Ο Matthias Walkner και η KTM κέρδισαν τον Rally Dakar 2018

Ο Matthias Walkner, οδηγός της Red Bull KTM Factory Racing ξεκίνησε την τελική ειδική διαδρομή του αγώνα με ένα προβάδισμα 22 λεπτών σε σχέση με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του. Ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του και χωρίς να ρισκάρει τερμάτισε την μικρή ειδική των 119 χλμ γύρω από την πόλη της Κόρδοβα της Αργεντινής, ο αναβάτης της KTM έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει για να κερδίσει το Ράλι Ντακάρ του 2018.

Μετά από περίπου 9.000 χιλιόμετρα που κάλυψαν, ένα από τα πιο δύσκολα ράλλυ στην ιστορία του Ντακάρ ο Matthias Walkner κέρδισε το Ντακάρ και η KTM κέρδισε την 17η συνεχόμενη νίκη στο Ντακάρ.

Αυτή η νίκη, η πρώτη για έναν αυστριακό αναβάτη στην κατηγορία μοτοσικλετών, είναι η 17η σε σειρά νίκη για την KTM, που κέρδισε κάθε Ντακάρ από τότε που το ράλλυ μετακόμισε στη Νότια Αμερική το 2009.

Ο Walkner αναμφισβήτητα είχε την απόδοση ενός πρωταθλητή στη φετινή διοργάνωση – την 40η έκδοση του Ντακάρ. Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Cross-Country Rallys αγωνίστηκε έξυπνα από την πρώτη κιόλας ειδική, βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και πλοήγησης χωρίς λάθη. Η 10η ειδική ήταν και πάλι ένας παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού στον αγώνα με τον Walkner να κερδίζει και να τελειώνει τη μέρα του με ένα πλεονέκτημα σχεδόν 30 λεπτών έναντι των πλησιέστερων ανταγωνιστών του.

Φτάνοντας στο τέλος του σημερινής τελικής ειδικής στην όγδοη θέση, ο Matthias κατάφερε τελικά να χαλαρώσει και να γιορτάσει μια άξια νίκη και να γράψει το όνομα του στην ιστορία του Ντακάρ.

Matthias Walkner: «Είναι απίστευτο – δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι. Το φετινό Ντακάρ ήταν τόσο δύσκολο, το πιο δύσκολο ράλι της καριέρας μου. Η πλοήγηση ήταν δύσκολη σχεδόν κάθε μέρα. Στην αρχή του αγώνα, όλοι οι κορυφαίοι ήταν τόσο κοντά. Προσπάθησα απλώς να συνεχίζω καλά κάθε μέρα χωρίς να κάνω λάθη. Τα πράγματα ήταν τόσο σφιχτά μέχρι τη νίκη της σκηνής μου. Μετά από αυτό ο στόχος ήταν να τελειώσω κάθε μέρα με ασφάλεια και να φτάσω στο τέλος του αγώνα χωρίς να χάσω το πλεονέκτημά μου. Ευτυχώς η τακτική μου βγήκε και είμαι εδώ στο τέλος τώρα σαν νικητής και αισθάνομαι εξωπραγματικά. Ευχαριστώ την ομάδα μου και όλους όσους με υποστήριξαν – τα καταφέραμε!»

Ο Toby Price έκλεισε το κενό με τους αναβάτες μπροστά του. Το σημερινό του αποτέλεσμα του έδωσε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη, ένα καταπληκτικό κατόρθωμα για αυτόν αφού είναι η πρώτος αγώνας του Αυστραλού μετά από τον τραυματισμό του, που τον ανάγκασε να χάσει το Ντακάρ του 2017.

Toby Price: «Η τελική φάση τελείωσε και πήγε πολύ καλά. Είμαι ευτυχής που έφτασα στη γραμμή τερματισμού, που ήταν πάντα ο κύριος στόχος από την αρχή. Προσπάθησα να πιέσω σήμερα για να  μπορέσω να φτάσω τον Kevin Benavides, αλλά στα μέσα της διαδρομής ήξερα ότι πέντε λεπτά ήταν πάρα πολλά και γι ‘αυτό απλώς είχα στόχο ένα ασφαλές τερματισμό. Το να τερματίσεις στο Dakar είναι ένα επίτευγμα από μόνο του, το να τελειώνω τον φετινό αγωνα με ένα βάθρο είναι απίστευτο, ειδικά μετά την άσχημη χρονιά που είχα. Όλη η ομάδα εργάστηκε τόσο σκληρά, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς αυτούς. Θα επικεντρωθώ τώρα στη σεζόν του 2018 και θα προσπαθήσω να αποκτήσω λίγο μεγαλύτερη δύναμη και να επιστρέψω εδώ την επόμενη χρονιά ψάχνοντας την νίκη.»

Ομοίως με τον ομόσταυλό του ο Antoine Meo είχε ένα τραυματισμό. Ερχόμενος στο Ντακάρ ο στόχος του Γάλλου ήταν απλά να φτάσει στον τερματισμό. Με δύο νίκες σε ειδικές και μια πολύ καλή απόδοση και έξυπνο αγωνα, ο Meo κατάφερε και κέρδισε την τέταρτη θέση συνολικά, ένα μεγάλο επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία του φετινού αγώνα.

Antoine Meo: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώνω τον αγώνα. Σήμερα ήταν δύσκολο όχι λόγω της διάρκειας της ειδικής, αλλά επειδή έπρεπε να περιμένουμε λίγο και ήταν δύσκολο να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση μας. Προσπάθησα να προχωρήσω νωρίς, αλλά μετά από ένα μικρό λάθος, βρήκα ένα φορτηγό μπροστά μου σε ένα δύσκολο κομμάτι της διαδρομής και έχασα κάποιο χρόνο κολλημένος πίσω του. Είχα δυο πτώσεις φέτος, αλλά καμία δεν ήταν άσχημη. Είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο με τον οποίο κάναμε τον αγωνα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα γιατί χωρίς αυτήν δεν θα φτάναμε εδω.»

Η Laia Sanz δεν παύει ποτέ να εντυπωσιάζει. Παρά τις δύο μεγάλες πτώσεις, η Ισπανίδα έσφιξε τα δόντια της και συνέχισε. Πάντα κοντά στο top-10, η Laia ολοκλήρωσε τελικά το Dakar στην 12η θέση συνολικά. Η Laia Sanz κέρδισε και πάλι την κατηγορία γυναικών.

Laia Sanz: «Είμαι πολύ χαρούμενη που έφτασα στο τέλος, είμαι πραγματικά ικανοποιημένη από τη θέση μου – ήταν πολύ σκληρός αγώνας. Είχα δύο μεγάλες πτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν προκάλεσαν πάρα πολύ ζημιά σε εμένα ή στην μηχανή μου. Είμαι εξαντλημένη τώρα, αλλά αισθάνομαι καλά γιατί είμαι εδώ, με ασφάλεια στον τερματισμέ. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα για τη βοήθειά τους και τώρα είναι τελικά η ώρα να χαλαρώσετε.»

Stage 14 – 2018 Dakar Rally

1. Kevin Benavides (ARG), Honda, 1:26:41
2. Toby Price (AUT), KTM, 1:27:35 +0:54 
3. Antoine Meo (FRA), KTM, 1:29:30 +2:49 
4. Daniel Oliveras Carreras (ESP), KTM, 1:30:06 +3:25
5. Johnny Aubert (FRA), Gas Gas, 1:31:00 +4:19
Other KTM
7. Gerard Farres (ESP), KTM, 1:32:04 +5:23
8. Matthias Walkner (AUT), KTM, 1:32:19 +5:38 
11. Laia Sanz (ESP), KTM, 1:37:44 +11:03

Final Standings – 2018 Dakar Rally 

1. Matthias Walkner (AUT), KTM, 43:06:01
2. Kevin Benavides (ARG), Honda, 43:22:54 +16:53
3. Toby Price (AUT), KTM, 43:29:02 +23:01 
4. Antoine Meo (FRA), KTM, 43:53:29 +47:28 
5. Gerard Farres (ESP), KTM, 44:07:05 +1:01:04
Other KTM
9. Daniel Oliveras Carreras (ESP), KTM, 45:43:21 +2:37:20
12. Laia Sanz (ESP), KTM, 46:02:03 +2:56:02

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>