Ο Joan Barreda κέρδισε την 5η ειδική – Ανασκόπηση 5ης ημέρας Dakar 2018

Stage 5 | 10 Ιανουαρίου | San Juan de Marcona –> Arequipa | Ειδική: 264 χλμ | Σύνολο: 770 χλμ

1. Joan Barreda 3.19′ 42” – 2. Matthias Walkner + 10′ 26” – 3. Kevin Benavides + 12′ 20”

Οι Αγαπημένοι αμμόλοφοι τέλος  ! Η πέμπτη και τελική ειδική στο Περού ήταν ακριβώς όπως και εκείνα που προηγήθηκαν. Οι οδηγοί πέρασαν άλλη μια μέρα στην «κόλαση». Η περιοχή Tacna και οι ορεινοί αμμόλοφοι της δεν έδειξαν κανέναν έλεος, αλλά οι οδηγοί πήραν μια αναπνοή στην διαδρομή δίπλα στην παραλία για να φτάσουν στην Arequipa.

Ο Joan Barreda, ο οδηγός της Honda, ξεκινώντας σήμερα το πρωί ένατος, και 24 λεπτά μετά τον πρώτο στην τελευταία διαδρομή στο Περουβιανό έδαφος μπήκε σε ένα «μανιασμένο» ρυθμό κάνοντας από την αρχή τους καλύτερους χρόνους, πιέζοντας συνεχώς περνώντας τους πάντες, φτάνοντας στο τερματισμό της ειδικής παίρνοντας μια εντυπωσιακή νίκη, με περισσότερα από 10 λεπτά από τον δεύτερο.

Ο Ισπανός ήταν αποφασισμένος να κερδίσει το χαμένο έδαφος και το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Κερδίζοντας την 5ή ειδική κατάφερε από 11ος στην γενική βαθμολογία να ανεβεί 4ος.

Joan Barreda: «Ήταν μια καλή μέρα για εμάς και καταφέραμε να καλύψουμε την διαφορά που είχαμε λόγο του λάθους που έκανα την τρίτη ημέρα. Είχα καλό ρυθμό από την αρχή της ημέρας και κατάφερα να τον κρατήσω μέχρι και το τέλος. Οδήγησα στο ζενίθ, σε πολύ υψηλές ταχύτητες και πήγε καλά. Ήξερα ότι ήταν η τελευταία μέρα στο Περού και ήταν η ευκαιρία να επιτεθούμε και να κάνουμε ένα πιο καλό αποτέλεσμα. Ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες να ανακάμψουμε και να προσπαθήσουμε για την νίκη.  Ήμουν σε θέση να κερδίζω πίσω μερικά λεπτά και να μπούμε πίσω στην πρώτη δεκάδα. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.»

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο οδηγός της KTM, Matthias Walkner που έδωσε μάχη με τον Antoine Méo κερδίζοντας τελικά μια νίκη που τον έφερε στην τρίτη θέση της Γενικής!
Matthias Walkner: «Αυτή ήταν μια πολύ κουραστική μέρα. Είπαν ότι ο αγώνας φέτος θα είναι ένας από τους πιο σκληρούς και είναι σίγουρα το δυσκολότερο Dakar μέχρι τώρα για μένα. Προσπάθησα να κυνηγήσω τα παιδιά μπροστά – είναι πάντα ένα ρίσκο το αν θα διαλέξεις να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο ή θα πας με βάση τα χνάρια από άλλους αναβάτες που βλέπεις μπροστά σου, ρισκάροντας  το λάθος. Σήμερα προσπάθησα πραγματικά να πιέσω, αλλά πήγαινα πολύ προσεκτικά με βάση το road book μου και ευτυχώς όλα λειτούργησαν εντάξει. Μετά από πέντε ημέρες οδήγησης, αρχίζω να αισθάνομαι λίγο ταλαιπωρημένος. Είχα μια μικρή πτώση και εγώ σήμερα και χτύπησα λίγο, κάτι που δεν βοηθάει. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και μέχρι στιγμής, τα πράγματα πάνε καλά. Η μοτοσυκλέτα μου ήταν τέλεια και ο ρυθμός μου είναι ασφαλώς αρκετά καλός. Απλά πρέπει να μείνω συγκεντρωμένος και ελπίζω ότι η Βολιβία και η Αργεντινή θα είναι καλές και για εμάς. Ένα λεπτό χωρίζει τους τρεις πρώτους, έτσι είναι ακόμα όλα ανοιχτά.»

Την κορυφαία τριαδα έκλεισε άλλος ένας αναβάτης της Honda, o Kevin Benavides, που τερμάτισε μόλις 2 λεπτά πίσω από τον Walkner και 12 από τον νικητή ομόσταυλό του!
Με αυτή την επίδοση του σήμερα ο Αργεντινός ανέβηκε στην 2η θέση της Γενικής!
Kevin Benavides: «Η ιδέα ήταν να ξεκινήσω επιθετικά και πήγε καλά, αλλά είχα μια μικρή αναποδιά και έχασα λίγο χρόνο για να το διορθώσω. Ήμουν μπροστά, πιέζοντας σκληρά, μέχρι που είχα μια δυσκολία και τρόμαξα σε ένα σημείο και το πήρα λίγο πιο χαλαρά. Τερμάτισα τρίτος και νομίζω ότι ήταν ένα καλό αποτέλεσμα και μια καλή ειδική, παρόλο που ήταν αρκετά δύσκολη. Οι αμμόλοφοι ήταν πολύ μαλακοί και το δεύτερο στάδιο ειχε  καταστραφεί από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που ήταν μπροστά μας.»

Απόδοση της ημέρας
Ο Antoine Méo έχει καλό λόγο να είναι ευτυχισμένος μετά την ολοκλήρωση της ειδικής σήμερα και την τέταρτης θέσης του. Το 2016 με δύο νίκες στο πρώτο του Ντακάρ, ο Meo υπέστη τραυματισμό στο χέρι που τον κράτησε μακριά για ενάμισι χρόνο. Επιπλέον, η ανάκαμψή του παρεμποδίστηκε από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Γάλλος, ανακουφισμένος ξανακερδίζει τη φόρμα του στο Ντακάρ, και ελπίζει να συνεχίσει να δυναμώνει καθώς ο αγώνας συνεχίζεται.
Antoine Meo: «Είχα μια πολύ καλή μέρα σήμερα. Ο ρυθμός μου ήταν πραγματικά γρήγορος και ήμουν σε θέση να πιάσω τον Toby κοντά στην αρχή της ειδικής. Οδηγήσαμε μαζί για αρκετή ώρα, και αυτό με βοήθησε πολύ. Χάσαμε ένα waypoint κοντά στο τερματισμό και έπρεπε να γυρίσουμε πίσω, αλλά χάσαμε μόνο μερικά λεπτά. Είναι ο καλύτερος τερματισμός μου μέχρι στιγμής και έχω φτάσει έβδομος στην γενική κατάταξη και γι ‘αυτό είμαι πραγματικά χαρούμενος.»

Ο ηγέτης της Γενικής του Ντακάρ Adrien Van Beveren  τερμάτισε 5ος με 14′ 35′ λεπτά πίσω από τον Barreda. Παρόλο που ο οδηγός της Yamaha συνεχίζει να είναι επικεφαλής στη συνολική βαθμολογία,  δεν κατάφερε να κρατήσει σήμερα ένα ρυθμό και να διατηρήσει μια διαφορα χρόνου από τους αντίπαλους του και τώρα είναι πίσω του μόνο ένα λεπτό ο Kevin Benavides και ο 1.14 ο Matthias Walkner, ενώ ο σημερινός νικητής είναι μόλις 07′ 33”!
Adrien Van Beveren: «Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με την οδήγηση μου σήμερα, ήταν μια δύσκολη ειδική και σε μερικά μέρη η άμμος ήταν τόσο μαλακή που οι μοτοσυκλέτες βυθίζονταν. Οδηγούσαμε μαζί με τον Xavier σήμερα, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο όταν χρειαζόταν. Χαίρομαι πάρα πολύ με το ομαδικό πνεύμα, και αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα. Προσπάθησα να πιέσω σήμερα στην άμμο, υπήρχαν μέρη όπου ήταν τόσο δύσκολο να  κρατήσω την μηχανή στους 2 τροχούς, αλλά όλα πήγαν καλά για μένα. Το WR450F Rally μου δουλεύει τέλεια μέχρι στιγμής και είμαι χαρούμενος που μείναμε μπροστά με τους άλλους αναβάτες όλη την ημέρα και αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατοί ως ομάδα και καθένας μας ξεχωριστά. Ο αγώνας είναι μακρύς και θα συνεχίσω να πιέζω σκληρά.»

Την εξάδα έκλεισε ο δεύτερος αναβάτης της Yamaha Xavier de Soultrait με μόλις 9 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του. Με αυτήν την 6η θέση ο Γάλλος είναι στην 5η θέση της Γενικής μια ανάσα πίσω από τον Barreda.
Xavier de Soultrait: «Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο φετινό Dakar. Σήμερα ένιωσα ότι οδήγησα καλά και κατάφερα να μείνω πολύ κοντά στους πρώτους. Οδηγήσαμε με τον Adrien το πρώτο κομμάτι του stage και πήγαμε μαζί μέχρι το τέλος της ειδική. Ήταν πολύ συναρπαστικό να ξεκινάς πρώτος την ειδική και νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά λαμβάνοντας υπόψη ότι έπρεπε να βρούμε τον δρόμο μας στους αμμόλοφους. Είμαι χαρούμενος που δεν κάναμε λάθη και είμαστε και οι δύο σε καλή θέση στην γενική κατάταξη. Ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή και ο στόχος είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι για τις επόμενες ειδικές.»

Ο τρίτος αναβάτης της εργοστασιακής KTM και νικητής του Dakar 2016 τερμάτισε στην 7η θέση της 5ης ειδικής που τον φερνει στην 6η θέση της Γενικής!
Toby Price: «Όλα πήγαν καλά σήμερα, τερμάτισα το σημερινό stage  χωρίς πολλές δυσκολίες. Υπήρξε ένα waypoint που ήταν δύσκολο να βρεθεί, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οδηγούσα δίπλα-δίπλα με τον Antoine και αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με το πώς πηγαίνουν τα πράγματα και ανυπομονώ για το αύριο.»

Στην 8η θέση τερμάτισε ο Gerard Farres με 15′ 24” λεπτά πίσω από τον νικητή, που τον φερνει  στην αντίστοιχη 8η θέση της Γενικής!
Gerard Farres: «Η διαδρομή αυτού του stage έγινε για μία από τις πιο εντυπωσιακές και ευχάριστες ειδικές που έχω οδηγήσει ποτέ. Αισθάνομαι πολύ καλά σωματικά, η μοτοσυκλέτα είναι τέλεια και αυτό φαίνεται από τον ρυθμό που κρατούσα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το πώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα stages της ερήμου στο Περού και τώρα είναι καιρός να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, διότι στη Βολιβία θα βρούμε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.»

Στην 9η θέση τερμάτισε ο τρίτος οδηγός της Honda Ricky Brabec, 19′ 16” πίσω από τον ομόσταυλό του νικητή της σημερινής ειδικής. Ο Brabec τώρα είναι στην 10η θέση της Γενικής!
Ricky Brabec: «Η μέρα ήταν δύσκολη. Υπήρχαν και πάλι πολλοί αμμόλοφοι, αλλά το πρώτο στάδιο ήταν πολύ καλό για μένα αφού είχα αρκετά χνάρια να ακολουθήσω. Το δεύτερο στάδιο ήταν απαίσιο, επειδή τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν μπροστά μας και αυτό το έκανε πιο δύσκολο. Δεν είχα επιλέξει το σωστό ελαστικό. Αλλά είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αύριο.»

Την κορυφαία δεκάδα έκλεισε ο Johnny Aubert, οδηγός της GAS GAS με 21′ 17” πίσω από τον νικητή, θέση που τον έφερε στην 13η θέση της Γενικής!
Johnny Aubert: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο stage από άποψη πλοήγησης, και σε μερικά τμήματα του η οδήγηση ήταν περίπλοκη επειδή η άμμος ήταν πολύ μαλακή. Παρόλα αυτά, ήταν μια καλή μέρα για μένα, με καλό ρυθμό και χωρίς λάθη. Ήταν μια γεμάτη μέρα για όλη την ομάδα της GasGas Rally, η οποία έκανε και πάλι σπουδαία δουλειά, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί αύριο.»

Ο μέχρι χθες 2ος στην γενική κατάταξη Pablo Quintanilla, οδηγός της Husqvarna τερμάτισε στην 16η θέση αφού έμεινε αρκετά πίσω λόγω πτώσης που είχε νωρίτερα στην παραλία. Μετά από αυτήν την άσχημη μέρα, έπεσε στην 9η θέση της Γενικής!
Pablo Quintanilla: «Ήταν μια δύσκολη μέρα για μένα σήμερα. Ξέραμε ότι θα ήταν μια δύσκολη μέρα  για πλοήγηση. Ξεκίνησα με ιδιαίτερη προσοχή την ειδική, αλλά πέντε χιλιόμετρα πριν από το τέλος της, είχα ένα μικρό τεχνικό θέμα που με έκανε να χάσω πολύ χρόνο. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να διορθώσω το πρόβλημα και συνέχισα. Δεν ήταν η καλύτερη μέρα μας, αλλά ο αγώνας έχει ακόμα πολύ δρόμο. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να κάνω το καλύτερο δυνατό.»

Η Ισπανίδα πρωτοπόρος των γυναικών τερμάτισε σήμερα στην 14η θέση, που την έφερε στην 18η θέση της Γενικής!
Laia Sanz: «Είχα μια καλή μέρα σήμερα. Ήταν δύσκολα και οδηγούσαμε πολλές ώρες, αλλά νομίζω συνολικά, ο ρυθμός μου ήταν καλύτερος από χθες. Τέλειωσα την σημερινή μέρα χωρίς να κάνω λάθη και είμαι ικανοποιημένη με το ρυθμό μου.»

QUAD – 1. Nicolas Cavigliasso – 2. Ignacio Casale +1’23” – 3. Alexis Hernández +6’35”

QUAD – Ο Nicolás Cavigliasso κερδίζει την 5η ειδική

Ο Nicolás Cavigliasso κέρδισε την 5η ειδική στο ντεμπούτο του στο Dakar , με τον Ignacio Casale στην δεύτερη θέση με +1’23” λεπτά, ενώ στην τρίτη θέση τελικά τερμάτισε ο Alexis Hernández με +6’35”

Ο Medeiros, που ήταν 13ος στην γενική κατάταξη, κυριάρχησε σήμερα στο πρώτο μέρος της ειδικής και πέρασε το σημείο ελέγχου με 22΄΄ μπροστά από τον Nicolás Cavigliasso και 2’46’ μπροστά από τον Rafal Sonik.

Ο Karyakin εγκατάλειψε!

Ο Sergey Karyakin έπεσε στο 44χλμ. και έσπασε το χέρι του. Το Ντακάρ έφτασε στο τέλος του για τον μόνο οδηγό που κατάφερε να πιέσει σκληρά τον Ignacio Casale από την αρχή του αγώνα!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΤΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ QUADΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 5
 JOAN BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 03H 19′ 42”
2 2
 MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 03H 30′ 08” + 00H 10′ 26”
3 47
 KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 03H 32′ 02” + 00H 12′ 20”
4 19
 ANTOINE MEO
RED BULL KTM FACTORY TEAM 03H 32′ 42” + 00H 13′ 00”
5 4
 ADRIEN VAN BEVEREN
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM 03H 34′ 17” + 00H 14′ 35”
6 23
 XAVIER DE SOULTRAIT
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM 03H 34′ 25” + 00H 14′ 43”
7 8
 TOBY PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM 03H 34′ 42” + 00H 15′ 00”
8 3
 GERARD FARRES GUELL
HIMOINSA RACING TEAM. 03H 36′ 36” + 00H 16′ 54”
9 20
 RICKY BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 03H 38′ 58” + 00H 19′ 16”
10 40
 JOHNNY AUBERT
GAS GAS MOTORSPORT

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 249
 NICOLAS CAVIGLIASSO
TEAM AL DESERT 04H 12′ 47”
2 241
 IGNACIO CASALE
CASALE RACING 04H 14′ 10” + 00H 01′ 23”
3 248
 ALEXIS HERNANDEZ
ALEXIS HERNANDEZ RACING 04H 19′ 22” + 00H 06′ 35”
4 278
 GIOVANNI ENRICO
ENRICO RACING TEAM 04H 25′ 42” + 00H 12′ 55”
5 282
 MARCELO MEDEIROS
TAGUATUR RACING TEAM 04H 26′ 55” + 00H 14′ 08”
6 242
 PABLO COPETTI
MX DEVESA BY BERTA 04H 32′ 47” + 00H 20′ 00”
7 254
 KEES KOOLEN
MAXXIS SUPER B DAKARTEAM 04H 33′ 51” + 00H 21′ 04”
8 246
 JEREMIAS GONZALEZ FERIOLI
CONSULTORES DE EMPRESAS 04H 35′ 51” + 00H 23′ 04”
9 255
 GUSTAVO GALLEGO
GUSTAVO GALLEGO COMPETICION 04H 43′ 25” + 00H 30′ 38”
10 243
 RAFAL SONIK
SONIK TEAM 04H 48′ 54” + 00H 36′ 07”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΔΩ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner