14 April 2024
MotoGP 2020Συνεντεύξεις - Παρουσιάσεις

Paolo Ciabatti: “Με τον Márquez εκτός, είχαμε τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουμε αυτόν τον τίτλο”

Ο Paolo Ciabatti έδωσε μια συνέντευξη στο γερμανικό Speedweek, όπου μίλησε για την πολύ περίπλοκη σεζόν 2020.

Ο Αθλητικός Διευθυντής της Ducati, μιλά ανοιχτά, για το χαμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και εξηγεί τους λόγους για την έλλειψη συνοχής.

Η Ducati απέτυχε να εκμεταλλευτεί αυτό το διαφορετικό πρωτάθλημα την σεζόν 2020, που χαρακτηρίστηκε από την απουσία του τραυματισμένου Marc Márquez και μετά από τρεις δεύτερες θέσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για τον Andrea Dovizioso το 2017, το 2018 και το 2019.

Η Ducati το 2020 πανηγύρισε δύο νίκες GP με τους Andrea Dovizioso και Danilo Petrucci, ενώ ο Johann Zarco πήρε pole position στο Brno, αλλά τελικά ο Andrea Dovizioso ήταν μόλις τέταρτος στο Πρωτάθλημα, ο Jack Miller ήταν έβδομος και ο Petrucci 12ος.

Ο Paolo Ciabatti επισήμανε ότι η Ducati ήταν σταθερά στην κορυφή, αλλά πέτυχε τις πολλές θέσεις στο βάθρο με πέντε διαφορετικούς οδηγούς – και κανένας από αυτούς δεν πέτυχε την απαραίτητη συνέπεια.

Ερώτηση: Paolo, το 2020 θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσετε τον τίτλο. Αλλά άλλοι κατασκευαστές κέρδισαν περισσότερες δάφνες – για παράδειγμα, Suzuki, Yamaha και KTM.

«Από τη μία πλευρά, η σεζόν δεν πήγε όπως ελπίζαμε. Από την άλλη πλευρά, στην Ducati, είχαμε τον ισχυρότερο αντίπαλο του Marc Márquez, τα τελευταία τρία χρόνια, τον Andrea Dovizioso. Όταν έγινε για πρώτη φορά εμφανές το καλοκαίρι ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα ήταν εκτός πολλών αγώνων και ακούστηκε ότι δεν θα αγωνιστεί καθόλου το 2020, ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τον Andrea και εμάς να διασφαλίσουμε επιτέλους αυτόν τον τίτλο.»

«Αλλά η σεζόν δεν αποδείχθηκε όπως περιμέναμε.»

«Η Ducati ήταν ανταγωνιστική, και βασικά αγωνιστήκαμε για βάθρο σε όλα τα Grands Prix – με εξαίρεση το Aragón και την Valencia-1. Αλλά πετύχαμε αυτές τις επιτυχίες με πέντε διαφορετικούς οδηγούς. Αυτό που μας λείπει ήταν η συνέπεια σε υψηλό επίπεδο με έναν μόνο οδηγό.»

Ερώτηση: Ο Dovi κέρδισε έξι αγώνες το 2017, τέσσερις το 2018, δύο το 2019 και μόνο ένας το 2020 γιατί αυτό; 

«Ο Dovi ήταν τρίτος στο βάθρο στον πρώτο αγώνα στη Jerez. Ο Bagnaia ήταν ο δεύτερος στο δεύτερο GP της Jerez, τότε είχε πρόβλημα με τον κινητήρα. Όταν φτάσαμε στο Μπρνο, ο Zarco βρισκόταν στο βάθρο. Στην Αυστρία, ο Dovi κέρδισε τον πρώτο αγώνα, ο Μίλερ τερμάτισε στη δεύτερη θέση.»

«Ο Bagnaia τερμάτισε δεύτερος στο Misano, σχεδόν κερδίζοντας τον δεύτερο αγώνα. Ο Petrucci κέρδισε στο Le Mans, ο Miller τερμάτισε δεύτερος στη Βαλένθια-2 και στο Portimao.»

«Αποδείχθηκε λοιπόν ότι το Ducati GP20 ήταν μια πολύ ανταγωνιστική μοτοσικλέτα., αλλά για διάφορους λόγους δεν καταφέραμε να έχουμε συνεχή απόδοση στην κορυφή με έναν μόνο οδηγό.»

«Οφείλω να ομολογήσω, είχαμε επίσης ορισμένα τεχνικά ζητήματα που συνήθως αποφεύγαμε. Ο Bagnaia και ο Miller εγκατέλειψαν από μία φορά με προβλήματα κινητήρα Αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν μια πολύ περίεργη σεζόν. Λόγω του κλειδώματος, πολλές δοκιμές έπρεπε να ακυρωθούν. Τα αγωνιστικά τμήματα των Ευρωπαίων κατασκευαστών έπρεπε ακόμη και να κλείσουν για τουλάχιστον δύο μήνες. Οι Ιάπωνες ανταγωνιστές μας γλίτωσαν από αυτό.»

Ερώτηση: Οι αναβάτες της Ducati διαμαρτυρήθηκαν επίσης με το νέο πίσω ελαστικό της Michelin για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Petrucci είπε ότι δεν βρήκε λύση σε αυτό μέχρι το τεστ Misano τον Σεπτέμβριο, τι συνέβη; 

«Ναι, αυτό το πίσω ελαστικό ήταν μια πρόκληση για όλους τους οδηγούς. Η διάταξη αυτού του ελαστικού έπρεπε να προσαρμοστεί και να αλλάξει πολύ σημαντικά. Για να γίνει αυτό, οι οδηγοί έπρεπε να αλλάξουν το στιλ οδήγησης για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες αυτών των χαρακτηριστικών των ελαστικών.»

«Αυτό το ελαστικό είχε σίγουρα μεγαλύτερη πρόσφυση. Αλλά η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έπρεπε να αλλάξει και ένα πλεονέκτημα που ο Αντρέα είχε καταφέρει για χρόνια χάθηκε. Η μέθοδος του ήταν πάντα να φρενάρει δυνατό αργά, τότε άφηνε την μηχανη να γλιστρήσει και να την ισιώνει νωρίς για να επιταχύνει. Αυτή η μέθοδος δεν ήταν πλέον ιδιαίτερα αποτελεσματική για αυτό το νέο ελαστικό.»

«Συνολικά, η απόδοση των Andrea και Ducati ήταν ένας συνδυασμός διαφορετικών πτυχών.»

«Αλλά βγάζω το καπέλο στη Suzuki και τον Joan Mir επειδή ήταν οι πιο συνεπείς από όλους τους διεκδικητές του τίτλου.»

«Ο Joan κέρδισε μόνο έναν αγώνα. Αλλά πιθανότατα θα είχε κερδίσει το πρώτο GP στο Σπίλμπεργκ αν δεν είχε βγει η κόκκινη σημαία. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο που μπόρεσε να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP με μία μόνο νίκη. Φέτος, η συνέπεια μετρήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η συνέπεια σε αυτούς τους 14 αγώνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν το κλειδί για την επιτυχία. Ο Joan σημείωσε πολλούς βαθμούς και ήταν πολύ συχνά στις κορυφαίες θέσεις των αγώνων. Επίσης κατάφερνε να συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του αγώνα, , ακόμα κι αν ήταν σαφώς πίσω στην εκκίνηση.»

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ducati κέρδισε το πρωτάθλημα των κατασκευαστών για πρώτη φορά από το 2007. Αυτό είναι καλό.»

«Αλλά δεν θέλουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι το καταφέραμε γιατί η Yamaha έχασε 50 βαθμούς για την Jerez, διαφορετικά, η Yamaha θα είχε κερδίσει αυτό το πρωτάθλημα μάρκας χάρη στις επτά νίκες GP.»

«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτόν τον τίτλο. Αλλά ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλήματος των οδηγών προφανώς έπεσε από τα δάχτυλά μας Με τον Marc Márquez έξω από το παιχνίδι, ίσως είχαμε την καλύτερη ευκαιρία να διασφαλίσουμε αυτόν τον παγκόσμιο τίτλο. Δυστυχώς χάσαμε αυτήν την ευκαιρία.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events