Τα νέα CBR1000RR Fireblade και Fireblade SP για το 2019 παρουσίασε η Honda στην  EICMA 2018

Για το 2019 η Honda παρουσίασε στην  EICMA 2018 τα δυο νέα CBR1000RR Fireblade και FirebladeSP

Και τα δύο μοντέλα μοιράζονται εκτεταμένες αναβαθμίσεις στις ηλεκτρονικές τους συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που προέρχονται από την ομάδα HRC MotoGP, με επίκεντρο τη βελτίωση κάθε πτυχής της απόδοσης του αγώνα.

Το Honda Selectable Torque Control (HSTC) προσφέρει πιο εκλεπτυσμένη παρέμβαση και απόκριση του γκαζιού

Το Wheelie Control διαχωρίζεται από το HSTC για καλύτερη διαχείριση της ρύθμισης. Η απόκριση του γκαζιού βελτιώθηκε για καλύτερη αίσθηση εισόδου στην στροφή και ισχυρότερη ροπή εξόδου

Το επίπεδο παρεμβολής ABS μειώθηκε για λειτουργία υψηλής ταχύτητας

Η εξέλιξη της Fireblade – από την εισαγωγή της το 1992 – έχει καθοδηγηθεί από τη φιλοσοφία σχεδίασης του Total Control και έχει θέσει πάντα το σημείο αναφοράς για το πώς μια υπέρ-σπορ μηχανή litreclass θα πρέπει να αποδώσει την τεράστια δύναμή της.

Το 2017 είδε μια σημαντική πρόοδο για το CBR1000RR Fireblade και ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Το βασικό μοντέλο έγινε πολύ ελαφρύτερο και χρησιμοποίησε έναν ισχυρότερο κινητήρα, ενώ παράλληλα απέκτησε ένα ανάποδο πιρούνι της Showa 43mm ‘Big Piston’ που ταιριάζει με το εξωτερικό μαξιλαράκι Balance Free Back. Το Fireblade SP, ακόμα πιο ελαφρύ, κέρδισε ημιαγωγικό ηλεκτρονικό έλεγχο Öhlins (SEC) και Öhlins OBTi.

Και οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν μια μονάδα μέτρησης αδρανειακής μέτρησης Bosch 5axis (IMU) που λειτουργεί μέσω του ECU σε συνδυασμό με ένα νέο σύστημα Throttle By Wire (TBW), με σύστημα επιλογής ροπής Honda (HSTC) και ABS. Το σύστημα επιλογής τρόπου οδήγησης προσφέρει μια διεπαφή για τη ρύθμιση της ισχύος της μηχανής, του φρένου του κινητήρα και των επιπέδων HSTC.

Για το 2019 τόσο το Fireblade όσο και το Fireblade SP έχουν πολλές αναβαθμίσεις στην εμφάνιση τους. Λιγότερο εμφανείς είναι κάποιες σημαντικές ενημερώσεις για το ηλεκτρονικό πακέτο που μοιράζονται οι δύο μοτοσυκλέτες, που προήρθαν από τις πληροφορίες που πήρε η Honda από τους αναβάτες και εντατική εργασία από τους μηχανικούς της R & D της Honda, καθώς και από την ομάδα HRC MotoGP.

– Έλεγχος ροπής επιλογής Honda (HSTC)

Για την οδήγηση πίστας, όπου τα ανοίγματα του γκαζιού είναι μεγαλύτερα και οι κλίσεις στις στροφές μεγαλύτερες από την οδήγηση στο δημόσιο δρόμο, έγιναν αλλαγές για να επιτραπεί η βελτιωμένη συμπεριφορά κατά τη λειτουργία του HSTC. Με τη λογική του υπολογισμού της ανάλυσης για το πίσω προφίλ ελαστικών, η παρέμβαση του HSTC καθώς η μηχανή στρέφεται έχει γίνει πιο ομοιόμορφη και ακριβής. Το αποτέλεσμα είναι η ομαλότερη συμπεριφορά της μηχανής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας HSTC στη έξοδο της στροφής και η αυξημένη εμπιστοσύνη του αναβάτη.

– Έλεγχος Wheelie

Πολλοί αναβάτες σε μια πίστα επιθυμούν να τρέξουν ένα υψηλό επίπεδο Wheelie Control με ελάχιστη ποσότητα εισόδου HSTC για να διαχειριστούν τον τροχό και το γλίστρημα, χωρίς φόβο ότι ο εμπρός τροχός θα σηκωθεί υπερβολικά με απώλεια ταχύτητας.

Επιπλέον, η νέα λογική του συστήματος Wheelie Control σημαίνει ότι, όσο ισχυρό είναι το εμπρός σήκωμα του τροχού, η «προσγείωση» του ελέγχεται ομαλά και ο αναβάτης είναι σε θέση να επικεντρωθεί πλήρως στην απόδοση επιτάχυνσης για τον καλύτερο δυνατό.

Κατά συνέπεια, η οθόνη TFT έχει τώρα ένα ‘W’ για ‘Wheelie Control’ (με 3 επίπεδα διαθέσιμα) παράλληλα με τις ρυθμίσεις ισχύος, φρεναρίσματος κινητήρα και HSTC.

– Απόκριση γκαζιού – είσοδος στροφής

Η οδήγηση πίστας μπορεί να δει ότι το γκάζι κινείται από πλήρως ανοιχτό μέχρι να κλείσει πολύ γρήγορα. Για να επιταχυνθεί η επιβράδυνση όταν κλείσει το γκάζι, αυξήθηκε η ταχύτητα λειτουργίας του κινητήρα TBW. Ο χρόνος που απαιτείται για την πτώση των στροφών του κινητήρα σε περίπτωση κλεισίματος πλήρως κλειστού γκαζιού έχει μειωθεί τώρα κατά 45%.

Το αποτέλεσμα είναι ταχύτερη, ομαλότερη επιβράδυνση και αυξημένη εμπιστοσύνη αναβάτη στη γωνιακή είσοδο.

– Απόκριση γκαζιού – έξοδος στροφής

Αντικατοπτρίζοντας την είσοδο από το πρόγραμμα HRC MotoGP, αυξήθηκε η ποσότητα ροπής που παρέχεται όταν ανοίγει περαιτέρω το γκάζι με semi­open throttle (όπως στην έξοδο στροφής), ιδιαίτερα στη λειτουργία λειτουργίας 1.

Το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο απόδοσης προσαρμοσμένο για πίστα που λειτουργεί με ελαστικά high­grip – με ταχύτερη και πιο γρήγορη επιτάχυνση εξόδου στροφής.

– ABS

Για τη χρήση πίστας υψηλής ταχύτητας, το επίπεδο παρεμβάσεων ABS μειώθηκε και η απόδοση επιβράδυνσης βελτιώθηκε σημαντικά.

– Επιλογές βαφής

Το Fireblade λαμβάνει μια λεπτή ανανέωση του Matt Ballistic Black Metallic paint του, με το Silver αντί για τα κόκκινα σημεία, ενώ η έκδοση του Grand Prix Red έχει πιο καθορισμένες λευκές λωρίδες στα επάνω φτερά. Το κόκκινο HRC Tricolor του Fireblade SP του Grand Prix δίνει επίσης ισχυρότερες γραμμές λευκού και μπλε