21 February 2024
Ανασκόπηση Ημέρας Dakar 2018

Ο Benavides κέρδισε την 14η τελική ειδική – Ο Walkner κέρδισε το Dakar 2018 – Ανασκόπηση

Stage 14 20/1/ 2018 – Διαδρομή Córdoba –> Córdoba 119 χλμ Ειδική – Σύνολο 284 χλμ
1. Kevin Benavides – 2. Toby Price + 00′ 54” – 3. Antoine Meo + 02′ 49”

Η σημερινή ειδική ήταν μόλις 119 χλμ πριν φτάσουν στον τερματισμού του Ντακάρ 2018.

To Dakar  έφτασε στο τέλος του σήμερα με Συνολικά, 185 οχήματα να ολοκληρώνουν την 40η έκδοση: 85  Μοτοσυκλέτες, 32 Quads, 46 Αυτοκίνητα, 6 SxS και 19 φορτηγά, που σημαίνει ότι το 55% των συμμετοχών που ξεκίνησαν από τη Λίμα πριν από δύο εβδομάδες έφτασαν στο τέλος.

Οι οδηγοί, ομάδες και φίλοι γιόρτασαν στον τερματισμό, όχι μόνο οι νικητές, αλλά και όλοι όσοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την 40η έκδοση του Ντακάρ, του δυσκολότερου αγώνα στο κόσμο!

Οι οδηγοί σήμερα διέσχισαν μια περιοχή με περίπου 30 ποτάμια, μικρά και μεγάλα που τους οδήγησε στην γραμμή τερματισμού!

O Kevin Benavides τερμάτισε 54 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Toby Price και τον Antoine Meo που ολοκλήρωσε το βάθρο της ημέρας.

Οι νίκες του Kevin Benavides στις μοτοσυκλέτες, του Ignacio Casale στην κατηγορία quad, δεν επηρέασαν τις θέσεις στην κορυφή της γενικής κατάταξης του αγώνα.

Ο Matthias Walkner έγινε ο πρώτος Αυστριακός νικητής με μοτοσυκλέτα, με αυστριακή μάρκα και την  KTM να συνεχίζει να κυριαρχεί στο Ντακάρ για 17η συνεχόμενη χρονιά.

Matthias Walkner: «Είναι απίστευτο – δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι. Το φετινό Ντακάρ ήταν τόσο δύσκολο, το πιο δύσκολο ράλι της καριέρας μου. Η πλοήγηση ήταν δύσκολη σχεδόν κάθε μέρα. Στην αρχή του αγώνα, όλοι οι κορυφαίοι ήταν τόσο κοντά. Προσπάθησα απλώς να συνεχίζω καλά κάθε μέρα χωρίς να κάνω λάθη. Τα πράγματα ήταν τόσο σφιχτά μέχρι τη νίκη της σκηνής μου. Μετά από αυτό ο στόχος ήταν να τελειώσω κάθε μέρα με ασφάλεια και να φτάσω στο τέλος του αγώνα χωρίς να χάσω το πλεονέκτημά μου. Ευτυχώς η τακτική μου βγήκε και είμαι εδώ στο τέλος τώρα σαν νικητής και αισθάνομαι εξωπραγματικά. Ευχαριστώ την ομάδα μου και όλους όσους με υποστήριξαν – τα καταφέραμε!»

Το φετινό Ντακάρ ήταν ανοιχτό από την αρχή, και σύντομα ήρθε η πρώτη έκπληξη με την πρόωρη εγκατάλειψη του Sam Sunderland στους αμμόλοφους του San Juan de Marcona μόλις την 4η ημέρα του αγώνα. Ο κάτοχος του περσινού τίτλου και ο νικητής 2 από τις 3 πρώτες ειδικές, εγκατέλειψε ενώ ήταν πρώτος, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τα υπόλοιπα φαβορί!

Οι Adrien van Beveren και Kevin Benavides αμφισβήτησαν τη συνηθισμένη κυριαρχία της KTM, αλλάζοντας πολλές φορές την πρώτη θέση στην γενική κατάταξη. Μέσα σε αυτή τη μάχη της κορυφής ήταν και ο Joan Barreda αλλά και ο Antoine Meo, πριν από την καταστροφική δέκατη ειδική.  Μια ημέρα που στέρησε από τον νεαρό Αργεντινό Kevin Benavides να θριαμβεύσει στην πατρίδα του, εξαιτίας ενός τρομερού σφάλματος πλοήγησης στα ποτάμια του Belén προς το τέλος της ειδικής. Στην ομάδα των χαμένων και ο Toby Price, ενώ ο Matthias Walkner και ο Van Beveren ήταν οι μοναδικοί οδηγητικοί που δεν χάθηκαν. Ο Matthias Walkner κέρδισε την 10η ειδική που του έδωσε ένα μεγάλο προβάδισμα χρόνου!

Ωστόσο, ο αναβάτης της Yamaha δεν μπόρεσε να μείνει στην μάχη της κορυφής λόγω μιας τρομερής πτώσης, 3 χλμ.  πριν το τέλος της ειδικής, που ανάγκασε τον Γάλλο της Yamaha να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ελέγχοντας τον αγώνα τέλεια μέχρι το τέλος ο 31 ετών Αυστριακός κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο της καριέρας του, επιτρέποντας στην KTM να συνεχίσει μια απίστευτη ακολουθία 17 διαδοχικών θριάμβων!

Ο Kevin Benavides κέρδισε την τελευταία ειδική του φετινού Ντακάρ μέσα στο σπίτι του και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Kevin Benavides: «Ήταν ένα σπουδαίο Ντακάρ. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και ένιωσα υπέροχα. Ήταν πολύ δύσκολο. Αγωνιστήκαμε μέχρι το τέλος. Είχαμε μια καλή στρατηγική. Βρισκόμασταν πάντα στο βάθρο και μάλιστα οδηγούσα τον αγώνα σε ένα σημείο. Είναι κρίμα για το τι συνέβη στη 10η ειδική, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Έχουμε τερματίσει στην δεύτερη θέση συνολικά και έχουμε κερδίσει την τελευταία ειδική, πράγμα που ξέραμε ότι θα μπορούσαμε.»

Ο Toby Price έκλεισε το κενό με τους αναβάτες μπροστά του. Το σημερινό του αποτέλεσμα του έδωσε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη, ένα καταπληκτικό κατόρθωμα για αυτόν αφού είναι η πρώτος αγώνας του Αυστραλού μετά από τον τραυματισμό του, που τον ανάγκασε να χάσει το Ντακάρ του 2017.

Toby Price: «Η τελική φάση τελείωσε και πήγε πολύ καλά. Είμαι ευτυχής που έφτασα στη γραμμή τερματισμού, που ήταν πάντα ο κύριος στόχος από την αρχή. Προσπάθησα να πιέσω σήμερα για να  μπορέσω να φτάσω τον Kevin Benavides, αλλά στα μέσα της διαδρομής ήξερα ότι πέντε λεπτά ήταν πάρα πολλά και γι ‘αυτό απλώς είχα στόχο ένα ασφαλές τερματισμό. Το να τερματίσεις στο Dakar είναι ένα επίτευγμα από μόνο του, το να τελειώνω τον φετινό αγωνα με ένα βάθρο είναι απίστευτο, ειδικά μετά την άσχημη χρονιά που είχα. Όλη η ομάδα εργάστηκε τόσο σκληρά, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς αυτούς. Θα επικεντρωθώ τώρα στη σεζόν του 2018 και θα προσπαθήσω να αποκτήσω λίγο μεγαλύτερη δύναμη και να επιστρέψω εδώ την επόμενη χρονιά ψάχνοντας την νίκη.»

Ομοίως με τον ομόσταυλό του ο Antoine Meo είχε ένα τραυματισμό. Ερχόμενος στο Ντακάρ ο στόχος του Γάλλου ήταν απλά να φτάσει στον τερματισμό. Με δύο νίκες σε ειδικές και μια πολύ καλή απόδοση και έξυπνο αγωνα, ο Meo κατάφερε και κέρδισε την τέταρτη θέση συνολικά, ένα μεγάλο επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία του φετινού αγώνα.

Antoine Meo: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώνω τον αγώνα. Σήμερα ήταν δύσκολο όχι λόγω της διάρκειας της ειδικής, αλλά επειδή έπρεπε να περιμένουμε λίγο και ήταν δύσκολο να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση μας. Προσπάθησα να προχωρήσω νωρίς, αλλά μετά από ένα μικρό λάθος, βρήκα ένα φορτηγό μπροστά μου σε ένα δύσκολο κομμάτι της διαδρομής και έχασα κάποιο χρόνο κολλημένος πίσω του. Είχα δυο πτώσεις φέτος, αλλά καμία δεν ήταν άσχημη. Είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο με τον οποίο κάναμε τον αγωνα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα γιατί χωρίς αυτήν δεν θα φτάναμε εδώ.»

Ο Gerard Farres, στο τελευταίο του Dakar ως μοτοσικλετιστής, έδωσε μια τελική πινελιά στην καριέρα του με μια εξαιρετική απόδοση που του επέτρεψε να αγωνιστεί με το καλύτερο τρόπο, να αμφισβητήσει τις εργοστασιακές μοτοσικλέτες μέρα με τη μέρα και να κάνει χρήση της εμπειρίας του, του της ηρεμίας και της ικανότητάς του ως σπουδαίου πλοηγού για να τελειώσει ο αγώνας στην πέμπτη θέση. Στο τελευταίο στάδιο, όπου δεν υπήρχε πίεση, ο Gerard κρατούσε έναν καλό ρυθμό για να τερματίσει στην έβδομη θέση της ειδικής και εξασφάλισε τη θέση του μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις.

Gerard Farres: «Έχουμε δουλέψει πραγματικά σκληρά καθ ‘όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και το αποτέλεσμα δεν ήρθε εύκολα, αλλά δούλεψε ολόκληρη η ομάδα Himoinsa, ο Miguel και όλοι μας πιστέψαμε και είδαμε την δουλειά μας να έχει απόδοση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό που έχουμε επιτύχει σε αυτό το Ντακάρ, με μια ιδιωτική ομάδα, με άλλες αξίες, με μεγάλη συντροφικότητα  με όλους τους αναβάτες εδώ και με πολύ καλά αποτελέσματα, είναι πραγματικά κρίμα για την εγκατάλειψη της Rosa.»

Την κορυφαία εξάδα του Dakar 2018 έκλεισε o Johnny Aubert poy είχε μία εκπληκτική του απόδοση στις δύο εβδομάδες του αγώνα με μια πέμπτη θέση στην τελευταία ειδική, το καλύτερο αποτέλεσμα του. Ο Γάλλος αναβάτης επέστρεψε στο Ντακάρ με αυτόν τον τρόπο, έξι χρόνια μετά την πρώτη του συμμετοχή, και πέτυχε μια αξιοσημείωτη έκτη θέση στην γενική.

Johnny Aubert: «Τελικά ολοκληρώσαμε το Dakar του 2018 στην έκτη θέση, είμαι πολύ χαρούμενος! Πριν από ένα χρόνο είχα τραυματίσει τον ώμο μου και έπρεπε να κάνω 8 μήνες ανάκαμψης, γι ‘αυτό το αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή για τη διατήρηση της πίστης μου.  Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρη την Ομάδα Rally GasGas για όλη τη δουλειά που κάναμε πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα και επίσης ευχαριστώ την GasGas και την Torrot για την εμπιστοσύνη τους και τον Jordi Arilla για το ότι κάναμε. Τώρα ανυπομονώ να φτάσω στο σπίτι και να δω την οικογένεια και τους φίλους μου ».

Μετά από έναν τραυματισμό της τελευταίας στιγμής που ανάγκασε τον Paulo να αποσυρθεί, ο αντικαταστάτης του πορτογάλου στον αγώνα, ο νεαρός Cornejo José Ignacio, αποδείχθηκε μια από τις αποκαλύψεις του αγώνα. Ο Χιλιανός αναβάτης ήταν συνεχώς στις πρώτες δεκαπέντε θέσεις, ενώ τερμάτισε τελικά στη δέκατη θέση συνολικά. Ο Cornejo θα μπορούσε να είναι το ανερχόμενο αστέρι που χρειάζεται η Honda να χτυπήσει την κυριαρχία της KTM.

Η Laia Sanz δεν παύει ποτέ να εντυπωσιάζει. Παρά τις δύο μεγάλες πτώσεις, η Ισπανίδα έσφιξε τα δόντια της και συνέχισε. Πάντα κοντά στο top-10, η Laia ολοκλήρωσε τελικά το Dakar στην 12η θέση συνολικά. Η Laia Sanz κέρδισε και πάλι την κατηγορία γυναικών.

Laia Sanz: «Είμαι πολύ χαρούμενη που έφτασα στο τέλος, είμαι πραγματικά ικανοποιημένη από τη θέση μου – ήταν πολύ σκληρός αγώνας. Είχα δύο μεγάλες πτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν προκάλεσαν πάρα πολύ ζημιά σε εμένα ή στην μηχανή μου. Είμαι εξαντλημένη τώρα, αλλά αισθάνομαι καλά γιατί είμαι εδώ, με ασφάλεια στον τερματισμέ. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα για τη βοήθειά τους και τώρα είναι τελικά η ώρα να χαλαρώσετε.»

QUAD: Ο Χιλιανός Ignacio Casale, κερδίσε το 2ο Ντακάρ του.

Ο Χιλιανός αναβάτης Ignacio Casale κέρδισε για δεύτερη φορά το Dakar στην κατηγορία των QUAD, κυριαρχώντας στη γενική κατάταξη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Casale, κέρδισε για πρώτη φορά το Ντακάρ το 2014 και μετά την φετινή νίκη του μπαίνει και αυτός στους οδηγούς μαζί με τους αδερφούς Patronelli σε αυτούς που έχουν κερδίσει πάνω από μια φορά το Dakar στα quad.

Ο Casale κέρδισε το Ντακάρ με διαφορά μία ώρα και 39 λεπτά μπροστά από τον Nicolas Cavigliasso.

Ο Casale στο φετινό Ντακάρ κέρδισε τέσσερεις ειδικές, ενώ ένας από τους κυριότερους αντιπάλους του, ο πρωταθλητής Σεργκέι Καριακίν εγκατέλειψε, αφήνοντας τον Χιλιανό χωρίς μεγάλη πίεση για τον υπόλοιπο αγωνα, όπως και ο Rafal Sonik, ο νικητής του 2015.

Το βάθρο του 2018 συμπληρώσαν οι δύο νέοι Αργεντινοί που εκπροσωπούν το μέλλον της κατηγορίας. Ο 26χρονος Nicolas Cavigliasso τερμάτισε δεύτερος στην γενική ενώ το βάθρο του Ντακάρ 2018 έκλεισε ο 22χρονος Jeremias González Ferioli.

Για την Ιστορία στην κατηγορία των αυτοκίνητων κέρδισε η Peugeot με τον θρυλικό Carlos Sainz, ενώ στην κατηγορία SxS, ο Βραζιλιάνος Reinaldo Varela και τέλος στην κατηγορία φορτηγών νίκησε ο Ρώσος Eduard Nikolaev με φορτηγό Kamaz.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΤΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ QUAD 300 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
OS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 2
 MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 43H 06′ 01” 00H 01′ 00”
2 47
 KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 43H 22′ 54” + 00H 16′ 53”
3 8
 TOBY PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM 43H 29′ 02” + 00H 23′ 01”
4 19
 ANTOINE MEO
RED BULL KTM FACTORY TEAM 43H 53′ 29” + 00H 47′ 28” 00H 01′ 00”
5 3
 GERARD FARRES GUELL
HIMOINSA RACING TEAM. 44H 07′ 05” + 01H 01′ 04”
6 40
 JOHNNY AUBERT
GAS GAS MOTORSPORT 44H 59′ 54” + 01H 53′ 53” 00H 20′ 00”
7 61
 ORIOL MENA
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 45H 28′ 53” + 02H 22′ 52”
8 10
 PABLO QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING 45H 30′ 06” + 02H 24′ 05”
9 29
 DANIEL OLIVERAS CARRERAS
HIMOINSA RACING TEAM. 45H 43′ 21” + 02H 37′ 20”
10 68
 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 45H 48′ 37” + 02H 42′ 36”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 241
 IGNACIO CASALE
CASALE RACING 01H 43′ 25”
2 249
 NICOLAS CAVIGLIASSO
TEAM AL DESERT 01H 45′ 01” + 00H 01′ 36”
3 245
 AXEL DUTRIE
DRAG’ON RALLY TEAM 01H 45′ 08” + 00H 01′ 43”
4 246
 JEREMIAS GONZALEZ FERIOLI
CONSULTORES DE EMPRESAS 01H 46′ 27” + 00H 03′ 02”
5 280
 GIULIANO HORACIO GIORDANA
GIORDANA DAKAR TEAM 01H 47′ 22” + 00H 03′ 57”
6 248
 ALEXIS HERNANDEZ
ALEXIS HERNANDEZ RACING 01H 47′ 41” + 00H 04′ 16”
7 254
 KEES KOOLEN
MAXXIS SUPER B DAKARTEAM 01H 47′ 49” + 00H 04′ 24”
8 282
 MARCELO MEDEIROS
TAGUATUR RACING TEAM 01H 47′ 59” + 00H 04′ 34”
9 292
 HERNAN PAREDES
MEC TEAM 01H 48′ 22” + 00H 04′ 57”
10 260
 ALEXANDRE GIROUD
TEAM GIROUD 01H 49′ 37” + 00H 06′ 12”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events