε στην Ελλάδα πρώτοι και αποκλειστικά, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω. (το Σχετικό άρθρο της δοκιμής εδώ >>>)

<strong># 02. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> H</strong><strong>2</strong>

Ενώ το ZX-10R είναι η ιδανική αγωνιστική επιλογή για πολλούς μοτοσικλετιστές, αν προτιμάτε κάτι λίγο πιο ξέφρενο ή κάτι που είναι απλά ακριβό και επικίνδυνο, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το Ninja H2. Αυτός ο υπερτροφοδοτούμενος, τετρακύλινδρος κινητήρας είναι τόσο τρελός που έπρεπε απλώς να βρίσκεται στη λίστα. Αυτό που το κάνει ένα από τα καλύτερα Ninja Kawasaki που έγιναν ποτέ είναι οι επιδόσεις του: Με 189,8 ίππους και ροπή στρέψης 91,2 lb-ft, το Kawasaki H2 είναι ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Αλλά πώς αυτό μεταφράζεται σε πραγματικές επιδόσεις; Το Η2 φτάνει το 0 – 100 mph σε 2,6 δευτερόλεπτα, και έχει τελική ταχύτητα 295 χλμ/ώρα… και με μερικές τροποποιήσεις μπορείτε να φτάσετε το H2 στις  κορυφαίες ταχύτητες των 360 χλμ … που είναι απλά τρελό!

 

IMG_7120

Αλλά και πάλι, αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε 23.000 € σε μια μοτοσυκλέτα, τότε το παράλογο είναι κάτι συνηθισμένο για σας.

Το Kawasaki Ninja H2 το είδαμε πρώτη φορά στο Μιλάνο στην EICMA το 2014, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στις Σέρρες, στα πλαίσια τριήμερου Track Day και το BikerSpirit ήταν το μόνο περιοδικό μοτοσυκλέτας που ήταν στην παρουσίαση. (σχετικό όρθρο εδώ >>>)

<strong># 01. Το Kawasaki</strong><strong> Ninja</strong><strong> H</strong><strong>2R</strong>

Και φυσικά, σε μια λίστα που παρουσιάζει τα καλύτερο της οικογένειας Kawasaki Ninja, θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα μοντέλο στο νούμερο ένα: το Kawasaki Ninja H2R. Η επιλογή είναι προφανής. Καταρχάς, κανένας άλλος κατασκευαστής δεν ήταν αρκετά τολμηρός για να δημιουργήσει κάτι τόσο «υπερβολικό, κάτι τόσο ισχυρό και θορυβώδες που σε μερικές πίστες δεν το επιτρέπουν καν.

Δημιουργήθηκε για να είναι η απόλυτη έκφραση επιδόσεων μιας μοτοσικλέτας. Περιέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε κινητήρα και σασί, υλικά κατασκευής (ανθρακονήμα) και φυσικά στην απόδοση. Η Kawasaki Ισχυρίζεται ότι έχει 326 ίππους στην λειτουργία Ram Air και βάρος 216 κιλά. Αλλά αυτό το είδος των επιδόσεων δεν είναι φθηνό – φυσικά, θα πρέπει να πληρώσετε ένα μεγάλο ποσό για το πάρετε στην κατοχή σας, ύψους 62.000€.

Ι.Φ.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events