12 April 2024
MotoGP 2022

Ποιες νέες τεχνολογικές καινοτομίες είδαμε στο επίσημο Test στην Jerez;

Όπως συμβαίνει πάντα στα επίσημα δοκιμαστικά, υπάρχουν πολλές καινοτομίες και νέα κομμάτια κιτ που πρέπει να δοκιμάσουν οι ομάδες, έτσι έγινε και την περασμένη Δευτέρα, όταν οι αναβάτες πήραν μέρος για άλλη μια φορά στην Jerez για ένα επίσημο μονοήμερο τεστ.

Honda

Η Honda δεν έκανε καμία προσπάθεια για να κρύψει τη σημασία του Test μετά το ισπανικό GP. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Marc Marquez (Repsol Honda Team) χρησιμοποίησε το παλιό σετ αεροδυναμικών από την περασμένη σεζόν. Είναι ενδιαφέρον επειδή από όλους τους αναβάτες της Honda, ο Marc Marquez έκανε μακράν τους περισσότερους γύρους με αυτό το φέρινγκ που είχε στο τέλος της σεζόν του 2021 στο τεστ της Jerez και φαίνεται να είναι ο αναβάτης που δεν ήταν σίγουρος για το αν θα χρησιμοποιήσει αυτό το φέρινγκ ή το φέρινγκ που τον χρησιμοποιεί τώρα.

Από όσο καταλαβαίνουμε, αυτό το φέρινγκ αεροσκάφος παρέχει ελαφρώς λιγότερη κάθετη δύναμη, οπότε ο οκτώ φορές παγκόσμιος Πρωταθλητής μπορεί απλώς να ψάχνει να βρει το τρόπο να ελέγξει περισσότερο την μηχανή του μπροστά για να προσπαθήσει να βρει την αίσθηση του μπροστινού που δεν υπάρχει.

Και η αναζήτησή του δεν σταμάτησε εκεί, καθώς είδαμε επίσης ένα εντελώς νέο πακέτο αεροδυναμικών που έμοιαζε πολύ με αυτό που είδαμε στην αρχική έκδοση του 2022 Honda στο Misano πέρυσι, αν και αυτή η έκδοση φαίνεται να έχει ενισχυθεί λίγο με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια.

Στην φωτογραφία πάνω είναι το βασικό πακέτο αεροδυναμικών που χρησιμοποιούσε η Honda το 2022. Ενώ στην κάτω φωτογραφία είναι το εντελώς νέο αεροδυναμικό πακέτο που χρησιμοποίησε ο Marc τη Δευτέρα στη Jerez .

Δεν είδαμε να δοκιμάζουν τις διαφορετικές εξατμίσεις που χρησιμοποίησε ο αναβάτης δοκιμών, Stefan Bradl όλο το τριήμερο του στη Χερέθ, εκτός από τον   Pol Espargaro που τις δοκίμασε στο τέλος της ημέρας, με τα άλλα Honda να μένουν στις τυπικές εξατμίσεις του 2022, που φαίνονται παρακάτω, καθ’ όλη τη διάρκεια του Jerez Test.

 

Suzuki

Ο Joan Mir της Suzuki συνέχισε να χρησιμοποιεί το διαφορετικό ψαλίδι με τον Πρωταθλητή του 2022 να φαίνεται ότι έχει πλέον μεταβεί μόνιμα σε αυτό.


Αλλά ο ομόστυαλός του, Alex Rins δεν το δοκίμασε κατά τη διάρκεια του τεστ.
Η διαφορά είναι η οριζόντια συγκόλληση που βρίσκεται πάνω από την οπή από τη σύνδεση. Στο νέο, αυτή η συγκόλληση υπάρχει, ενώ στο παλιό όχι.

KTM

Η KTM αποκάλυψε μια σειρά από ριζικά διαφορετικές εξατμίσεις. Με την κάτω εξάτμιση πολύ μεγαλύτερη από πριν, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Ducati δοκίμασε πρόσφατα και μια πολύ μακριά εξάτμιση. Από ό,τι ακούσαμε για τη Ducati, η μακριά εξάτμιση έδωσε λίγο περισσότερη δύναμη και ήταν αυτό που οι αναβάτες της Ducati αποφάσισαν να πουν όχι στο τέλος, καθώς έκανε το GP22 λίγο πολύ δύσκολο στο χειρισμό.

Αλλά για την KTM μπορεί να μην είναι απλή δύναμη που κυνηγούν, αλλά αντ ‘αυτού περισσότερο διαχείριση της δύναμης. Τα προβλήματα κρατήματος στο πίσω μέρος,  έχουν αναφερθεί πολλές φορές από πολλούς οδηγούς, επομένως μπορεί η KTM να ψάχνει να προσπαθήσει να βρει κάτι σε αυτόν τον τομέα. Ο Binder σχολίασε ότι δεν ένιωθε τεράστια διαφορά, αλλά του άρεσε ο τρόπος που ακουγόταν, οπότε αυτό είναι πάντα ένα συν!
Θα περιμένουμε να δούμε αν η KTM βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και θα φέρει μια άλλη έκδοση ή αν θα δοκιμάσει ξανά αυτές τις εξατμίσεις.

Εκτός από τις νέες εξατμίσεις, η KTM είχε και ένα άλλο πράγμα που δοκίμασε, αλλά δεν ήθελε να φανερώσει και σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τρίτους. Κάνεις δεν μπόρεσε να δει τι δοκίμασαν, αλλά μπορεί να ήταν κρυμμένο στη μοτοσυκλέτα με τα ολόμαυρα φέρινγκ, που οδήγησε για λίγο ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing).

Το τελευταίο πράγμα που εντοπίσαμε ήταν ότι ο Remy Gardner της Tech3 Racing δοκίμασε τελικά το ψαλίδι του 2022. Το εργοστασιακό δίδυμο Brad Binder και Oliveira έχει αυτό το ψαλίδι από την αρχή της σεζόν.

Θα δούμε αν στους επόμενους αγώνες και δοκιμές μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτή τη μυστηριώδη ενημέρωση.

Ducati

Ο Enea Bastianini της Gresini Racing πρόσθεσε κάποια μέρη από το νέο Ducati του 2022 στην μοτοσυκλέτα του. Δοκίμασε το μπροστινό φέρινγκ του 2022, την εισαγωγή αέρα και το πακέτο αεροδυναμικών. Φάνηκε ικανοποιημένος με αυτό, λέγοντας ότι αν έπρεπε να διαλέξει ένα για να αγωνιστεί αυτή τη στιγμή, θα διάλεγε το φέρινγκ του 2022 από το φέρινγκ του 2021 που έχει συνηθίσει.
Ο Διευθυντής της ομάδας της Ducati, Davide Tardozzi, ρωτήθηκε γιατί το έδωσαν στον Bastianini. Είπε απλώς ότι είναι επειδή το αξίζει και ότι η Ducati έχει ήδη σχέδια να παρουσιάσει ένα ενημερωμένο πακέτο αεροδυναμικών και φέρινγκ για τους εργοστασιακούς αναβάτες της κάποια στιγμή στη μέση της σεζόν.

Yamaha

Στη φωτογραφία είναι το νέο ψαλίδι που είχε η Yamaha τη Δευτέρα. Η περιοχή που έχει αλλάξει είναι η καμπυλότητα του κομμένου τμήματος όπου η αλυσίδα περνά μέσα από το ίδιο το ψαλίδι. Κοιτάξτε προσεκτικά και μετά δείτε την επόμενη εικόνα παρακάτω του τυπικού ψαλιδιού και θα δείτε ότι το σχήμα αλλάζει.

Είναι ελαφρώς διαφορετικό σχήμα, με το τυπικό να έχει μεγαλύτερη περιοχή αποκοπής και να έχει εσοχή πιο πίσω σε σύγκριση με το νέο.

Θα περιμένουμε να δούμε μετα το  τεστ στη Jerez αν οι ομάδες και οι αναβάτες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσου και πως ότι δοκίμασαν και πόσο θα τους βοηθήσουν!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events