Σκληρή απάντηση της KTM στις κατηγορίες της Ducati: “Δεν θυμάμαι να έχω δει μοτοσυκλέτα Ducati στη Moto3”

Η KTM έχει κατηγορηθεί για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Ducti, για τη δουλειά της με νεαρούς αναβάτες, τους οποίους ανεβάζει σε πολλές περιπτώσεις στις ομάδες της στο MotoGP.

Η δουλειά που κάνει με τους νέους αναβάτες η KTM είναι, χωρίς αμφιβολία, αξιοζήλευτη από άλλες μάρκες. Η αυστριακή εταιρεία είναι ο χορηγός του Red Bull Rookies Cup, του κυπέλλου από το οποίο πολλοί αναβάτες κάνουν το άλμα τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιπλέον, στις κατηγορίες Moto3 και Moto2, χάρη στη συμφωνία με τους Aki Ajo και Tech3, έχουν επίσης νεαρά ταλέντα που συνδέονται με την KTM, για να μην αναφέρουμε τους αναβάτες της Husqvarna και τη GASGAS.

Μάλιστα, για το 2022 θα έχει στις τάξεις της στην μεγάλη κατηγορία MotoGP τον πρωταθλητή και δευτεραθλητή της Moto2 του 2021, καθώς και τον πρωταθλητή της Moto3 του 2021, Pedro Acosta στην ομάδα της στην Moto2.

Αυτή η φοβερή δουλειά που κάνει η KTMενοχλεί πολλούς και όπως φάνηκε ειδικά  τη Ducati. Ο Davide Tardozzi, συντονιστής της ομάδας MotoGP της Ducati, «παραπονέθηκε» σε δηλώσεις του, ότι η KTM είχε κάποιου είδους παράνομη και αθέμιτη υπεροχή όταν επρόκειτο να υπογράψει με νέους αναβάτες και να τους πάρει στο MotoGP. 

Η απάντηση της KTM ήρθε μέσω του διευθυντή αγωνιστικού, Pit Beirer, που απάντησε ωμά, ευθέως και χωρίς διπλωματία.

«Καταρχάς, δεν κάνουμε κανένα συμβόλαιο δέσμευσης. Δεύτερον, δεν μπορείς να αναγκάσεις έναν οδηγό να σταματήσει αν θέλει να πάει σε άλλη ομάδα. Γι’ αυτό είναι τελείως ανοησία να λέμε ότι θα συντάξουμε κάθε είδους συμβάσεις δέσμευσης. Στο Red Bull Rookies Cup προμηθεύουμε τις μοτοσυκλέτες, αλλά δεν υπογράφουμε συμβόλαια με τους αναβάτες επειδή δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τη νόμιμη ηλικία»,  είπε ο Beirer στο Speedweek.

Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι γονείς χάνουν την αποτελεσματικότητά τους ούτως ή άλλως όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία της ενηλικίωσης.

Ο Beirer διαβεβαίωσε ότι είναι οι αναβάτες που θέλουν να υπογράψουν με την KTM μετά το Red Bull Rookies Cup, ενώ προκαλεί την Ducati να εμπλακεί στις χαμηλότερες κατηγορίες του πρωταθλήματος. « Προφανώς είμαστε τόσο αξιοπρεπείς άνθρωποι στην KTM που πάρα πολλοί αναβάτες υπογράφουν εθελοντικά μαζί μας μετά από τρία χρόνια στο Rookies Cup, για παράδειγμα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3.» 

«Δεν ξέρω τι είχε φάει ο κύριος Tardozzi για πρωινό όταν τα είπε όλα αυτά. Αν ο Tardozzi πει κάτι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δεν μπορώ παρά να προσκαλέσω τη Ducati να ασχοληθεί και να δουλέψει για τους νέους. Αν και δεν  θυμάμαι να έχω δει μοτοσυκλέτα Ducati Moto3 . Στην KTM, κατασκευάζουμε τη δική μας μοτοσυκλέτα Moto3 για συμμετέχοντες στο Rookies Cup από το 2013.» Πριν από αυτό ήταν ένας δικύλινδρος δίχρονος 125cc από το 2007 έως τα τέλη του 2012.

Από την KTM τονίζουν ότι η δουλειά με τους νέους πιλότους χρειάζεται σημαντική επένδυση . Για αυτόν τον λόγο, θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο «αθέμιτο» το γεγονός ότι άλλα εργοστάσια παίρνουν τους αναβάτες που εκπαιδεύουν οι Αυστριακοί προσφέροντάς τους περισσότερα χρήματα , αντί να προσπαθούν να τους εκπαιδεύσουν από την αρχή ώστε, στο μέλλον, να μπορούν να τους έχουν στις επίσημες ομάδες MotoGP.

«Η δουλειά με τους νέους οδηγούς κοστίζει ένα σχετικά μεγάλο χρηματικό ποσό, που ανέρχεται σε εκατομμύρια για εμάς κάθε χρόνο. Εάν ένας κατασκευαστής δελεάζει και παίρνει τα ταλέντα μας με λίγα επιπλέον χρήματα, αυτό είναι αρκετά απρεπές. Η Ducati θα πρέπει μάλλον να σκεφτεί πώς να εμπλακεί στη αναζήτηση για νέους αναβάτες . Αν η Ducati χρησιμοποιεί τακτικά αναβάτες από το VR46 Riders Academy του Valentino Rossi, αυτό είναι έξυπνο. Αλλά πρέπει απλώς να το κάνουν και να μην παραπονιούνται για το πρόγραμμά μας. Η Ducati πάτησε μπανανόφλουδα με αυτή την κριτική της απέναντι στην KTM»,  δηλώνει ωμά ο Beirer.

Ο επικεφαλής της KTM δίνει ένα πολύ απλό παράδειγμα υπολογισμού. « Μια επαγγελματική ομάδα στη Moto2 κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δύο αναβάτες. Αν το υπολογίσω ανά πιλότο, αξίζει 1,5 εκατ. ευρώ . Εάν ένα εργοστάσιο όπως η KTM το κάνει αυτό, παρόλο που δεν πουλάμε πλέον τις δικές μας μοτοσυκλέτες σε αυτήν την κατηγορία, νοικιάζουμε δύο θέσεις για να εκπαιδεύσουμε τους αναβάτες που θα μπορούσαμε αργότερα να έχουμε στο MotoGP και να τους κρατήσουμε απασχολημένους»,  λέει ο Beirer για να συνεχίσει με την υπόθεση του Jorge Martin.

«Προσλάβαμε τον Jorge Martin για δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2 στην ομάδα του Ajo. Είχαμε ένα έγκυρο συμβόλαιο μαζί  και για το 2021 δίνοντάς του την ευκαιρία να έρθει μαζί μας στο MotoGP, αλλά ήθελε να ενταχθεί στην Ducati . Στη συνέχεια τον απελευθερώσαμε για να αγωνιστεί για έναν άλλο κατασκευαστή στο MotoGP. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω από τη Ducati να σκεφτεί εάν αυτή ήταν μια αξιοπρεπής ή απρεπής ενέργεια. Ο Jorge Martin έπαιρνε μαζί μας ετήσιο μισθό, ο οποίος φυσικά ξεπερνούσε τις 80.000€. Αλλά δεν ήθελε να μείνει μαζί μας στην πρώτη του σεζόν στο MotoGP. Προσπαθήσαμε για αυτό, αλλά αφού δεν ήθελε να μείνει, έπρεπε να τον αφήσουμε να φύγει».

Η Ducati είχε πέντε αναβάτες με εργοστασιακό συμβόλαιο αυτή τη σεζόν, εκ των οποίων οι τρεις ήταν προηγουμένως αναβάτες της KTM: ο Johann Zarco, ο Jack Miller και ο Jorge Martin. Επιπλέον, ο Enea Bastianini συμμετείχε στο Red Bull Rookies Cup. Ο Beirer συνεχίζει προκαλώντας την Ducati: «Τα paddock είναι γεμάτα από ομάδες Moto3 και Moto2 που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Απλώς πρέπει να πάνε κάπου, να εγγυηθούν στην ομάδα τον ετήσιο προϋπολογισμό για να έχουν πρόσβαση σε δύο οδηγούς. Η ομάδα θa είναι χαρούμενη, οι οδηγοί θα είναι ευχαριστημένοι και η Ducati, ως εργοστάσιο, θα έχει άμεση πρόσβαση σε αυτούς» .

Related Posts