Η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας (DGT) επιβεβαίωσε μια δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του υψηλού ποσοστού ατυχημάτων της ομάδας των μοτοσυκλετιστών.
Μεταξύ αυτών, υπάρχει η υποχρέωση να φοράνε γάντια, η αντικατάσταση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων με εύκαμπτα πλαστικά συστήματα κι η δυνατότητα οδήγησης στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) σε περιπτώσεις δρόμων με μεγάλη κίνηση και με όριο που δεν θα υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα την ώρα
Η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας (DGT) ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που έχει σχεδιάσει για μοτοσικλέτες και μοτοσικλετιστές. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Pere Navarro , είναι να μετριάσει τον τεράστιο αριθμό ατυχημάτων. Η DGT, με επικεφαλής την ομάδα εργασίας της GT-52, ενέκρινε μια δέσμη μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2021 . Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παροχής εθελοντικών ασφαλών μαθημάτων οδήγησης, τα οποία θα ανταμειφθούν με επιπλέον πόντους στην άδεια. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είναι η υποχρέωση χρήσης γαντιών , η αντικατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων με εύκαμπτα πλαστικά συστήματα και η δυνατότητα οδήγησης στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης).
Αντικατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων με εύκαμπτα πλαστικά συστήματα SPM
Οι δημόσιες διοικήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί να αντικαταστήσουν τα συμβατικά προστατευτικά κιγκλιδώματα με SPM (Motorist Protection Systems), δηλαδή, εύκαμπτα πλαστικά συστήματα που μειώνουν τους τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ένας οδηγός όταν εμπλακεί σε ατύχημα στο δρόμο. Η κατάσταση του δρόμου επηρεάζει επίσης το πώς ένας αναβάτης μπορεί να αντιδράσει σε ένα απρόβλεπτο γεγονός το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορεί να επιμηκύνει σημαντικά την απόσταση φρεναρίσματος. Επομένως, ο εκσυγχρονισμός του μεγαλύτερου δυνατού τύπου δρόμων είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση της ασφάλειας αυτής της ομάδας. Το πρώτο βήμα έγινε με την εγκατάσταση πινακίδων για τα πιο επικίνδυνα τμήματα.
Υποχρεωτική η χρήση γαντιών.
Ένα από τα νέα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μοτοσυκλετιστές για την ασφάλειά τους από το 2021 θα είναι η υποχρέωση να φοράνε γάντια σε κάθε τύπο μετακίνησης με μοτοσικλέτα. Αυτό ήταν ένα από τα πιο συμφωνηθέντα μέτρα από την Ομάδα Εργασίας της DGT GT-52, η οποία ενέκρινε ένα σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση της ασφάλειας αυτής της ομάδας.
Ο Montserrat Pérez , Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης της DGT, εξηγεί ότι «όταν ένας μοτοσικλετιστής εμπλακεί σε ένα ατύχημα και μια πτώση, ενστικτωδώς βάζει τα χέρια του πρώτα για να αποφύγει το χτύπημα, έτσι είναι ένα από τα μέρη του σώματος που υποφέρουν από τους περισσότερους τραυματισμούς.»
Κυκλοφορία στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης)
Ένα από τα πλεονεκτήματα των μοτοσικλετών είναι η δυνατότητα οδήγησης στην ΛΕΑ (Λωυρίδα Έκτακτης Ανάγκης) σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης. Παρόλο που πολλοί το κάνουν έτσι και αλλιώς, η αλήθεια είναι ότι δεν επιτρέπεται. Τώρα ναι, αλλά με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40 km / h.
Η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας συμφωνεί κατ ‘αυτόν τον τρόπο σε ένα ιστορικό αίτημα από οδηγούς, οι οποίοι απαιτούν εδώ και χρόνια να μπορούν να οδηγούν στην ΛΕΑ (Λουρίδα Έκτακτης Ανάγκης) σε μποτιλιαρίσματα για να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλα οχήματα. Θα συνεχίσει να απαγορεύεται εντελώς η οδήγηση στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) για προσπέραση σε δρόμους που δεν έχουν συμφόρηση .
«Αυτός ο τύπος προσαρμογής θα επηρεάσει μόνο τις περιοχές συμφόρησης. Θα υιοθετηθεί σε περιοχές με συχνά κυκλοφοριακή συμφόρηση», εξήγησε ο Jorge Ordás, αναπληρωτής Διευθυντής Κινητικότητας της DGT. “Η μέγιστη ταχύτητα θα περιοριστεί στα 40 km / h και έτσι θα αποφύγουμε να μην κυκλοφορούν οι μοτοσικλέτες μεταξύ των αυτοκινήτων, αποφεύγοντας καταστάσεις κινδύνου που μπορεί να δημιουργηθούν», είπε.