15 June 2024
MotoGP 2023

Επικριτικοί οι οδηγοί για την ασφάλεια μετά το ατύχημα του Pol Espargaro στο Portimao

Ζητάνε αεράμυνα- αεροφράγματα παντού, σε όλη την πίστα.

Η επεισοδιακή απογευματινή συνεδρία με την δεύτερη κόκκινη σημαία να φέρνει ανατριχίλα σε όλους και μεγάλη ανησυχία αφού έγινε λόγω της πτώσης του Pol Espargaro στην στροφή 10, σε σημείο που δεν είχε τα φουσκωτά στην άκρη της πίστας για να τον προστατεύσουν,  με αποτέλεσμα να μπει ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες αλλα και να τον μεταφέρουν, οπό γράψαμε εχθές.

Ο Marc Márquez ήταν ο πρώτος που δήλωσε εχθές για να παραπονεθεί για την κατάσταση και στην συνέχεια πολλοί αλλού οδηγοί. Ο οδηγός της Honda ήταν ξεκάθαρος και ζήτησε να λυθεί το θέμα. «Πρέπει να βάλουνε airfence (αεράμυνα- αεροφράγματα) σε εκείνο το σημείο, αλλα και σε αλλα σημεία, αλλά όχι του χρόνου, πρέπει να το βάλουν αύριο».

Υπήρχε ομοφωνία μεταξύ των αγωνιζομένων: «Έπρεπε να υπάρχει ένας «αεροφράκτης» (αεράμυνα) εκεί». Αυτό αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας , που πραγματοποιείται τα απογεύματα της Παρασκευής στις πίστες. «Πρέπει να το βάλουν αύριο , όχι του χρόνου. Είναι απίστευτο».

Φωτογραφία: Miquel Liso – motorsport.com

«Το ότι δεν υπάρχει «αεροφράκτης» είναι σοβαρό λάθος γιατί είναι επικίνδυνο », είπε ο Jorge Martin.

Λογικά, όντας αδερφός του, ο Aleix Espargaro επηρεάστηκε πολύ. Βγήκε στην πίστα γνωρίζοντας ότι ο Pol ήταν στην κλινική. «Στο τέλος, δυστυχώς, είναι κάτι στο οποίο καταλήγεις να συνηθίζεις . Μοιράζομαι τη ζωή, τη δουλειά, πείτε το όπως θέλετε με τον Pol εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι δύσκολο , περίπλοκο. Κάθε φορά όταν πέφτει ένας οδηγός και υπάρχει το ασθενοφόρο, με μουσαμάδες και τέτοια είναι πάντα πολύ περίπλοκο. Αν είναι ο αδερφός σου, ακόμα περισσότερο, αλλά είναι δουλειά μας και πρέπει να είμαστε επαγγελματίες, αν και μερικές φορές κοστίζει πολύ», παραδέχτηκε . .

Φωτογραφία: Miquel Liso – motorsport.com

Ο οδηγός της Aprilia χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα με το αφεντικό του , Rivola , σχετικά με αυτές τις μοτοσυκλέτες για να εκφράσει τη δυσφορία του. «Δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαι αυτός που θα ζητήσει εξηγήσεις. Αλλά, με αυτές τις μοτοσυκλέτες που πάνε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να υπάρχουν “φράχτες αέρα” από όλες τις πλευρές. Τα σιρκουί, δεν θα να μπορείς να τα μεγαλώνεις, είναι αυτό που είναι. Αλλά το η πτώση του Pol στη στροφή 10, αφού έφτασε στον τοίχο, είναι επίσης συνέπεια του γεγονότος ότι στη στροφή 9, μια πολύ γρήγορη κατηφορική στροφή… με τόση κάθετη δύναμη, με τόσα φτερά, είναι σαν να πετάς στο κέντρο της στροφής με αυτές τις μοτοσυκλέτες. Οι πίστες, από ευθεία σε ευθεία, έρχονται γρήγορα. Η μέγιστη ταχύτητα είναι πάντα η ίδια με τόσο μεγάλο φορτίο πηγαίνεις από 350-360 χλμ./ώρα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι φτάσαμε στα 280-300 χλμ./ώρα με 400 μέτρα ευθεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν «αεροφράκτες» από όλες τις πλευρές».

Φωτογραφία: Miquel Liso – motorsport.com

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του MotoGP άκουσαν τους οδηγούς και  ενήργησαν γρήγορα και έχουν ήδη τοποθετήσει αεράμυνα για τις συνεδρίες το Σάββατο.

Φωτογραφία: Miquel Liso – motorsport.com

Εκτός από τα νέα αεροφράγματα στη στροφή 10, τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας επιθεώρησαν το χαλίκι των διαφυγών, έναν άλλο παράγοντα για τον οποίο διαμαρτύρονται οι οδηγοί, αφού όταν πέφτουν σε αυτό αντί να τους σταματά, αντίθετα γλιστράνε με μεγάλη ταχύτητα και αυτό θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους και φτάνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα πάνω στα φράγματα προστασίας. Το Portimao Circuit έβαλε νέο χαλίκι σε ορισμένες περιοχές, όπως ζήτησαν οι αναβάτες, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πλήρη αλλαγή αυτού του υλικού σε όλους τους χώρους διαφυγής.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner