23 February 2024
MotoGP 2023

Fabio Quartararo: “Η M1 πρέπει να αλλάξει – Των αντίπαλων οι μοτοσυκλέτες δεν μοιάζουν καν με μοτοσυκλέτες, μοιάζουν με πυραυλοκίνητα αεροσκάφη.”

Ο Fabio Quartararo αφού ξεκίνησε από την έβδομη θέση έφτασε στην τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο, ο Γάλλος δυσκολεύτηκε για άλλη μια φορά να προσπεράσει τους αναβάτες μπροστά, οι οποίοι τον κατάπιναν μετα από κάθε στροφή.

Το σουζάρισμα τον έκανε να χάνει επιτάχυνση και έτσι ο Quartararo έχανε στην τελική ταχύτητα, αφήνοντας τον Γάλλο να βασίζεται στο φρενάρισμα. Αλλά τελικά πίεσε πάρα πολύ ξεπερνώντας το όριο μέχρι που έπεσε στα μέσα του αγώνα, παρόλα αυτά σηκώθηκε και συνέχισε τερματίζοντας 19ος.

Ο Γάλλος κατέστησε σαφές ότι απαιτούνται ριζικές τεχνικές αλλαγές για το έργο της Yamaha MotoGP μετά από αυτή την απογοητευτική εμπειρία στον αγώνα Sprint της Αμερικής.

«Πραγματικά ήταν απογοητευτικό, γιατί όταν είμαι μόνος, νιώθω πολύ καλύτερα και πάω πιο εύκολα γρήγορα. Κανονικά όταν ακολουθείς κάποιον, όπως βλέπεις άλλους να κάνουν στις κατατακτήριες, είναι πιο εύκολο, αλλά οδηγούμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο, οπότε δεν με βοηθάει.»

«Ήμουν πίσω από μερικούς αναβάτες στην αρχή του αγώνα που δεν μπορούσα να προσπεράσω. Δεν μπορούσα καν να προσπαθήσω να παλέψω μαζί τους. Και μετά τη πτώση έκανα τον καλύτερο μου χρόνο γύρου, παρόλο που δεν ήμουν πραγματικά στο όριο και όταν είσαι τελευταίος δεν έχεις το ίδιο κίνητρο.»

«Μόνος μου, μπορώ να είμαι γρήγορος, αλλά με τους άλλους παλεύω τόσο πολύ.»

«Το φρενάρισμα είναι το μόνο σημείο όπου ουσιαστικά μπορώ να κερδίσω χρόνο. Μπορώ να σώσω 1, 2,3 στιγμές, αλλά στο τέλος όταν παίζεις έτσι με το όριο κάνεις λάθος και αυτό έγινε.»

«Επειδή στην επιτάχυνση στην ευθεία, χάνουμε τόσα πολλά, δυστυχώς το μόνο μέρος όπου μπορούσα να παλέψω ήταν τα φρένα.»

«Χθες ακολούθησα τον Pecco. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος για να κάνεις  ταχύτερο χρόνο γύρου – είναι σαν να βάζουν πολύ περισσότερη δύναμη, με λιγότερο σούζα και ίδια πρόσφυση και έτσι φεύγουν.»

«Και εγώ, πρέπει να βγαίνω με ταχύτητα στις στροφές γιατί επιταχύνοντας από χαμηλότερη ταχύτητα έχουμε περισσότερο σούζα. Επομένως, είναι ακόμα πιο απογοητευτικό όταν είσαι πίσω.»

«Όταν βρέθηκα πίσω από κάποιον και προσπάθησα να μείνω πίσω του και να αντιγράψω αυτό που κάνει ο μπροστά, αλλα η μηχανή μου απλά σούζαρε από τις αργές στροφές και απλά τους έχανα».

Το συμπέρασμα του Quartararo είναι ότι, παρά τη μεγάλη ώθηση για βελτίωση της ισχύος του κινητήρα της M1 για το 2023, απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές για να κάνει τη μοτοσυκλέτα να αποδίδει με παρόμοιο τρόπο με τους αντιπάλους της.

«Φυσικά, το M1 πρέπει να αλλάξει », είπε. «Δεν ξέρω πώς, αλλά…. Για τέσσερα χρόνια, δεν αισθάνομαι μεγάλη βελτίωση στη μοτοσυκλέτα. Τώρα αρχίζω να έχω πολύ μεγάλη εμπειρία στη μοτοσυκλέτα, αλλά δεν βλέπω τεράστια βελτίωση.»

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 συνδυάζει επί του παρόντος τον νέο κινητήρα με παλαιότερα σασί και αεροδυναμικά μέρη.

Αναβαθμίσεις έχουν προγραμματιστεί για τη δοκιμή Jerez στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά: «Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από το να έχουμε μια εξάτμιση ή ένα μικρό πράγμα στη μοτοσυκλέτα. Για μένα πρέπει να είναι μια μεγάλη αλλαγή και επίσης μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά αν μπορούμε να εγγυηθούμε μια βελτίωση, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε.»

«Αλλά αυτή τη στιγμή ακόμη και η τελική ταχύτητα σήμερα δεν ήταν τόσο καλή όσο οι πρώτοι αγώνες, οπότε πρέπει να καταλάβουμε γιατί και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Η πιο προφανής τεχνική διαφορά μεταξύ της Yamaha και των τεσσάρων αντιπάλων της στο MotoGP είναι η χρήση κινητήρα Inline4, αντί ενός V4.

https://twitter.com/i/status/1647331998271152130

«Ποτέ δεν οδήγησα V4. Οδηγώ πάντα τη Yamaha και δεν θέλω να τους ζητήσω κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Αλλά στο τέλος, όλοι οι άλλοι το χρησιμοποιούν…» είπε ο Quartararo, προτού παραδεχτεί ότι μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή στο σχεδιασμό του κινητήρα θα μπορούσε να σημαίνει ένα αρχικό βήμα προς τα πίσω.

«Αλλά νομίζω ότι αν ξεκινήσουμε με αυτό το [V4] – και νομίζω ότι το σχέδιο για την επόμενη χρονιά δεν είναι αυτό το [V4] – θα ξεκινήσουμε ξανά από μακριά.»

Παρόλα αυτά, ο Quartararo πρότεινε ότι ο κινητήρας παραμένει βασικός παράγοντας στα τρέχοντα δεινά του, καθώς περιορίζει επίσης την ποσότητα της αεροδυναμικής κάθετης δύναμης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

«Το πρόβλημα είναι ότι για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αεροδυναμική όπως της Ducati και της Aprilia, θα πρέπει να έχουμε έναν δυνατό κινητήρα. Ο κινητήρας της M1 είναι ελαφρώς καλύτερος φέτος, αλλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε…. Αυτές οι άλλες μοτοσυκλέτες  δεν μοιάζουν καν με μοτοσυκλέτες, μοιάζουν με πυραυλοκίνητα αεροσκάφη. Έχουν φτερά στην κορυφή, κάτω, στη μέση, στο πίσω μέρος.»

«Επομένως, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτήν την αεροδυναμική, πρέπει να έχεις πολλή δύναμη και να τη χρησιμοποιείς με τρόπο που να σε φέρνει προς τα κάτω στην επιτάχυνση, αλλά και να σε βοηθά να στρίβεις και νομίζω ότι είμαστε χρόνια πίσω σε αυτόν τον τομέα».

«Ο Frankie [Morbidelli] νομίζω ότι έκανε ένα βήμα, ειδικά στην Αργεντινή, αλλά βασικά το να έχουμε μια δορυφορική ομάδα όπως πέρυσι δεν ήταν μεγάλη βοήθεια. Επειδή ο Binder ερχόταν από την Moto3 και ο Dovi είχε σταματήσει για ένα χρόνο», είπε.

«Όταν βλέπω την Pramac και την εργοστασιακή ομάδα της Ducati να χρησιμοποιούν διαφορετικά φέρινγκ, και να λειτουργούν με πολύ καλό τρόπο τότε νομίζω ότι αυτό είναι που χρειαζόμαστε».

https://twitter.com/i/status/1647382100604067841

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events