Ο Van Beveren κέρδισε την 4η ειδική – Ανασκόπηση 4ης ημέρας Dakar 2018

Stage 4 | 9 Ιανουαρίου | San Juan de Marcona -> San Juan de Marcona |Ειδική: 330 χλμ | Σύνολο 444 χλμ
1. Adrien Van Beveren  4.08′ 23” – 2. Xavier de Soultrait +5’01” – 3. Matthias Walkner +7’10” 

Μια θαυμάσια αμμώδης παραλία και με μια θεαματική ομαδική εκκίνηση, περισσότερα από 100 χιλιόμετρα αμμόλοφους όλων των μεγεθών και ένα δύσκολο φαράγγι για να περάσουν λίγο πριν το τέλος ήταν το σκηνικό στην περιοχή του San Juan de Marcona για την μεγάλη 4η ειδική διαδρομή που ήταν ευνοϊκή για εκπλήξεις, που πράγματι είδαμε την 4η ημέρα!

Διαφορετική Εκκίνηση

Οι αγωνιζόμενοι σήμερα ξεκίνησαν κατ ‘εξαίρεση σε ομάδες των 15 οδηγών και έτσι είχαμε μια  εντυπωσιακή εικόνα με ένα μακρύ σπριντ κατά μήκος μιας απέραντης αμμουδιάς δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά του ωκεανού.

Οι Sam Sunderland, Matthias Walkner, Gerard Farres, Franco Caimi, Toby Price, Stefan Svitko, Pablo Quintanilla, Laia Sanz, Antoine Meo, Ricky Brabec, Xavier de Soultrait, Kevin Benavides, Walter Nosiglia, Oriol Mena και ο Jose Ignacio Cornejo  ξεκίνησαν όλοι μαζί σαν σε ένα κύμα.  15 οδηγοί σε ένα θεαματικό ξεκίνημα κατά μήκος της παραλίας Penuelas!
Με την δεύτερη 15αδα 5 λεπτά αργότερα ξεκίνησαν και ο Adrien Van Beveren με τον Joan Barreda που γρήγορα πέρασαν μπροστά.

Ο Joan Barreda οδήγησε τον σημερινό αγώνα μετά από εκατό χιλιόμετρα, αλλά ο αναβάτης της Honda δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τους διώκτες του και είχε μόνο 30 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Adrien Van Beveren και 39 δευτερόλεπτα από  τον Jonathan Barragan, της GAS GAS. Αλλά και ο Xavier de Soultrait, ο Michael Metge και ο Johnny Aubert ήταν πολύ κοντά  τους.

Ο αναβάτης της Honda, Joan Barreda έφτασε στο CP2 με 36 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Adrien van Beveren και 1’08 μπροστά από τον Jonathan Barragan. Ο Xavier de Soultrait, ο Michael Metge, ο  Matthias Walkner, ο Johnny Aubert και ο Pablo Quintanilla ήταν επίσης στην πρώτη ομάδα.

Ο Adrien Van Beveren έφτασε στο CP4 με καλό προβάδισμα από τους αντιπάλους του. Ο αναβάτης της Yamaha επωφελήθηκε από την ανασυγκρότηση των αναβατών στο CP3 για να κερδίσει με 5 λεπτά τον Xavier de Soultrait που είναι στη δεύτερη θέση, ενώ ο Stefan Svitko ήταν τρίτος, 7 λεπτά πίσω.

Ο Van Beveren κερδίζει την 4η ειδική στο Dakar 2018

Ο Adrien Van Beveren δεν μπορούσε να ελπίζει ότι θα είχε μια καλύτερη ημέρα και θα τα κατάφερνε τόσο καλά! Ο Γάλλος κερδίζει με ένα μεγάλο προβάδισμα πέντε λεπτών μπροστά από τον συμπατριώτη του Xavier de Soultrait. Ο Matthias Walkner και ο Pablo Quintanilla τερμάτισαν πίσω του με περισσότερα από επτά λεπτά διαφορά.

Χάρη σε αυτή την εντυπωσιακή νίκη, ο Γάλλος ανέβηκε από 7η θέση στην 1η θέση στη γενική κατάταξη. Ο αναβάτης της Yamaha επωφελήθηκε από την εγκατάλειψη του πρωτοπόρου έως σήμερα Sam Sunderland μετά από έναν τραυματισμό στην πλάτη που προκλήθηκε από ένα άλμα (δείτε εδώ σχετικό άρθρο >>>).
Adrien Van Beveren: «Είμαι ευχαριστημένος με τη νίκη σε αυτή τη ειδική, ξεκινήσαμε όλοι μαζί στην παραλία και βρισκόμουν στη δεύτερη ομάδα αναβατών. Μου θύμισε πολύ το τεράστιο ξεκίνημα στο Le Touquet και ήταν πολύ διασκεδαστικό για εγώ ήξερα ότι έπρεπε να μείνω επικεντρωμένος στην οδήγηση και την πλοήγηση μου και αυτό ακριβώς έκανα. Βρήκαμε κάποια μέρη όπου υπήρχε πολλή σκόνη κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά έπρεπε να είμαι υπομονετικός και να επιτεθώ όποτε αυτό ήταν δυνατό.  Όλα πήγαν καλά για μένα και κατάφερα να περάσω πολλούς αναβάτες ακόμη και από την πρώτη ομάδα. Όταν φτάσαμε στους μεγάλους αμμόλοφους, οδηγούσα μαζί με τον Xavier και πραγματικά βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον μέχρι το τέλος. Ήταν μια μεγάλη μέρα για μένα και μια σπουδαία μέρα για την Yamaha, αποδεικνύοντας ότι έχουμε μια μοτοσικλέτα ικανή να κερδίσει μεγάλες ειδικές. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσω αυτήν την ορμή».

Ο Xavier de Soultrait ειχε την καλύτερη του ειδική μέχρι σήμερα στο φετινό Dakar. Κέρδισε την 2η θέση στην 4η ειδική με 5 λεπτά διαφορα από τον ομόσταυλό του νικητή. Ο Xavier είναι τώρα πέμπτος στην συνολική κατάταξη του αγώνα, επτά λεπτά και 34 δευτερόλεπτα πίσω από τον Adrien.
Xavier de Soultrait: «Είχαμε μια σπουδαία ειδική σήμερα, ξεκίνησα στην πρώτη ομάδα αναβατών, πήρα ένα καλό ρυθμό από την αρχή και μετά από το μέσο της διαδρομής που είδα ότι ο Adrien ήταν ακριβώς πίσω μου, οδηγήσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα μαζί και στη συνέχεια, αυτός αύξησε το ρυθμό του και προσπάθησε να φτιάξει κάποιο χρόνο. Έκανα το καλύτερο μου για να τον ακολουθήσω και αυτό βοήθησε και τους δυο μας στα τελικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν πολύ γρήγορα και είχαμε μεγάλη διασκέδαση με τον Adrien. Δουλέψαμε σκληρά κατά τη διάρκεια της σεζόν για να φτάσουμε εκεί που είμαστε τώρα ».

Ο Matthias Walkner οδήγησε την ομάδα στην αρχή της ειδικής, αλλά έπεσε λίγο αργότερα και χάθηκε στους μεγάλους αμμόλοφους. Τελικά ο Αυστριακός κατάφερε να βρει τον δρόμο του και διασχίσει τη γραμμή τερματισμού στην Τρίτη θέση!
Matthias Walkner: «Αυτή ήταν μια πραγματικά δύσκολη μέρα. Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε μετά τη μαζική εκκίνηση στην παραλία. Η πλοήγηση στους αμμόλοφους στη μέση της ειδικής ήταν δύσκολη και αρκετοί αναβάτες χάθηκαν. Καταλήξαμε σε μια ομάδα περίπου 15 οδηγών, προσπαθώντας όλοι να βρούμε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τελικά βρήκαμε το δρόμο, αλλά αφού χάσαμε 10 λεπτά από τους μπροστινούς οδηγούς. Οι αμμόλοφοι ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι σήμερα, υπήρχαν τόσα πολλά μαλακά μπαλώματα και κατέληξα να κολλήσω τέσσερις ή πέντε φορές. Σε ένα σημείο σκέφτηκα ότι δεν θα ήμουν σε θέση να συνεχίσω αφού η μηχανή μου ήταν τόσο πολύ θαμμένη. Το τελευταίο τμήμα της ειδικής ήταν εντάξει, πίεσα και τερμάτισα στην Τρίτη θέση. Δεν είναι η καλύτερη θέση εκκίνησης για το αύριο, αλλά είμαι ευτυχής μόνο που έφτασα στο τερματισμό σήμερα. Ελπίζω ότι ο Sam είναι εντάξει από τη πτώση του.»

Στην 4η θέση τερμάτισε ο Pablo Quintanilla με +07:32 πίσω από τον νικητή και τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην συνολική κατάταξη και είναι τώρα ένα λεπτό και 55 δευτερόλεπτα πίσω από τον προσωρινό συνολικό ηγέτη με 10 ακόμη ειδικές ακόμη να απομένουν.
Pablo Quintanilla: «Ήταν μια δύσκολη μέρα σήμερα, αλλά καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο. Μετά τη μαζική εκκίνηση το πρωί αρχικά σκέφτηκα ότι η πλοήγηση δεν θα ήταν τόσο δύσκολη, αλλά έκανα λάθος. Μετά από μερικά χιλιόμετρα, συνειδητοποίησα ότι η πλοήγηση ήταν δύσκολη για όλους και οι μαλακοί αμμώδεις αμμόλοφοι δεν μας διευκόλυναν. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πάντα δύσκολο να βρείτε τα σημεία αναφοράς και να επιλέξετε τις καλύτερες γραμμές στους αμμόλοφους. Παρ ‘όλα αυτά, ήταν μια καλή ειδική για μένα. Έχασα λίγα λεπτά μεταξύ των χιλιομέτρων 200 και 230, αλλά ο αγώνας ήταν ΟΚ για μένα. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα τώρα με το στομάχι μου και είχα ένα καλό δείπνο σήμερα. Αύριο είναι η τελευταία μέρα στους περουβιανούς αμμόλοφους. Ξέρω ότι αν διατηρήσω την ηρεμία μου και θα μείνω επικεντρωμένος στη δουλειά μου, και πιστεύω ότι μπορούμε να τελειώσουμε αυτές τις ειδικές άμμου με ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα.»

Stefan Svitko τερμάτισε στην 5η θέση με +07:45 λεπτά από τον νικητή, θέση του τον φερνει στην 11η θέση της γενικής!
Stefan Svitko: «Μου άρεσε πάρα πολύ ο αγώνας σήμερα, και κατάφερα να τερματίσω 5ος. Η εκκίνηση ήταν παρόμοια με την μοτοκρός. Μετά από 180kms η ομάδα έχει διασπάσει. Είχα δύο μικρές πτώσεις  αλλά αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό σε τέτοιους μαλακούς αμμόλοφους. Η μοτοσικλέτα μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και η ομάδα μου δουλεύει καλά, είμαι χαρούμενος που όλα πήγαν τόσο καλά σήμερα και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί αυτό και στις επόμενες μέρες.»

Την κορυφαία εξάδα έκλεισε ο Ισπανός Dani Oliveras με KTM και με +08:39 λεπτά πίσω από την κορυφή, φέρνοντας τον στην 21η θέση της γενικής!
Dani Oliveras: «Ήταν ένα δύσκολο κομμάτι των 150 χιλιόμετρων λόγω της αρχικής μορφής της ομάδας, η οποία προκάλεσε πολύ σκόνη. Μετά από έναν από τους ανεφοδιασμούς που οδήγησα σε μια ομάδα με λίγους αναβάτες από το χιλιόμετρο 200 άρχισα να βλέπω πολλούς χαμένους αναβάτες, αλλά συνέχισα να βασίζομαι στις δικές μου σημειώσεις και στη διαδρομή μου αντί να ακολουθώ τα ίχνη τυφλά, πράγμα που μου επέτρεψε περάσω πολλούς οδηγούς. Κάποιοι με ακολούθησαν και πάλι χάθηκαν μέχρι ότου ένας από αυτούς αποφάσισε να με ακολουθήσει από εκείνο το σημείο. Είναι σαφές ότι σήμερα το κλειδί δεν ήταν τόσο η ταχύτητα όσο ήταν η υπερπήδηση των προβλημάτων με τη σκόνη στην αρχή και στη συνέχεια η αποφυγή τυχόν σφαλμάτων πλοήγησης.»

Απόδοση της ημέρας
Ήρθε την τελευταία στιγμή για να αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Paulo Gonçalves, ο Jose Ignacio Cornejo απολαμβάνει ένα επιτυχημένο ντεμπούτο με την επίσημη ομάδα της Honda στο Dakar. Ο νεαρός αναβάτης από την Χιλή, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο του Dakar το 2016, κατέχει πλέον την 7η θέση στην γενική κατάταξη, χάρη σε μία εξαιρετική έβδομη θέση στην 4η ειδική!

Στην 8η θέση τερμάτισε ο αναβάτης της Honda, Kevin Benavides, που τον ανέβασε στην 3η θέση της γενικής!.
Kevin Benavides: «Ήταν μια σκληρή και σωματικά απαιτητική ειδική. Υπήρχε πολλή σκόνη μετά την έναρξη και στη συνέχεια στους αμμόλοφους πήγαμε όλοι μαζί και πάλι. Είχαμε πολλά προβλήματα σε ένα σημείο που ήταν δύσκολο να βρεθεί. Ήμουν σε θέση να φτάσω καλά.»

Παρόλο που οδήγησε τον σημερινό αγωνα για το μεγαλύτερο κομμάτι ο Joan Barreda τερμάτισε 9ος που τον έφερε στην Συνολική κατάταξη στην 13η θέση.
Joan Barreda: «Μια μέρα όλα είναι ωραία και έπειτα την επόμενη μέρα όλα λάθος και είναι πολύ λυπηρό. Πρέπει να μείνουμε επικεντρωμένοι στο στόχο. Σήμερα με όλες τις δυσκολίες που είχαμε τα πράγματα αποδείχθηκαν αρκετά καλά όπως είχαμε προγραμματίσει, γιατί αύριο είναι η τελευταία μέρα των αμμόλοφων. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από πίσω για να δοκιμάσουμε επίθεση αύριο, έτσι ήταν τέλεια. Είχαμε μια αμφιβολία για ένα σημείο που δεν φαινόταν να είναι σωστά τοποθετημένο και έπρεπε να περάσουμε αρκετά για να το βρούμε και χάσαμε λίγα λεπτά στο τέλος. Έτσι, είναι μια καλή θέση. Είναι κρίμα ότι ο Sunderland είναι εκτός καθώς είναι ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους. Ο τραυματισμός τα χεριών μου με πίεσε λίγο σήμερα. Δεν είναι τόσο άσχημα στους αμμόλοφους, αλλά πονάει λίγο στα βουνά, αλλά θα πρέπει απλώς να το παλέψω.»

Την κορυφαία δεκάδα έκλεισε ο Gerard Farrés που τον έφερε στη 9η θέση της γενικής!
Gerard Farrés: « Όλοι ξεκινήσαμε αρχικά σε μια ομάδα, αλλά ο ρυθμός του De Soultrait ήταν απίστευτος. Μερικοί από τους αναβάτες της δεύτερης ομάδας μας έφτασαν, αλλά μετά τους  χάσαμε. Ήταν μια ειδική με πολύπλοκη πλοήγηση και αυτό οδήγησε σε έναν πολύ ανώμαλο ρυθμό στην κορυφαία ομάδα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κερδίσω λίγο χρόνο και να βελτιώσω τη θέση μου υπό αυτές τις συνθήκες».

Η Laia Sanz ειχε την χειρότερη της απόδοση σήμερα στην 4η ειδική. Οι δυσάρεστες συνθήκες οδήγησης και η δύσκολη πλοήγηση την επιβράδυνε πάρα πολύ με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 25η θέση, και την 19η θέση στην συνολική κατάταξη.
Laia Sanz: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, ξεκινώντας από μια ομάδα σημαίνει ότι υπάρχει πολλή σκόνη, κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα και κάνει και πιο δύσκολη την πλοήγηση. Χάθηκα στη μέση της ειδικής και έχασα λίγο χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι εδώ στο τέλος της ειδικής και δεν είχα πτώση. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσω να ξανακερδίσω το χαμένο χρόνο αύριο.»

QUAD : 1. Sergei Kariakin 4.56′ 34” – 2. Ignacio Casale + 00’43” – 3. Alexis Hernandez + 05′ 31”

Ο Kariakin κερδίζει την 4η ειδική και τερματίζει την κυριαρχία του Casale

Ο Sergei Kariakin δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την προσπάθεια και τελικά κέρδισε. Ο Ρώσος κατάφερε να νικήσει τον επικεφαλή της γενικής καταταξης, Ignacio Casale για πρώτη φορά σε αυτό το Ντακάρ για 43 δευτερόλεπτα στο τερματισμό και έσπασε την κυριαρχία του Χιλιανού! Στην τριτη θεση τερματισε ο Alexis Hernandez με 5μιση λεπτά διαφορα από τον νικητή!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΟΤΟ STAGE 4ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ QUAD STAGE 4ΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
POS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 4
ADRIEN VAN BEVEREN
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM 04H 08′ 23”
2 23
XAVIER DE SOULTRAIT
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM 04H 13′ 24” + 00H 05′ 01”
3 2
MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 04H 15′ 33” + 00H 07′ 10”
4 10
PABLO QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING 04H 15′ 55” + 00H 07′ 32”
5 9
STEFAN SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM 04H 16′ 08” + 00H 07′ 45”
6 29
DANIEL OLIVERAS CARRERAS
HIMOINSA RACING TEAM. 04H 17′ 02” + 00H 08′ 39”
7 68
JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 04H 17′ 08” + 00H 08′ 45”
8 47
KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 04H 17′ 37” + 00H 09′ 14”
9 5
JOAN BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 04H 18′ 23” + 00H 10′ 00”
10 3
GERARD FARRES GUELL
HIMOINSA RACING TEAM. 04H 18′ 34” + 00H 10′ 11”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ >>>

OS. EXP. DRIVE-TEAM MARK-MODEL TIME VARIATION PENALITY
1 240
SERGEI KARIAKIN
SNAG RACING TEAM 04H 56′ 34”
2 241
IGNACIO CASALE
CASALE RACING 04H 57′ 17” + 00H 00′ 43”
3 248
ALEXIS HERNANDEZ
ALEXIS HERNANDEZ RACING 05H 02′ 05” + 00H 05′ 31”
4 255
GUSTAVO GALLEGO
GUSTAVO GALLEGO COMPETICION 05H 04′ 35” + 00H 08′ 01”
5 245
AXEL DUTRIE
DRAG’ON RALLY TEAM 05H 04′ 48” + 00H 08′ 14”
6 269
SIMON VITSE
AL DESERT 05H 08′ 14” + 00H 11′ 40”
7 242
PABLO COPETTI
MX DEVESA BY BERTA 05H 10′ 34” + 00H 14′ 00”
8 246
JEREMIAS GONZALEZ FERIOLI
CONSULTORES DE EMPRESAS 05H 10′ 46” + 00H 14′ 12”
9 278
GIOVANNI ENRICO
ENRICO RACING TEAM 05H 16′ 52” + 00H 20′ 18”
10 243
RAFAL SONIK
SONIK TEAM 05H 20′ 06” + 00H 23′ 32”

ΑΝΑΛΑΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2018 ! >>>

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner