21 June 2024
Ανασκόπηση Ημέρας Dakar 2018

Ο Antoine Meo κέρδισε την Μαραθώνια 8η ειδική – Ανασκόπηση 8ης ημέρας Dakar 2018

Ημέρα 8 – Stage 8 Κυριακή 14/1/ 2018 – Διαδρομή = Uyuni  -> Tupiza  498 χλμ Ειδική – Σύνολο 584χλμ
1. Antoine Meo 5.24′01” – 2. Ricky Brabec + 01′08” – 3. Toby Price + 02′ 45”

Η 8η ειδική η μεγαλύτερη του φετινού αγωνα με απόσταση 498 χιλιόμετρα, έγινε μεταξύ των πόλεων της Uyuni και Tupiza. Η μεγαλύτερη ειδική του φετινού Ντακάρ, ήταν επίσης μία από τις πιο δύσκολες. Η βροχή στο Βολιβιανό οροπέδιο και στα τμήματα του που ήταν σε υψόμετρα που ξεπερνούσαν τα 4.800 μέτρα έκαναν την πρόκληση ακόμη πιο τρομακτική. Οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να αγωνιστούν με τη δική τους κόπωση καθώς και με τη φθορά των μηχανών τους, αφού οι κανόνες της ειδικής του Μαραθωνίου τους άφησαν χωρίς βοήθεια το προηγούμενο βράδυ.

Ο Antoine Meo όπως και την περασμένη Πέμπτη, κατάφερε και πήρε και πάλι μια νίκη ειδικής, την δεύτερη νίκη του φέτος!  Ο οδηγός της KTM, στο δρόμο προς την Tupiza πάλεψε με τον οδηγό της Honda, Ricky Brabec, και κατάφερε να κερδίσει με ένα λεπτό διαφορά.

Ο Antoine Meo κέρδισε την 8η ειδική, το δεύτερο κομμάτι της Μαραθώνιας ειδικής του Rally Dakar 2018, ενώ η διαφορα στην γενική κατάταξη μεταξύ Adrien van Beveren και Kevin Benavides είναι μόλις στα 22 δευτερόλεπτα.

Antoine Meo: «Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με την απόδοσή μου σήμερα. Από την αρχή το σχέδιό μου ήταν να πιέσω και να προσπαθήσω να ξανακερδίσω. Ένιωσα πραγματικά καλά σήμερα, παρά τις συνθήκες και τη διάρκεια της ειδικής, δεν έκανα λάθη. Την Τρίτη θα ανοίξω την ειδική στους αμμόλοφους της Αργεντινής. Είναι πάντα ένα μικρό μειονέκτημα να ξεκινώ τέτοιες ειδικές, αλλά θα κάνω το καλύτερό μου και θα δω σε τι θέση μπορώ να τερματίσω.»

Το ντουέτο της KTM Meo και Toby Price βρίσκονταν στην πρώτη σειρά κυνηγώντας την νίκη, αλλά ο Ricky Brabec της Honda τους πέρασε και οδήγησε τον αγωνα.

Η μάχη μεταξύ Meo και Brabec παρέμεινε μέχρι το τέλος, ενώ ο Αμερικανός έχασε στο τελικό split, ο Meo να πάρει τη δεύτερη νίκη του με μόλις ένα λεπτό διαφορα!

Ricky Brabec: «Έχουμε τελειώσει αυτό το δεύτερο μέρος του μαραθωνίου, στο οποίο δεν μας επιτρέπεται να λάβουμε βοήθεια. Ο τύπος της ειδικής  σήμερα ήταν πολύ παρόμοιος με τους αγώνες που έχουμε στην Καλιφόρνια και αισθάνθηκα πολύ άνετα, πολύ περισσότερο από χθες. Σήμερα υπήρχαν γρήγορες διαδρομές και εκτός πίστας. Το τέλος της ειδικής ήταν καλό, πολεμώντας με τον Antoine Méo. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τις επόμενες πέντε ημέρες. Κάθε χρόνο από τις τρεις που έχω συμμετάσχει στο Ντακάρ, έχουν ακυρωθεί ειδικές, κάτι που δεν είναι καινούργιο. Αν είναι για την ασφάλειά μας, αυτό είναι καλό.»

Ο Toby Price συμπλήρωσε την κορυφαία τριαδα με λιγότερο από τρία λεπτά διαφορα.
Toby Price: «Ήταν ένα πολύ καλό μαραθώνιο στάδιο – χθες ήταν 430km και σήμερα ήταν 490km – τα δύο μεγαλύτερα φέτος. Αισθάνομαι λίγο κουρασμένος μετά από σχεδόν 1.000km αγώνα, αλλά προφανώς έχουμε άλλη μια μέρα ανάπαυσης αύριο λόγω της ακύρωσης της ειδικής. Δεν παραπονιέμαι, θα μπορούσα σίγουρα να χρησιμοποιήσω το χρόνο για να επαναφορτίσω, αλλά ο καθένας παίρνει το ίδιο διάλειμμα και θα είναι έτοιμος να ξανάρθει την Τρίτη. Αισθάνομαι καλά και η μοτοσικλέτα είναι φοβερή. Ξέρω ότι οι ειδικές στην Αργεντινή θα είναι σκληρές και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα για να καλύψω, αλλά είμαι σε καλή κατάσταση και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η ιδέα είναι να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι κάναμε.»

Ο Kevin Benavides τερμάτισε στην 4η θέση και μείωσε την διαφορα του από την κορυφή, κυνηγώντας και πάλι την πρώτη θέση!

Kevin Benavides: «Ήταν μια καλή μέρα. Ξεκίνησα τρίτος και μέσα σε λίγα χιλιόμετρα βρήκα τον εαυτό μου να ανοίγει με τον Adrien Van Beveren, οπότε σχεδόν βρισκόμαστε μαζί όλη την ημέρα. Αργότερα συναντήσαμε τον Toby Price και τον Joan Barreda, που είχαν χαθεί και μας βρήκαν. Τερματίσαμε όλοι μαζί σαν ένα πακέτο. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να κάνω μεγάλη διαφορά. Είμαι χαρούμενος γι ‘αυτό. Αύριο θα πάμε στη Σάλτα, την πατρίδα μου. Θέλω πραγματικά να δω τους ανθρώπους μου, την οικογένειά μου και να επαναφορτίσω τις μπαταρίες μου.»

Η μέρα είδε τους Xavier de Soultrait και Pablo Quintanilla να πέφτουν και οι δύο, με τον Γάλλο να μεταφέρετε στο νοσοκομείο και να εγκαταλείπει το φετινό Ντακάρ.

Ο Van Beveren με τον τερματισμό του στην 7η θέση, παρέμεινε στην πρώτη θέση της Γενικής, αλλά έχασε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του καθώς ο Kevin Benavides απέχει μόλις 22 δευτερόλεπτα πλέον.
Adrien Van Beveren: «Είναι υπέροχο να κρατήσω το προβάδισμα στο τέλος αυτού του εξαιρετικά δύσκολου μαραθωνίου. Η βροχή, η λάσπη και το υψηλό υψόμετρο έκαναν τα πράγματα σκληρά για εμάς αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες, ήταν πραγματικά εξάντληση σωματικά, αλλά κατάφερα να πάρω δύο καλά αποτελέσματα. Κατάφερα να μείνω κοντά στην κορυφαία ομάδα. Για τα μεγάλα τμήματα των ειδικών σκηνών χθες και σήμερα βρήκα τον εαυτό μου να ανοίγει τις πίστες. Αισθάνομαι υπέροχα μέχρι στιγμής στην μηχανή μου και έχω μια καλή αίσθηση με την πλοήγησή μου, μπορώ να είμαι γρήγορος, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη και αυτό είναι ζωτικής σημασίας και για τα επόμενα στάδια, πιστεύω ότι έχω βάλει τα κομμάτια του πάζλ μαζί και τώρα ξέρω τι πρέπει να κάνω κατά τα επόμενα στάδια του αγωνα.»

Ο Joan Barreda, ο οποίος τραυμάτισε το γόνατο χθες στην 7η ειδική και παρόλα αυτά τερμάτισε πρώτος, σήμερα ήταν ο πιο αργός από τους πρωτοπόρους καθώς τελείωσε την ημέρα ακριβώς 12 λεπτά πίσω από το Meo.
Joan Barreda: «Χθες είχα μια πτώση ενώ πίεζα σκληρά, όπου είχα καταφέρει να φτιάξω αρκετά λεπτά διαφορα από τους υπόλοιπους. Χτύπησα το γόνατό μου και ήταν απίθανο να μείνω στην πρώτη γραμμή για το σημερινό στάδιο του αγωνα. Νόμιζα ότι ίσως να μην μπορώ να συμμετάσχω σήμερα. Οι γιατροί μου επέτρεψαν να οδηγήσω και έτσι σήμερα έπρεπε να ανοίξω από την αρχή της ειδικής. Στα πρώτα χιλιόμετρα υπήρχε ένα μέρος από αμμόλοφους με βλάστηση και υπέφερα, λίγο – πολύ με έβλαψε. Τότε οι άλλοι αναβάτες έφτασαν και ήμασταν σε θέση να τερματίσουμε την ημέρα χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα είναι το γόνατο, αλλά χωρίς αμφιβολία, η ακύρωση της ειδικής αύριο θα είναι μεγάλη βοήθεια. Ας προχωρήσουμε. Έχουμε ακόμα επιλογές με τις ειδικές της ερήμου και θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον αγώνα.»

Η Laia Sanz έκανε σήμερα την καλύτερη επίδοση της στο φετινό Dakar, τερματίζοντας στην 9η θέση. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σκηνής των 500 χιλιομέτρων, έκαναν την πορεία της πιο επική. Το 2015 ήταν η τελευταία φορά που η ισπανίδα οδηγός πέρασε την κορυφαία 10αδα, αφού τερμάτισε στην ένατη θέση συνολικά.
Laia Sanz: «Χθες ήταν μια πραγματικά σκληρή μέρα. Οι συνθήκες ήταν πραγματικά κακές, αλλά ήμουν εντάξει μέχρι να κολλήσω στη λάσπη. Σήμερα πήγε πολύ καλύτερα, είχα ένα ωραίο ρυθμό και οδήγησα πολύ καλά. Κατάφερα να πιάσω μερικούς από τους αναβάτες μπροστά και έτσι ήξερα ότι πήγαινα καλά. Απλά πίεσα όσο σκληρά μπορούσα με ασφάλεια μέχρι το τέλος. Αυτό το αποτέλεσμα στο τέλος του μαραθωνίου σκηνικού σαν αυτό αισθάνομαι πολύ ωραία και μου έδωσε αυτοπεποίθηση και καλή εμπιστοσύνη για την Αργεντινή.»

Άτυχος ο Xavier de Soultrait
Ο Xavier de Soultrait φάνηκε άτυχος στο φετινό Ντακάρ. Αφού έδειξε πολλές υποσχέσεις στις δύο πρώτες συμμετοχές του, ενώ η ατυχία του χτυπά τρία συνημμένα χρόνια. Το 2016 ένας σπασμένος κινητήρας έστειλε τον Γάλλο στο σπίτι του τρεις ημέρες πριν από το τέλος του αγώνα, ενώ το 2017 και πάλι με  μηχανικό πρόβλημα μένει και πάλι έξω από τον αγώνα.
Αυτή τη  φορά, ο αναβάτης της Yamaha έκανε ένα λάθος στο 171ο χιλιόμετρο της ειδικής. Ο De Soultrait, βρισκόταν στην έκτη θέση στην γενική σήμερα το πρωί, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από την πτώση του όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, που διαπιστώθηκε πως υπέστη ένα διπλό κάταγμα αγκώνα και διάστρεμμα στο γόνατο.

Δεύτερο πλήγμα για την Yamaha μετά την εγκατάλειψη του Franco Caimi, αφήνοντας τον van Beveren ως την μόνη ελπίδα της ιαπωνικής μάρκας για την νίκη του φετινού Ντακάρ.

QUAD: Ο Vitse παίρνει την πρώτη νίκη του

Μετά από τον Axel Dutrie χθες, σήμερα ήταν η σειρά ενός Γάλλου να διεκδικήσει την πρώτη νίκη του Ντακάρ. Ο Simon Vitse, οδηγός της Yamaha έκανε ένα εκπληκτικό αγώνα για να κερδίσει στην Tupiza, με 3’27 ‘μπροστά από τον Marcelo Medeiros και 5’20’ από τον Ignacio Casale στην μεγαλύτερη ειδική του φετινού Ντακάρ.

Η Yamaha εξακολουθεί να κυριαρχεί στην κατηγορία Quad του Ράλι Ντακάρ 2018. Με τον Ignacio Casale να έχει τώρα μια διαφορα μίας ώρας και 45 λεπτών στην Γενική κατάταξη, υπάρχουν άλλοι οκτώ αναβάτες της Yamaha στο top 10.

Ακυρώθηκε η 9η ειδική λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Η 9η ειδική Tupiza-Salta ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και με την πρόβλεψη του καιρού να δίνει ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες! Η διοργάνωση του Dakar μέσω του διευθυντή του αγώνα Marc Coma είπε: «Υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας και καταιγίδα. Δεν θέλουμε να πάρουμε κανένα ρίσκο και βάλουμε τους οδηγούς σε οποιοδήποτε κίνδυνο»
«Προτιμάμε να είμαστε λίγο συντηρητικοί σήμερα και στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να κρατήσουμε την 10η ειδική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
Συνεπώς, το Ντακάρ θα κατευθυνθεί προς την Αργεντινή, στη Salta όπου ο αγώνας θα συνεχιστεί με την 10η ειδική από Salta στο Belén.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΤΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ QUADΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 19
 ANTOINE MEO
RED BULL KTM FACTORY TEAM 05H 24′ 01”
2 20
 RICKY BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 05H 25′ 09” + 00H 01′ 08”
3 8
 TOBY PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM 05H 26′ 46” + 00H 02′ 45”
4 47
 KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 05H 29′ 53” + 00H 05′ 52”
5 9
 STEFAN SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM 05H 30′ 47” + 00H 06′ 46”
6 2
 MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 05H 31′ 01” + 00H 07′ 00”
7 4
 ADRIEN VAN BEVEREN
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM 05H 32′ 45” + 00H 08′ 44”
8 5
 JOAN BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 05H 36′ 01” + 00H 12′ 00”
9 15
 LAIA SANZ
KTM FACTORY RACING TEAM 05H 38′ 16” + 00H 14′ 15”
10 40
 JOHNNY AUBERT
GAS GAS MOTORSPORT 05H 39′ 16” + 00H 15′ 15”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 269
 SIMON VITSE
AL DESERT 06H 52′ 32”
2 282
 MARCELO MEDEIROS
TAGUATUR RACING TEAM 06H 55′ 59” + 00H 03′ 27”
3 241
 IGNACIO CASALE
CASALE RACING 06H 57′ 52” + 00H 05′ 20”
4 245
 AXEL DUTRIE
DRAG’ON RALLY TEAM 07H 03′ 04” + 00H 10′ 32”
5 246
 JEREMIAS GONZALEZ FERIOLI
CONSULTORES DE EMPRESAS 07H 14′ 59” + 00H 22′ 27”
6 255
 GUSTAVO GALLEGO
GUSTAVO GALLEGO COMPETICION 07H 15′ 08” + 00H 22′ 36”
7 249
 NICOLAS CAVIGLIASSO
TEAM AL DESERT 07H 15′ 51” + 00H 23′ 19”
8 256
 WALTER NOSIGLIA
NOSIGLIA SPORT 07H 21′ 20” + 00H 28′ 48”
9 251
 NELSON AUGUSTO SANABRIA GALEANO
SANABRIA DAKAR TEAM 07H 21′ 21” + 00H 28′ 49”
10 254
 KEES KOOLEN
MAXXIS SUPER B DAKARTEAM 07H 21′ 58” + 00H 29′ 26”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner