Σαββατοκύριακο με ρεκόρ στο Καθεδρικό Ναό της ταχύτητας – Michelin Review

  • Ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) κερδίζει τον αγώνα Motul TT Assen

  • Η Bagnaia σημειώνει νέο ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1’31.504
  • Aleix Espargaro (Aprilia Racing) sets new race lap record of 1’32.500
  • Νέο ρεκόρ διάρκειας αγώνα με χρόνο 40’25.205 (175.297 χλμ/ώρα μέση ταχύτητα), περίπου 10 δευτερόλεπτα μικρότερη από το 2021

Ο Francesco Bagnaia εκμεταλλεύτηκε τις επιδόσεις των εμπρός μαλακών και πίσω σκληρών μειγμάτων γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slick, που του έδωσαν την αυτοπεποίθησή για να κερδίσει τον εντυπωσιακό αγώνα  Motul TT Assen, όπου παρά τη βροχή κατάφερε να πάρει τη νίκη  στον « Καθεδρικό Ναό της ταχύτητας ». Στη δεύτερη και τρίτη θέση τερμάτισαν οι Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) και Maverick Viñales (Aprilia Racing) αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας θέση στο grid για την έναρξη του αγώνα, τέσσερις αναβάτες επέλεξαν το εμπρός μαλακό μείγμα γόμας, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν το μεσαίο μείγμα γόμας. Όσον αφορά τον πίσω τροχό, τα δύο τρία των αναβατών επέλεξαν το σκληρό μείγμα γόμας και το υπόλοιπο ένα τρίτο το μαλακό.

Στον τέταρτο αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, FIM Enel MotoE™, ο Dominique Aegerter (Dynavolt Intact GP MotoE) κέρδισε τον πρώτο αγώνα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής ο Eric Granado (LCR E-Team) κέρδισε το δεύτερο συντομευμένο αγώνα, λόγω κόκκινης σημαίας στον 3ο γύρο.

Λόγω της απότομης αλλαγής του καιρού το Σαββατοκύριακο σε σχέση με τον καύσωνα του προηγούμενου αγώνα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να ξεκινούν κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή, χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν από όλους τους αναβάτες, τα ελαστικά MICHELIN Power Rain. Ωστόσο, αυτό το περιορισμένο στεγνό σετάρισμα σήμαινε ότι όταν οι συνθήκες άλλαξαν και τελικά είχαμε στεγνές το Σάββατο, η επιφάνεια της πίστας ήταν πράσινη και ως αποτέλεσμα είχε μειωμένη πρόσφυση.

Στο FP1 υπήρχε πολύ στάσιμο νερό στην πίστα – ιδιαίτερα στη στροφή 1, πράγμα που σήμαινε ότι οι μοτοσυκλέτες γλιστρούσαν, με αποτέλεσμα οι χρόνοι του αγώνα να είναι υψηλοί. Ωστόσο, η βροχή ήταν λιγότερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 λεπτών του αγώνα και οι χρόνοι γύρου έπεσαν, με τον Jack Miller (Ducati Lenovo Team) να υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που προσφέρουν τα ελαστικά του MICHELIN Power Rain για να τελειώσει το session, ως ο ταχύτερος αναβάτης με χρόνο 1′. 42.589. Οι συνθήκες βελτιώθηκαν στο FP2, με την εμφάνιση μιας στεγνής λωρίδας που επέτρεπε τη χρήση των MICHELIN Power Slicks με τον Miller Bagnaia να σημειώνει νέο ρεκόρ με χρόνο 1’33.274.

Ο δοκιμες το πρωί του Σαββάτου ήταν σε στεγνή πίστα, έτσι οι αναβάτες στο FP3 έβαλαν λίγο λάστιχο στην πράσινη επιφάνεια της πίστας και άρχισαν να προετοιμάζονται για ένα στεγνό set-up με τα MICHELIN Power Slicks. Μετά από αυτή την σχετική ηρεμία ακολούθησε η καταιγίδα στο τελευταίο μέρος του session, καθώς οι αναβάτες ξεκίνησαν τη μάχη για άμεση πρόκριση στο Q2. Κορυφαίος όσον αφορά τους χρόνους ήταν ο Aleix Espargaro με χρόνο 1’32.164.

Ευτυχώς στο Q2 τα μαύρα σύννεφα δεν έφεραν βροχή, έτσι οι αναβάτες μπόρεσαν να πιέσουν σκληρά για τις καλύτερες θέσεις στην σχάρα εκκίνησης. Ο Francesco Bagnaia εκμεταλλεύτηκε την πρόσφυση που πρόσφεραν τα μαλακά μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slicks για να κερδίσει την pole position, σημειώνοντας ένα νέο χρόνο ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1’31.504. Ο Fabio Quartararo (Monster Energy MotoGP) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, χωρίζοντας την ομάδα της Ducati, με τον Jorge Martin (Prima Pramac Racing) να παίρνει την τρίτη.

Σχολιάζοντας τον αγώνα, ο Piero Taramasso, Michelin Two Wheel Motorsport Manager, δήλωσε : « Μετά τις συνθήκες ζέστης και ξηρασίας στους τελευταίους αγώνες, ήταν λίγο σοκ να βλέπεις τόση βροχή, αλλά λόγω της τοποθεσίας του Assen σίγουρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αυτές οι συνθήκες έδωσαν στους αναβάτες την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα ελαστικά MICHELIN Power Rain στις συνθήκες για τις οποίες είχαν σχεδιαστεί, και όπως πάντα, απέδωσαν εξαιρετικά. Μόλις στέγνωσε η πίστα και παρόλο που η επιφάνεια ήταν πράσινη, ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τις επιδόσεις των slicks ελαστικών, καθώς ήταν σταθερές και τόνωσαν την εμπιστοσύνη των αναβατών, για να πιέσουν τα όριά τους.

Στο FP3, πέντε διαφορετικοί κατασκευαστές βρέθηκαν τις πέντε πρώτες θέσεις και 15 κορυφαίοι αναβάτες απείχαν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μεταξύ τους, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις επιδόσεις των ελαστικων μας. Η εμπιστοσύνη που έδωσαν στους αναβάτες τα slick ελαστικά φάνηκε ξεκάθαρα από τα νέα ρεκόρ αγώνα και το γεγονός ότι ο γρήγορος ρυθμός συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρόλο που άρχισε να βρέχει. »