23 April 2024
MotoGP 2021Συνεντεύξεις - Παρουσιάσεις

Pol Espargaró: “Θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Honda μια μέρα” – Συνέντευξη – VIDEO

Εξοικειωμένος ο Pol Espargaró, με το πορτοκάλι της KTM, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, το πορτοκαλί της Repsol Honda, της νέας του ομάδας, θα του ταιριάζει επίσης.

Η ημέρα της παρουσίασης με την ομάδα των ονείρων του συνέπεσε με την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Marc Márquez μετά τον τραυματισμό του, αλλά έχει συνηθίσει να δουλεύει στη σκιά.

Ο Espargaro αφού είναι πλέον στην ομάδα των ονείρων του, ξέρει ότι δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην αγωνιστεί για τον τίτλο …

Η πρώτη του δήλωση στην παρουσίαση της ομάδας ήταν η παρακάτω: «Το βήμα αυτή τη σεζόν ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά της καριέρας μου, ήταν σαν να περιμένω την πρώτη μου σεζόν ή το ντεμπούτο μου στο MotoGP. Η οδήγηση για την ομάδα της Repsol Honda είναι το όνειρο κάθε αναβάτη και κάτι που πρέπει να είμαστε πραγματικά περήφανοι. Πριν λίγες εβδομάδες έκανα άλλο ένα βήμα, βλέποντας την μοτοσυκλέτα στο σπίτι μου, τώρα φορώντας την φόρμα με τα χρώματα της ομάδας. Το τελευταίο βήμα είναι να οδηγήσω το RC213V για πρώτη φορά στο Κατάρ, αυτός ο ενθουσιασμός με παρακινεί να προπονηθώ περισσότερο και να είμαι ο καλύτερος που μπορώ να είμαι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2021. Είμαι εδώ στην ομάδα της Repsol Honda για να πετύχω και να παλέψω στην κορυφή, αυτός είναι ο στόχος για το 2021.»

Στην on line παρουσίαση ο Pol Espargaro απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

– Pol, έχουμε ήδη ακούσει τις πρώτες σας σκέψεις για συμμετοχή στην ομάδα της Repsol Honda, αλλά πώς ένιωσες να φοράς την φόρμα για πρώτη φορά;

– «Συναρπαστικό, τόσο συναρπαστικό. Σκέφτομαι πολλές φορές για αυτήν την ευκαιρία και τώρα όταν ντύνομαι για πρώτη φορά σε αυτά τα δέρματα, το βλέπεις να γίνεται αλήθεια. Ο ενθουσιασμός είναι πολύ μεγάλος, είμαι στα σύννεφα.»

–  Είσαι νέος στη Repsol Honda Team Pol, πείτε μας λίγα για τον εαυτό σου. Τι είναι σημαντικό για εσένα;

– «Για μένα είναι σημαντικό να είμαι ήρεμος, να ελέγχω τα πάντα λίγο πολύ. Γνωρίζω σε αυτόν τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το να τα έχει όλα υπό έλεγχο είναι λίγο πολύ αδύνατο. Αλλά μου αρέσει να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο και η ζωή μου, ειδικά στην ιδιωτική μου ζωή, θέλω μια ήρεμη διάθεση και έτσι μπορώ να είμαι εξαιρετικά επικεντρωμένος στη δουλειά μου. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδίδω καλύτερα.»

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2021;

– «Στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να απαντήσω ακόμη σε αυτήν την ερώτηση, επειδή δεν ξέρω τι να περιμένω για αυτή τη σεζόν. Πρώτα απ ‘όλα, επειδή είδαμε ότι η προηγούμενη σεζόν ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κατάστασης Covid και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού πρέπει να αγωνιστούμε, πόσες φορές χρειαζόμαστε να αγωνιστούμε εκεί και η μοτοσυκλέτα είναι καινούργια. Δεν πρόκειται να κάνω πολλές μέρες δοκιμών, οπότε θα είναι δύσκολο στις αρχές του έτους, αλλά είμαι πραγματικά επικεντρωμένος στην επίτευξη των ονείρων μου εδώ.»

– Έχετε αγωνιστεί με τον Marc για σχεδόν όλη την καριέρα σας, ποια είναι η πρώτη σας μνήμη γι ‘αυτόν και ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζεις περισσότερο;

– «Την πρώτη φορά που είδα τον Marc ήταν σε πολύ, πολύ, πολύ μικρές κατηγορίες με το Conti. Ήταν η πρώτη φορά που νομίζω ότι ανέβηκε σε μοτοσυκλέτα δρόμου. Ήταν λίγο πολύ η πρώτη φορά που οδήγησα και εγώ, αλλά ήμουν λίγο μεγαλύτερος, οπότε είχα λίγο περισσότερη εμπειρία από αυτόν. Αλλά ήμασταν πολύ, πολύ, πολύ μικροί και θυμάμαι πραγματικά ότι ήταν υπέροχες στιγμές όπου απλά το απολαμβάναμε. Και τότε είχα απολαύσει με τον Marc μερικές υπέροχες, μεγάλες μάχες, ειδικά στη Moto2. Μία ήταν στο Estoril όπου έχασα τη μάχη, τερμάτισα δεύτερος, αλλά πραγματικά το απόλαυσα ».

– Ποιος νομίζετε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας το 2021;

– «Λοιπόν, 100% αν ο Marc κάνει καλό ξεκίνημα στο Κατάρ, θα είναι αυτός που θα νικήσει. Είναι ο νούμερο ένα ακόμη και αν δεν έχει αγωνιστεί πέρυσι. Σίγουρα, πρόκειται να είναι ένας σκληρός αντίπαλος για να νικήσει και ο γρηγορότερος οδηγός στο πλέγμα. Ήταν έτσι για πολλά χρόνια στο παρελθόν και αποτελεί αναφορά για μένα και για ολόκληρη την κατηγορία MotoGP. Θα δούμε, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους οδηγούς της Suzuki, τους οδηγούς της Ducati, τους νέους σε αυτές τις μοτοσικλέτες με πολλά ταλέντα. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα σεζόν αλλά και μια δύσκολη.»

Ο Pol Espargaro απάντησε σε άλλες ερωτήσεις εκτός της παρουσίασης:

– Δεν εμφανίζεσαι στις δημοσκοπήσεις για τον τίτλο. Γιατί δεν βασίζονται σε εσένα;

– «Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν υψηλότερα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καταλαβαίνω ότι δεν είμαι στις προβλέψεις γιατί στο παρελθόν αρκετοί αναβάτες που οδήγησαν τη Honda υπέφεραν. Είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι εύκολη και η προσαρμογή που είχαν αυτοί οι αναβάτες δεν ήταν αυτό που περίμεναν όλοι. Φέτος θα ακούσω πολλές γνώμες από αυτή την άποψη, και πρέπει να επικεντρωθώ στη δουλειά μου, να προσπαθήσω να γίνω μέλος της ομάδας μου το συντομότερο δυνατό. Είμαι βέβαιος ότι η αρχή της σεζόν θα είναι σκληρή λόγω του πόσο λίγε δοκιμές θα έχω και η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη, στην αρχή.»

– Θα θέλατε να φέρετε κάποιον από την ομάδα σας και τι πιστεύετε όταν μάθατε ότι η Τζένη Άντερσον θα συνεργαζόταν με τον Μαρκ;

– «Θα ήθελα να φέρω ολόκληρη την ομάδα μου, από τους μηχανικούς, τα ηλεκτρονικά, τους μηχανικούς … όλους. Η ανάπτυξη ενός έργου όπως κάναμε στην KTM μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας με πολύ καλούς ανθρώπους και με μια πολύ δυνατή σχέση μεταξύ μας. Μετά από τέσσερα χρόνια, ήταν ουσιαστικά η οικογένειά μου. Στην αρχή είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές, οι οποίες έκαναν την ένωση πολύ ισχυρή στο τέλος και αφήνοντάς τους είναι το πιο δύσκολο για μένα, από το να εγκαταλείψω την KTM. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα με την οποία θα συνεργαστώ στη Repsol Honda είναι άνθρωποι που γνωρίζω ήδη, μηχανικοί και τεχνικοί με μεγάλη εμπειρία. Μερικοί από αυτούς είναι Καταλανοί, όπως ο Ramón Aurín, τον οποίο γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Στο τέλος, η συμπεριφορά και ο πολιτισμός είναι επίσης πολύ σημαντικός σε κρίσιμες στιγμές και αυτό θα με βοηθήσει. Σχετικά με το θέμα της Τζέιν. Σίγουρα είναι το άτομο που με ξέρει καλύτερα. Ήξερε πώς μου άρεσε το φρένο του κινητήρα, ο έλεγχος πρόσφυσης, η ισχύς από τις στροφές, και πώς έβγαζα τον εαυτό μου. Η Τζένη με ξέρει καλύτερα από τους γονείς μου, όταν μιλάμε για το σπορ. Ο Μαρκ έχει δίπλα του έναν πολύ καλό μηχανικό που με ξέρει τέλεια.»

– Βλέπεις ότι το πρώτο χρόνο να παίρνεις αποτελέσματα ή θα προσαρμόζεσαι;

– «Όχι δεν θέλω. Δεν μπορώ να αντέξω ένα χρόνο προσπαθώντας να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα, προσπαθώντας να βοηθήσω τη Honda χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να το αντέξω αυτό, η Honda δεν με εμπιστεύτηκε για αυτό, για την ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας. Έχουμε ήδη έναν αναβάτη δοκιμών και είναι ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας και για το πώς να βελτιώσει το front end. Θέλω να νικήσω με τη Honda μου, προφανώς, και να κάνω καλά αποτελέσματα, γι ‘αυτό πρέπει να σφίξω τα δόντια μου από την πρώτη μέρα. Είναι αλήθεια ότι το εμπρός μέρος της Honda φαίνεται εύθραυστο και στο KTM ήταν το δυνατό σημείο μου, όπου βασιζόμουν περισσότερο για να κάνω καλούς χρόνους, αλλά στη Honda είναι επίσης καλοί σε αυτό το σημείο. Είναι μια μοτοσυκλέτα που συνήθως κερδίζει χρόνο φρενάροντας, κάτω από σκληρό φρενάρισμα και θα προσπαθήσω να συνεισφέρω ό, τι έχω μάθει στην KTM, ό, τι έμαθα στη Yamaha και ό, τι έμαθα στην αθλητική μου καριέρα για να προσπαθήσω να φέρω καλά αποτελέσματα. Αν δεν βρω τη μοτοσυκλέτα με τον τρόπο που μου αρέσει, μαζί, ως ομάδα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Από την πρώτη στροφή που θα βγω από τα πιτ στο Κατάρ, θα δώσω το 100 τοις εκατό και αν αυτό συνεπάγεται πτώση κατά τη διάρκεια των δοκιμών για να δούμε το όριο του μπροστινού, τότε θα πρέπει να το υποθέσουμε. Είναι ό, τι είναι, δεν έχω πολύ χρόνο.»

– Ποια πίεση αισθάνεσαι ερχόμενος σε μια ομάδα στην οποία κανείς άλλος δεν κέρδισε εκτός από τον Marc από τον Pedrosa;

– «Ελπίζω ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε την κατάρα. Ότι κανείς δεν το έχει επιτύχει από την εποχή του Dani, σημαίνει μεγάλη δυσκολία. Αυτή είναι μια κρίσιμη και περίπλοκη μοτοσυκλέτα, και έχει ένα πολύ έντονο στυλ οδήγησης για να επιτύχεις αποτελέσματα και ότι αυτό το στυλ είναι του Marc, επειδή έχει οδηγήσει την ομάδα τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας αγώνες και τίτλους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τι έκανε, να αντιγράψουμε τις τεχνικές του. Και όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γιατί δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τα μέσα της σεζόν. Η προσαρμογή πρέπει να είναι γρήγορη. Θα είναι δύσκολο, θα πρέπει να πάρω ρίσκα από την πρώτη στροφή στο Κατάρ.»

– Πως θα είναι η πρώτη μέρα; Τι θα γίνει σε αυτές τις μέρες δοκιμής;

– «Η προσαρμογή, αυτό που με απασχολεί περισσότερο τώρα είναι το μπροστινό, πόσο καιρό θα χρειαστεί να προσαρμοστώ γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό. Το φρενάρισμα είναι εκεί που νιώθω πιο άνετα. Το φρενάρισμα της στροφής αρκετά επιθετικά είναι εκεί όπου έχω πάντα πλεονέκτημα χρόνου. Δεν είμαι καλός στις στροφές. Δεν μου αρέσει αυτό το στυλ οδήγησης όπως και σε άλλα εργοστάσια που έχω πάει και χρειάζομαι αυτή την εμπιστοσύνη στο μπροστινό μέρος και θα αρχίσω να δουλεύω πολύ σκληρά για αυτό. Θα διακινδυνεύσω όσο το δυνατόν περισσότερο στις δοκιμές για να δω τα όρια στο μπροστινό, παρόλο που μπορεί να πέσω, αλλά είναι απαραίτητο για μένα.»

– Θα ήταν όλα άσχημα αν τερμάτισε πίσω από την Πέμπτη θέση;

– «Δεν ξέρω τα αποτελέσματα. Είναι περίπλοκο, γιατί προφανώς το προηγούμενο έτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Τελείωσα πέμπτος στην βαθμολογία με τον τέταρτο τον Dovi, με βάθρα και με pole. Ήταν μια πολύ ολοκληρωμένη χρονιά και προφανώς η ολοκλήρωση πριν από την τέταρτη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη. Μιλάμε για τα τρία κορυφαία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι ο στόχος που έχω, αυτός που έθεσα. Θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Honda μια μέρα και αυτό συμβαίνει κερδίζοντας αγώνες, βάθρα και προσπαθώντας να αγωνιστώ σε όλους τους αγώνες που μπορώ να είμαι στην κορυφή.»

– Πιστεύεις ότι είναι η ώρα για όλα ή τίποτα, ότι δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες;

– «Ναι σίγουρα. Ήταν πολύ ξεκάθαρο για μένα, όταν σκέφτηκα να πάω στην Repsol Honda, ήταν σαφές για μένα ότι οι Ιταλοί λένε «δόξα ή σοφία». Όλα ή τίποτα. Έχω δει τα αποτελέσματα πολλών ταλαντούχων οδηγών που ήταν εδώ και η καριέρα τους δεν συνεχίστηκε. Καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτά τα χρώματα, καταλαβαίνω την ευθύνη που έχω τώρα, επίσης, χωρίς τον Marc,  στις δοκιμές του Κατάρ, θα έχω παραπάνω πίεση γιατί ίσως θα πρέπει να έχω αποτελέσματα νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία. Και αυτό θα είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα τώρα έχω τα εργαλεία για να το κάνω. Ο Marc ήταν ο καλύτερος τα τελευταία χρόνια, χωρίς αμφιβολία, αδιαμφισβήτητος, και αυτά τα χρώματα απαιτούν ένα επίπεδο αποτελεσμάτων στο οποίο πρέπει να ανταποκριθώ, οπότε θα το δοκιμάσω.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events