18 May 2024
MotoGP 2023

Η Ducati ταχύτερη στο τριήμερο shakedown test στο Sepang – Τι δοκίμασαν – Χρόνοι – Αποτελέσματα – Φωτογραφίες

Η τριήμερη δοκιμή Shakedown Sepang για τους αναβάτες δοκιμών MotoGP και τον πρωτάρη Augusto Fernández ολοκληρώθηκε την Τρίτη με τον Michele Pirro να κάνει τον ταχύτερο χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίσημη δοκιμή IRTA με τους κανονικούς αναβάτες MotoGP είναι στο πρόγραμμα να γίνει στο Sepang από Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες μόνο οι οδηγοί δοκιμών και ο πρωτάρης Augusto Fernández μπόρεσαν να οδηγήσουν στην πίστα. Στο τέλος του shakedown test, ο Michele Pirro ήταν ο μόνος που κατέβηκε κάτω από τα 2 λεπτά με χρόνο 1:59.803.

Ο αναβάτης δοκιμής της Ducati σημείωσε επίσης και τον δεύτερο καλύτερο χρόνο με τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Για σύγκριση να θυμίσουμε ότι στο GP της Μαλαισίας το 2022, ο Jorge Martin (Ducati) κέρδισε την pole position με χρόνο 1:57.790, ενώ το ρεκόρ γύρου από στον αγώνα MotoGP, έκανε και πάλι ο Martin, με 1:59.634.

Ένα από τα ενδιαφέροντα του τριήμερου τεστ ήταν για τη Yamaha, όπου με 335,4 km/h, ο Cal Crutchlow σημείωσε την υψηλότερη τελική ταχύτητα. Να θυμίσουμε ότι ο Fabio Quartararo στο περσινό GP της Μαλαισίας είχε φτάσει στο μέγιστο τα 332,3 km/h τον Οκτώβριο.

Ο Cal Crutchlow, ο οποίος παρεμπιπτόντως εναλλάσσονταν με τον Katsuyuki Nakasuga στις μοτοσυκλέτες M1 την Τρίτη, κατετάγη 3ος ακολουθούμενοι από τους Augusto Fernández, Lorenzo Savadori και Stefan Bradl.

Ο νέος δοκιμαστής αναβάτης της KTM Jonas Folger ολοκλήρωσε μόνο δέκα γύρους την τρίτη ημέρα δοκιμών, ο Dani Pedrosa ήταν και πάλι στην πίστα χωρίς αναμεταδότη χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, το shakedown test αφορούσε κυρίως τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση νέων πραγμάτων στις μοτοσυκλέτες του 2023 – ιδιαίτερα αξιοσημείωτα πράγματα είδαμε στον τομέα της αεροδυναμικής, όπως για παράδειγμα στην KTM .

Ας δούμε τι έγινε τις τρεις ημέρες δοκιμών. Με τις θερμοκρασίες ψηλά στη Μαλαισία, σε συνδυασμό με μια βρώμικη επιφάνεια πίστας μετά τον χειμώνα, οι χρόνοι ήταν περίπου τρία δευτερόλεπτα πιο αργοί από ό,τι είδαμε στο GP της Μαλαισίας το 2022. Οι χρόνοι έπεσαν όσο περισσότερο έμπαιναν στις δοκιμές στο Sepang, αλλά στην πραγματικότητα, το θέμα είναι περισσότερο για το τι δοκιμάζουν οι αναβάτες και οι ομάδες – παρά για τους χρόνους που έκαναν.

DUCATI

1η ημέρα: Ο Michele Pirro οδηγός δοκιμών της Ducati ξεκίνησε με ένα νέο φέρινγκ για το 2023. Ο Ιταλός δούλεψε με δύο GP23 και σημείωσε καλύτερο χρόνο γύρου 2:02.115.

2η ημέρα: Έχοντας φέρει ένα νέο πακέτο αεροδυναμικής την Κυριακή, ο Michele Pirro της Ducati ολοκλήρωσε τη στάνταρ ρύθμιση αεροδυναμικής τη Δευτέρα. Οι δύο μοτοσυκλέτες του Ιταλού είχαν όντως διαφορετικές εκδόσεις της ουράς εξάτμισης – η μεγάλη και η κοντή.

3η ημέρα: Ο Pirro – ο οποίος έγραψε 1:59.803 – επέστρεψε κάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του με το ενημερωμένο πακέτο αεροδυναμικών που δοκιμάζουν για το 2023. Το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι έχουν ενημερώσει τα πλευρικά φέρινγκ από τη δοκιμή της Βαλένθια. Είναι πολύ μεγαλύτερα και έχουν λίγο περισσότερες λεπτομέρειες. Το πραγματικό πλαϊνό λοβό και το κύριο σετ φτερών είναι το ίδιο με αυτό που είδαμε στο Valencia Test.

YAMAHA

1η ημέρα: Ο τρεις φορές νικητής Grand Prix, Crutchlow είχε στη διάθεσή του τρία YZR-M1 – δύο προδιαγραφών 2023 και μία μηχανή προδιαγραφών του 2022. Η κύρια εστίαση επικεντρώθηκε στον νέο, πιο επιθετικό κινητήρα της Yamaha που ήταν ένα καυτό θέμα συζήτησης στη Βαλένθια. Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά στους χρόνους, φαίνεται ότι το πρόβλημα που προέκυψε στα τέλη του περασμένου έτους έχει διαγνωστεί.

Ο Crutchlow σημείωσε τελική ταχύτητα 330 χλμ./ώρα σύμφωνα με τη ζωντανή χρονομέτρηση της πίστας. Επιπλέον, κοιτάζοντας πίσω στη δοκιμή Sepang 2022, η ταχύτερη τελική ταχύτητα της Yamaha ήταν 327 χλμ./ώρα – οι πρώτες ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Αυτή θα είναι μουσική στα αυτιά του Fabio Quartararo και του συμπαίκτη του Monster Energy Yamaha στο MotoGP™ Franco Morbidelli ενόψει του Επίσημου Sepang Test.

2η ημέρα: Τα σχέδια χάλασαν από τον καιρό λόγω της βροχής. Ο Cal Crutchlow οδήγησε με βρόχινα, αλλά η βροχή σήμαινε ότι το σχέδιο δοκιμών του είχε «καθυστέρηση», σύμφωνα με τον διευθυντή της ομάδας Monster Energy Yamaha MotoGP™ Maio Meregalli.

3η ημέρα: Έχοντας κάνει δοκιμές μόνος του την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο Cal Crutchlow, την τρίτη ημέρα δοκιμών είχε μαζί του τον συνάδελφο δοκιμαστή του Katsuyuki Nakasuga την τελευταία μέρα του Shakedown. Τόσο ο Βρετανός όσο και ο Ιάπωνας αναβάτης έβαλαν το νέο μπροστινό φέρινγκ της Yamaha – αυτό που είδαμε στη δοκιμή της Βαλένθια – καθώς και το πιο πρόσφατο λασπωτήρα, όπως είδαμε στις εικόνες.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021 Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) βρισκόταν στην πίστα παρακολουθώντας προσεκτικά αυτό που δοκίμαζαν τόσο ο Crutchlow όσο και ο Nakasuga. Ο Γάλλος θα έχει δει επίσης τις ταχύτητες της Yamaha, που κάποια στιγμή έδειξαν τον Crutchlow να φτάνει στα 335 km/h – πέντε περισσότερα από αυτά που είχε ο Quartararo στο περσινό Grand Prix και οκτώ περισσότερα από όσα είχε η Yamaha στο Sepang Test του 2022. Θετικά σημάδια ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα με τον κινητήρα του 2023.

KTM:

1η ημέρα: Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2™ Fernandez ήταν ο πρωτάρης οδηγός της GASGAS Factory Racing Tech3 RC16 οδήγησε μια μοτοσυκλέτα MotoGP™ για πρώτη φορά, σε ένα τεστ ζωτικής σημασίας για τον Ισπανό για να ξεκινήσει να φτιάχνει τη δική του μοτοσυκλέτα. Ο αριθμός 37 τερμάτισε δεύτερος στους χρόνους με 2:01.331, μόλις 0.185 δευτερόλεπτα από την καλύτερη προσπάθεια του Κράτσλοου.

Ο νέος οδηγός δοκιμών της KTM, ο Jonas Folger, οδήγησε μαζί με τον Dani Pedrosa στην πίστα για την Red Bull KTM Factory Racing, καθώς ο Γερμανός οδήγησε το RC16 για πρώτη φορά. Ο Pedrosa, εν τω μεταξύ, δούλεψε με το πλήρωμα του Jack Miller την 1η ημέρα.

2η ημέρα: Έχοντας δουλέψει στο γκαράζ του Jack Miller κατά τη διάρκεια της ημέρας έναρξης της δράσης, ο Dani Pedrosa ολοκλήρωσε την έξοδο της Δευτέρας με το πλήρωμα του Brad Binder καθώς το κύριο σημείο εστίασης της KTM για το Shakedown ήταν να συγκρίνει διαφορετικές προδιαγραφές κινητήρα. Ο Jonas Folger οδήγησε ξανά μαζί με τον τρεις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην πίστα για τη δεύτερη ημέρα δοκιμών του.

Ο Fernandez της GASGAS Factory Racing Tech3 συνέχισε να βρίσκει την  μοτοσυκλέτα MotoGP™ και σε αντίθεση με τους περισσότερους, ο Ισπανός δεν δυσκολεύτηκε να πάρει μια πρώτη δόση βρόχινης οδήγησης με το RC16 και σημείωσε 2:12.255 στις δύσκολες συνθήκες, έναν χρόνο που τον έφερε στην 2η θέση πριν αρχίσει να στεγνώνει η πίστα, πριν τελικά καταλήξει στην 3η θέση όταν βγήκε σε slicks ελαστικά.

3η ημέρα: Στο στρατόπεδο της KTM, ο Dani Pedrosa ξόδεψε πολύ χρόνο στο νέο πακέτο αεροδυναμικής της KTM. Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες, το σχήμα του μπροστινού φέρινγκ έχει αλλάξει ελαφρώς. Οι οδοντώσεις «δόντι καρχαρία» στις άκρες δεν υπάρχουν πλέον, ενώ το επάνω σετ των φτερών έχει ελαφρώς ενημερωθεί, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Τα πλευρικά φτερά λοβών έχουν λάβει την ίδια επεξεργασία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή που μπορούμε να δούμε είναι ότι τα πλευρικά φέρινγκ με εφέ εδάφους έχουν αυξηθεί σε μέγεθος.

Ο Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3) ολοκλήρωσε ένα θετικό τριήμερο δοκιμών Shakedown με την τέταρτη θέση την τελευταία μέρα, με τον καλύτερο χρόνο του να βρίσκεται στο 2:00.482. Ο Fernandez θα επιστρέψει στην πίστα για τρεις ημέρες επίσημων δοκιμών, όπου θα συνοδεύεται από τους αντιπάλους του το 2023.

APRILIA

1η ημέρα: Ο Lorenzo Savadori ξεκίνησε στο shakedown να δοκιμάζει τα νέα Aprilia RS-GP του 2023 και ήταν μια κουραστική μέρα για τον Ιταλό που είχε έξι μοτοσυκλέτες να οδηγήσει. Η Aprilia έκανε το ντεμπούτο της σε κάποιο νέο αεροδυναμικό φέρινγκ – κάτι που θα δούμε από όλα τα εργοστάσια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας – καθώς ο Savadori υπέστη επίσης ένα τεχνικό πρόβλημα προς το τέλος της ημέρας.

2η ημέρα: «Έχουμε κάτι καινοτόμο στο μπροστινό φέρινγκ» ήταν το μήνυμα από τον διευθυντή της Aprilia Racing Team Paolo Bonora. Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε για τι πράγμα μιλάει. O Bonora εξήγησε επίσης πώς η αεροδυναμική του εργοστασίου του Noale «επανασχεδιάζεται» αφού «εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο στη σήραγγα αέρα τον χειμώνα».

Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στον Miguel Oliveira και τον Raul Fernandez στο στρατόπεδο της ομάδας RNF MotoGP™, η Aprilia είχε 10 μοτοσυκλέτες στο Sepang για το Shakedown και το Official Test. Το καθήκον του Lorenzo Savadori – σύμφωνα με τον Bonora – είναι να ετοιμάσει τα πάντα για τον Aleix Espargaro και τον Maverick Viñales, ενώ παράλληλα «δοκιμάζει μικρά πράγματα». Όπως κάθε εργοστάσιο, η δοκιμή των προδιαγραφών κινητήρα του 2023 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στη λίστα ελέγχου για την Aprilia.

3η ημέρα: Ο Lorenzo Savadori επέστρεψε στο νέο πακέτο αεροδυναμικών του μπροστινού φέρινγκ της Aprilia την τελευταία μέρα, με τον Ιταλό να κάνει γύρους με περισσότερα από ένα RS-GP. Ο Savadori, όπως εξήγησε ο Paolo Bonora, ήταν επίσης απασχολημένος με την προετοιμασία των μοτοσυκλετών για τον Aleix Espargaro – ο οποίος ήταν επίσης στην πίστα– και τον Maverick Viñales ενόψει της Επίσημης δοκιμής που ξεκινάει την Παρασκευή.

HONDA

1η ημέρα: Ο Stefan Bradl οδήγησε για το HRC με τον Γερμανό να έχει δύο RC213V στο γκαράζ. Ο Bradl ήταν έξω με μια νέας εμφάνισης μηχανή Honda ντυμένη με επανασχεδιασμένο φέρινγκ, μια νέα εξάτμιση, δύο διαφορετικά σασί και τον κινητήρα του 2023. Ο καλύτερος χρόνος του Bradl ήταν 2:01.605, τοποθετώντας τον τέταρτο στους χρόνους.

2η ημέρα: Ο Stefan Bradl εθεάθη να δοκιμάζει ένα ενημερωμένο πλαίσιο που είχαμε δει τον Γερμανό να δοκιμάζει και πάλι σε μια ιδιωτική δοκιμή στην Jerez πρόσφατα. Επιπλέον, όπως ήταν την Κυριακή, ο νέος Τεχνικός Διευθυντής του HRC, Ken Kawauchi, βρισκόταν μέσα στο γκαράζ για να ε κλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον.

3η ημέρα: Ο Stefan Bradl είχε μια πολυάσχολη Τρίτη κάνοντας διαδοχικές συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών πακέτων αεροδυναμικών πακέτων του HRC, με το τελευταίο να είναι κάτι που είδαμε στο ιδιωτικό τεστ στην Jerez. Ο Γερμανός αφιέρωσε επίσης λίγο χρόνο συγκρίνοντας μοτοσυκλέτες με και χωρίς τα φτερά «stegosaurus» στην ουρά.

Αποτελέσματα shakedown test Sepang, 3η ημέρα (7/2/2023):

1. Pirro (Ducati Bike 1), 1:59,803 min
2. Pirro (Ducati Bike 2), 2:00,118 min, + 0,315 sec
3. Crutchlow (Yamaha Test 3), 2:00,353, + 0,550
4. Augusto Fernández (GASGAS Bike 1), 2:00,482, + 0,679
5. Savadori (Aprilia Bike C), 2:00,723, + 0,920
6. Bradl (Honda Bike 2), 2:01,129, + 1,326
7. Augusto Fernández (GASGAS Bike 2), 2:01,139, + 1,336
8. Crutchlow (Yamaha Test 1), 2:01,248, + 1,445
9. Savadori (Aprilia Bike D), 2:01,818, + 2,015
10. Crutchlow (Yamaha Test 2), 2:02,111, + 2,308
11. Folger (KTM Bike 2), 2:03,623, + 3,820

Αποτελέσματα shakedown test Sepang, 2η ημέρα (7/2/2023):

1. Crutchlow (Yamaha Test 3), 2:02,079 min
2. Pirro (Ducati Bike 1), 2:02,598 min, + 0,519 sec
3. Augusto Fernández (GASGAS Bike 1), 2:02,770, + 0,691
4. Savadori (Aprilia Bike C), 2:02,948, + 0,869
5. Folger (KTM Bike 2), 2:04,125, + 2,046
6. Pirro (Ducati Bike 3), 2:06,884, + 4,805
7. Savadori, (Aprilia Bike A), 2:07,457, + 5,378
8. Augusto Fernández (GASGAS Bike 2), 2:12,255, + 10,176
9. Bradl (Honda Bike 1), 2:13,419, + 11,340
10. Crutchlow (Yamaha Test 2), 2:13,745, + 11,666
11. Crutchlow (Yamaha Test 1), 2:14,017, + 11,938
12. Savadori (Aprilia Bike B), 2:19,951, + 17,872
13. Folger (KTM Bike 1), 2:26,188, + 24,188

Αποτελέσματα shakedown test Sepang, 1η ημέρα (5/2/2023):

1. Crutchlow (Yamaha Test 2), 2:01,146 min
2. Augusto Fernández (GASGAS), + 0,185 sec
3. Crutchlow (Yamaha Test 1), + 0,427
4. Bradl (Honda Bike 2), + 0,459
5. Savadori (Aprilia Bike D), + 0,500
6. Crutchlow (Yamaha Test 3), + 0,801
7. Pirro, Ducati, + 0,969
8. Bradl (Honda Bike 1), + 1,069
9. Augusto Fernández (GASGAS Bike 2), + 1,331
10. Savadori (Aprilia Bike C), + 1,700
11. Savadori (Aprilia Bike G), + 1,793
12. Folger (KTM, Bike 2), + 2,540
13. Folger (KTM Bike 1), + 3,509

Αυτά λοιπόν για τις δοκιμές Shakedown από το Sepang International Circuit. Τώρα, περιμένουμε με ανυπομονησία τις 10 π.μ. ώρα Μαλαισίας το πρωί της Παρασκευής για να ξεκινήσουμε τις επίσημες δοκιμές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events