Ο Wayne Rainey επιστρέφει στη σέλα του 1992 YZR500 σε μια συναισθηματική διαδρομή στο Goodwood Festival of Speed – VIDEO – PHOTO

Ο τρεις φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής του Grand Prix των 500cc, Wayne Rainey, «επανενώθηκε» με το YZR500 που κέρδισε το πρωτάθλημα το 1992 σε μια συναισθηματική επίδειξη στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood.

Το γεγονός σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Rainey, ο οποίος έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω σε ένα ατύχημα στο Ιταλικό Γκραν Πρι του 1993, οδήγησε αγωνιστική μοτοσυκλέτα μετά το ατύχημα που τελείωσε στην καριέρα του.

Το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood του 2022 είδε έναν από τους πιο εμβληματικούς πρωταθλητές της Yamaha να επιστρέφει στη σέλα μιας από τις πιο θρυλικές αγωνιστικές μηχανές Yamaha καθώς ο Wayne Rainey οδήγησε στη διάσημη ανάβαση σε μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση της YZR500 του 1992.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Rainey, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix 500cc για τη Yamaha τρεις φορές συνεχόμενα μεταξύ 1990 και 1992 πριν από το ατύχημα που τελείωσε την καριέρα του στο Misano το 1993, εμφανίστηκε στο θρυλικό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood – μια γιορτή όλων των αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο γραφικό Goodwood Estate κοντά στο Chichester της Αγγλίας – και ο Καλιφορνέζος το έκανε με στυλ, σηματοδοτώντας την πρώτη του φορά που οδηγεί μια μοτοσυκλέτα προδιαγραφών αγώνα μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Το YZR500 του 1992 προσαρμόστηκε ειδικά από μηχανικούς της Yamaha Motor Company στην Ιαπωνία, οι οποίοι τροποποίησαν το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων, ώστε ο Rainey να μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες πάνω-κάτω από τα χειριστήρια στο αριστερό τιμόνι.

Μετά από μια ιδιωτική δοκιμαστική περίοδο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Rainey ανέβηκε τον λόφο για πρώτη φορά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα την Πέμπτη μαζί με τον συμπατριώτη του, πρωταθλητή της Yamaha και τον προϊστάμενό του στην Marlboro Yamaha Team Roberts, Kenny Roberts Snr, καθώς και με τον πρώην αντίπαλο του στα 500cc, Kevin Schwantz. και Mick Doohan. Ο Rainey θα ολοκληρώσει δύο διαδρομές την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο πολυσύχναστο κοινό του Goodwood.

Wayne Rainey: «Ήμουν πολύ νευρικός για την οδήγηση του YZR500, καθώς όταν οδήγησα το R1 ήταν όλα πολύ απλά καθώς οι μοτοσυκλέτες αυτές στις μέρες μας έχουν τόσα ηλεκτρονικά πάνω τους, αλλά είναι λίγο διαφορετικό με μια μοτοσυκλέτα Grand Prix 500cc!»

«Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ένιωθα σαν να ήταν παλιός φίλος. Ήταν πάντα μια πρόκληση να αγωνίζεσαι με την μοτοσυκλέτα σε αυτό το επίπεδο, να παλεύεις για νίκες και πρωταθλήματα σε αγώνες, αλλά το να είσαι εδώ 30 χρόνια αργότερα, να μπορείς να ανέβεις στη μοτοσυκλέτα και να ανέβεις στο λόφο σε ένα ωραίο, εύκολο ήπιο περιβάλλον είναι φανταστικό. Η μοτοσυκλέτα ήταν εκεί για μένα τότε και είναι εκεί για μένα σήμερα, οπότε είμαι ενθουσιασμένος.»

«Δεν ήξερα τι να περιμένω, δεν μπορούσα πραγματικά να πάω εκεί, καθώς δεν είχα ιδέα πώς θα ήταν, αλλά όταν έβαλα το κράνος μου και ξεκίνησαν τη μοτοσυκλέτα, ένιωσα σαν παλιά είμαι επάνω». Το να μπορώ να ανεβαίνω τον λόφο και να περνάω από τις στροφές, να κοιτάζω κάτω και να βλέπω ότι ήμουν ξανά στη μοτοσυκλέτα μου στο Grand Prix μετά από τόσα χρόνια, ένιωσα σαν να ήμουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και να το κάνω δίπλα σε αυτούς τους τύπους, τον Kenny, τον Kevin και τον Mick, δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα από το να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία μαζί τους. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Δούκα του Ρίτσμοντ που με κάλεσε και στη Yamaha που έβγαλε τη μοτοσυκλέτα από το μουσείο και την προσάρμοσε για μένα».

VIDEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Related Posts