21 April 2024
HondaΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

CBR 600RR – Τέλος εποχής

Άλλο ένα θύμα φαίνεται πως προστίθεται στην λίστα των θυμάτων των προτύπων θορύβου και εκπομπών καυσαερίων Euro4, τα οποία έρχονται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017. Μετά την ημερομηνία αυτή, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από τις υπάρχουσες μοτοσυκλέτες θα μπορούν να πωλούνται στην Ευρώπη χωρίς να δεχτούν τροποποιήσεις.

CBR600RR_1Το πολυαγαπημένο Honda CBR 600RR δεν πληροί τα κριτήρια Euro4 και σύμφωνα με Ιαπωνικές πηγές που επικαλείται το μεγαλύτερο περιοδικό μοτοσυκλέτας στην Βρετανία, το MCN, η Honda δεν προτίθεται να μπει στην διαδικασία έρευνας και εξέλιξης του συγκεκριμένου μοντέλου για να μπορεί να συνεχίσει να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση από τη Honda για το μέλλον του CBR600RR αλλά Ιαπωνικές πηγές επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το MCN πάντα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ευρωπαϊκό μοντέλο για να αντικαταστήσει το CBR600RR, ενώ το υπάρχον μοντέλο θα μπορούσε να συνεχίσει να πωλείται στις αγορές που δεν επηρεάζεται από τη νομοθεσία Euro4.

Από ότι φαίνεται, η ελεύθερη πτώση των πωλήσεων, οι μεγάλες αλλαγές σχήματος της αγοράς με μια τάση στον υπερκυβισμό και η αυξανόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος στην κατηγορία Supersport στους αγώνες, με τις μεγάλες κατηγορίες να τραβούν τα βλέμματα σε Παγκόσμια και Εθνικά Πρωταθλήματα, έχουν βοηθήσει σε μια τέτοια απόφαση από την Honda .

CBR600RR_2Σύμφωνα με το MCN, η πηγή που επικαλέστηκε δηλώνει: «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αυτή για  κάποιους στη Honda, διότι η CBR600 είναι μια μοτοσυκλέτα που είχε μεγάλη σημασία για την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πλέον οι πωλήσεις σε αυτό το μοντέλο δεν είναι αυτές που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη ενός ανανεωμένου και εξελιγμένου μοντέλου που θα πληροί τις απαιτήσεις Euro4.

Η εξέλιξη και η διαδικασία που απαιτείται για να πάρει μια μοτοσυκλέτα έγκριση Euro4 είναι ακριβή και υπάρχει πολλή λεπτομερής δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταστεί η μοτοσυκλέτα νόμιμη. Προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του CBR600RR άθικτος, αλλά παράλληλα να πληροί τις απαιτήσεις  Euro4, χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά από ό, τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει βάρος, πολυπλοκότητα και κόστος. Το βάρος, θα πρέπει να αφαιρεθεί από κάπου αλλού και στη συνέχεια η μοτοσυκλέτα γίνεται ακόμα πιο ακριβή.”

Η Honda φυσικά δεν μένει πίσω στις sport μοτοσυκλέτες. Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικά άρθρα μας υπάρχει ένα νέο CBR1000RR Fireblade που αναμένεται για το 2017, ενώ οι φήμες μιλούν και για ένα νέο 1000αρι V4 με την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας RVF.

Το CBR600RR θα συνεχίσει να πωλείται σε αγορές όπου δεν ισχύουν οι περιορισμοί, ενώ στην Ευρώπη η σημερινή μεγάλη εμπορική επιτυχία του CBR650F θα συνεχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής για όσους επιθυμούν μια διασκεδαστική, σπορ μοτοσυκλέτα δρόμου.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε επισημάνει την μεγάλη καθυστέρηση για την ανανέωση μιας άλλης μοτοσυκλέτας της κατηγορίας, της Yamaha YZF-R6. Το μοντέλο παραμένει το ίδιο τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς να έχει δεχτεί κάποια επέμβαση και η φημολογίες αλλά και οι ψηφιακές εικόνες για το νέο μοντέλο πάνε και έρχονται. (Διαβάστε το πλήρες άρθρο μας >ΕΔΩ<)

xYamahaYZFR6Ο Jeff Turner, Yamaha Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε αισιόδοξος στο MCN: «Η σημερινή Yamaha YZF-R6 δεν είναι συμβατή με τους κανονισμούς Euro4, επειδή θα χρειαστεί ABS και διαφορετικό έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων για να περάσει αυτές τις νέες ρυθμίσεις. Μπορούμε να συνεχίσουμε να πουλάμε το υπάρχον μοντέλο για λίγο ακόμα, αλλά το Euro4 δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, κάτι πρέπει να κάνουμε.

«Έχοντας στο DNA μας την αγωνιστική και σπορ οδήγηση, στόχος μας είναι να έχουμε ένα πλήρες line-up των μοντέλων supersport από 125cc μέχρι 1000cc. Θα μπορούσε να υπάρξει μια τεχνική λύση για τους κανόνες Euro4 που δεν θα προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα για εμάς, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες μας.

Όλα αυτά βέβαια γεννούν ερωτήματα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την κατηγορία supersport, και τα 600cc. Είναι το τέλος μιας εποχής? Η πτώση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στις πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία είναι αρκετή για να την εξαλείψει? Οι εταιρίες έχουν δώσει τόσο μεγάλο βάρος στις superbike μοτοσυκλέτες τους, στον υπερκυβισμό, την υπερτροφοδότηση και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών βοηθημάτων  που δεν υπάρχουν πόροι για περεταίρω ανάπτυξη της κατηγορίας supersport?

Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία θύματα των προδιαγραφών Euro4 είναι τα Yamaha XT660Z Tenere και  XJR1300. Διαβάστε το σχετικό άρθρο  στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τέλος εποχής για XT660Z Tenere και  XJR1300

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events