15 June 2024
Dakar 2023

Joan Barreda μετά την πτώση που τον άφησε αναίσθητο: «Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι εδώ»

Κατά τη διάρκεια της 5ης ειδικής του Ράλι Ντακάρ 2023, ο οδηγός της Honda ήταν το θύμα μια σοβαρής πτώσης.

Ο πιλότος έζησε μια δύσκολη μέρα αυτή την Πέμπτη στο στάδιο 5 της 45ης έκδοσης . Μόλις 20 χιλιόμετρα από τη γραμμή τερματισμού , ο Barreda υπέστη σοβαρή πτώση σε μια περιοχή μεγάλων αμμόλοφων επιπέδου 1.

Ο Barreda έζησε μια δύσκολη μέρα, αφού είχε μια σοβαρή πτώση 20 μόλις χιλιόμετρα πριν από το τέλος της 5ης ειδικής. Εκεί, σε μια περιοχή, με γρασίδι (που το ονομάζουν camel grass) όπου δεν κινούνταν πολύ γρήγορα, ο Joan Barreda έπεσε και ο Toby Price (KTM), που τον ακολουθούσε, έπεσε πάνω του, χτυπώντας με τη μοτοσικλέτα του το κράνος του Ισπανού, με αποτέλεσμα ο Barreda να χάσει τις αισθήσεις του.

«Ήταν μια μέρα που ξεκίνησα ανοίγοντας την ειδική. Οδηγούσα πολύ καλά, πολύ άνετα τα πρώτα χιλιόμετρα, μέχρι που βρεθήκαμε μαζί με τον Pablo Quintanilla. Είχαμε ένα πολύ μεγάλο χάος μπροστά μας και χάσαμε μεταξύ 15 και 18 λεπτών, πολύ χρόνο Στον ανεφοδιασμό ήμασταν όλοι μαζί σε ένα γκρουπ 20 χλμ από το τέλος. Ούτε εγώ ξέρω, ούτε κατάλαβα πως, αλλά είχα πτώση σε περιοχή με χόρτο. Η μοτοσυκλέτα με πέταξε  στην άκρη και έπεσα, αλλά ο Τόμπι ήταν ακριβώς δίπλα μου και πέρασε πάνω από το κράνος μου, και αν το δεις έχει πάθει μεγάλη ζημιά.»

«Κακή τύχη για αυτό που συνέβη; Η αλήθεια είναι ότι τώρα, κοιτάζοντας το από άλλη οπτική γωνία, ήταν καλή τύχη, γιατί όλα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, πολλά και χειρότερα. Πρέπει να πάρουμε τα θετικά, που είναι πολλά, και να κοιτάξουμε μπροστά. Όλο το Ντακάρ είναι μπροστά μας και είμαστε ακόμα εδώ με επιλογές», διαβεβαίωσε ο Ισπανός.

«Σηκώθηκα και μείναμε εκεί για δυο-τρία λεπτά με τον Πάμπλο γιατί έμεινα αρκετά άναυδος στην αρχή. Στην πραγματικότητα σηκώθηκα και είπα στον Πάμπλο “Πού είναι; Εκεί ή εδώ;” Είδα εκεί τις γραμμές πάνω στο χορτάρι αλλά δεν ήξερα πού. Σιγά σιγά αρχίσαν να ανακτώ τις αισθήσεις μου, και να συνέρχομαι που στην αρχή ήμουν πολύ ζαλισμένο ακόμα και δεν είχα επικοινωνία. Αργότερα αφού συνήρθα φαίνονταν ότι όλα είναι καλά και ήταν απλώς ένας μικρός φόβος».

Ένας τρόμος που, ωστόσο, θα μπορούσε να είχε τελειώσει πολύ χειρότερα για τον αναβάτη της Honda. Όταν τον ρώτησαν τι σκέφτηκε όταν είδε το κράνος του μόλις κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα στο Ha’il στο bivouac, απάντησε με τη φωνή του ακόμα σπασμένη: «Συνειδητοποιείς ότι όλα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί. Υπό αυτή την έννοια, ευχαρίστησα τον Θεό που είμαι ακόμα εδώ και συνέχισα τον αγώνα, αλλά πάνω απ’ όλα που ήμουν καλά. Ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι. Στην αρχή δεν καταλάβαινα καλά τι ήταν είχε συμβεί, γιατί ήταν ένα κομμάτι πλοήγησης, σε γκρουπ και δεν ρισκάρεις εκεί ποτέ.»

«Μπορεί να σου συμβεί αν χτυπήσεις άσχημα σε μια λακκούβα και θα φας λίγο, την μοτοσυκλέτα που θα αναπηδήσει και να πέσεις, αλλά … Κοίταξα το κράνος, έφτασα εδώ και είπα «Δεν καταλαβαίνω». οτιδήποτε”. Όταν έφτασα εδώ, ο Toby (Price) ήρθε και μου εξήγησε τι έγινε. Ήμουν πολύ τυχερός.»

Ο Barreda είχε πολλές σκληρές πτώσεις, αλλά η σημερινή φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της προσωπικής του λίστας. Ακόμα κι έτσι, ξεκαθαρίζει: «Όχι, με πήρε ο ύπνος σήμερα (γέλια). Όταν το βιώνεις, είναι πιο δύσκολο. Ήταν σκληρή πρόσκρουση γιατί χτύπησε το κράνος μου και έχασα τις αισθήσεις μου. Η πρώτη εικόνα που έχω είναι Ο Πάμπλο, ο Τόμπι και ο Σκάιλερ να με ρωτούν αν ήμουν καλά, να μην κινηθώ. Πρέπει να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά. Πέρυσι ο Τόμπι με βοήθησε επίσης, και φέτος το έκανε πάλι. Αυτό είναι οι αγώνες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ευχαριστώ που με βοήθησες.»

Το κράνος του Joan Barreda μετά την πτώση στην 5η ειδική

Παρ’ όλα αυτά, ο Joan Barreda αποφάσισε να μην πάει σε κανένα νοσοκομείο για να ελέγξει για πιθανά εσωτερικά τραύματα που θα μπορούσε να έχει υποστεί . Ο οδηγός της Honda επισημαίνει ότι «τα συναισθήματα είναι καλά» και ότι η κατάσταση δεν μοιάζει με αυτήν πριν από δύο χρόνια, όταν δύο μέρες μετά το χτύπημα του κεφαλιού του έχασε ένα σημείο ανεφοδιασμού και εγκατέλειψε το Dakar όταν του τελείωσε η βενζίνη.

«Έχω κάνει μια σύγκριση από την πρώτη στιγμή, γιατί στην αρχή ανησυχούσα λίγο . Οι αισθήσεις ήταν αρκετά διαφορετικές εδώ και μερικές ώρες, οπότε ελπίζω να είμαι καλά, να είμαι φρέσκος αύριο. Είμαι ήρεμος από αυτή την άποψη.»

«Δεν έχω πάει στο γιατρό γιατί οι αισθήσεις είναι καλές . Είναι σαφές ότι πρέπει να ξέρει κανείς. Έχουν περάσει ώρες και το συναίσθημα είναι καλό, δεν έχω κενά ή κάτι που είναι δύσκολο να θυμηθώ. Λοιπόν, στην αρχή έμεινα άναυδος, αλλά παρόλα αυτά, πλοηγούσα, κοιτούσα όλα τα πράγματα… αλλά μετά το χτύπημα δυσκολευόμουν λίγο».

Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται απίστευτο, σκέφτεται ήδη να ανοίξει ξανά το γκάζι και να συνεχίσει να αγωνίζεται. Στη γενική, παρ’ όλα αυτά, είναι 9:24 πίσω από τον Howes, τον νέο επικεφαλή της γενικής κατάταξης και στην 6η ειδική που θα είναι τροποποιημένη λόγω των  βροχών , θα ξεκινήσει 14ος. Μια καλή θέση για ανάκτηση χρόνου.

«Αύριο πρέπει να επαναφέρουμε αυτό που συνέβη σήμερα και να βγούμε έξω. Ξεκινήσαμε σε καλή θέση, είναι ένα μακρύ στάδιο και δεν ξέρουμε αν θα είναι τόσο περίπλοκο όσο το σημερινό . Πρέπει να είμαστε ήρεμοι, είμαστε σε καλή θέση στη γενική κατάταξη και θα είναι μια καλή μέρα Δεν πρόκειται να αλλάξει και τόσο πολύ. Έχουν ακόμη εννέα μέρες. Πρέπει να πάρουμε τα θετικά και να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε επιλογές, είμαστε στον αγώνα. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί από ποτέ γιατί απομένουν πολλές μέρες, και το σώμα μου είναι ήδη πιο κουρασμένο, δεν έχω πια τη φρεσκάδα των πρώτων ημερών, αλλά ήρθα εδώ στο Ντακάρ. Ξέρουμε τι είναι το Ντακάρ, τι είναι αυτός ο αγώνας και είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε», καταλήγει.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner