22 February 2024
MotoGP 2023

Στην πίστα Sepang της Μαλαισίας θέλει η Michelin να γράψει νέα ρεκόρ – Michelin Preview

Μια πίστα γνωστή στη Michelin Motorsport με στόχο νέα ρεκόρ

  • Ο 18ος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP™ 2023 σηματοδοτεί το τέλος της ασιατικής περιοδείας, πριν από τη Μέση Ανατολή και την επιστροφή στην Ευρώπη.
  • Η πίστα Sepang είναι γνωστή στις ομάδες της Michelin Motorsport και μπορεί πάντα να επιφυλάσσει εκπλήξεις, λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών.
  • Με μόλις τρία Grand Prix να απομένουν, ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή εξακολουθεί να διακυβεύεται.

Η πίστα Sepang International Circuit σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Hermann Tilke στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έχει μήκος 5.543 χλμ. και αποτελείται από πέντε αριστερές και δέκα δεξιές στροφές. Έχει δύο ευθείες, εκ των οποίων η μία ξεπερνά τα 900 μέτρα σε μήκος. Όπως συμβαίνει συχνά στην Ασία, η ζέστη και η υγρασία θα είναι βασικά κριτήρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του αγώνα. Επιπλέον, αν και η άσφαλτος έχει πρόσφατα ανακαινιστεί μεταξύ των στροφών 7 και 12, το επίπεδο πρόσφυσης δεν θα ειναι υψηλό σε ολόκληρη την πίστα. Αυτή η λεία επιφάνεια, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες της πίστας που μπορεί να ξεπεράσουν τους 50°C, δημιουργεί μια πρόκληση για τους αναβάτες, τις μοτοσυκλέτες τους και φυσικά τα ελαστικά. Ένας συνδυασμός που δεν προκαλεί καμία ανησυχία στο τμήμα Ανταγωνισμού της Michelin, αφού η πίστα Sepang αποτελεί μια τακτική πίστα δοκιμών. Σε κάθε ενδιάμεση σεζόν, οι δοκιμές MotoGP πραγματοποιούνται εδώ για να επιβεβαιωθούν οι βελτιώσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, τόσο στα ίδια τα ελαστικά όσο και στην ικανότητά τους να υποστηρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις των μοτοσυκλετών.

« Ακόμα κι αν γνωρίζουμε πολύ καλά το μέρος, χρειάζεται προσοχή», λέει ο Piero Taramasso, Διευθυντής Michelin Motorsport TwoWheel. « Το Sepang είναι ένα πολύ περίπλοκη πίστα, όπου το επίπεδο πρόσφυσης είναι καλό αλλά η υγρασία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, στην Ασία υπάρχει η πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με καταιγίδα ή καταρρακτώδη βροχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε. Για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της πίστας, με το συνδυασμό αργών και γρήγορων στροφών, θα έχουμε, όπως πάντα, συμμετρικά μπροστινά ελαστικά διαθέσιμα σε τρια μείγματα γόμας (μαλακό, μεσαίο και σκληρό). Για το πίσω μέρος έχουμε επιλέξει δύο μείγματα γόμας, το μεσαίο και το σκληρό, που θα φέρουν πιο σκληρό μείγμα γόμας στη δεξιά πλευρά, για να ανταπεξέλθει στο μεγαλύτερο αριθμό δεξιών στροφών. Σε περίπτωση βροχής, η γκάμα MICHELIN Power Rain θα είναι επίσης διαθέσιμη, σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας, με τον πίσω τρόχο να φέρει πιο σκληρό μείγμα γόμας στη δεξιά πλευρά. Ως εκ τούτου, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλες τις συνθήκες και θα σταθούμε δίπλα στους συνεργάτες μας για να τους υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αγωνιστικού Σαββατοκύριακου».

Ελαστικά που σπάνε ρεκόρ

Το 2022, σημειώθηκαν νέα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1 λεπτό 57,790 από τον Jorge Martin (Prima Pramac Racing) κατά τη διάρκεια του Q2. Το ρεκόρ διάρκειας αγώνα μειώθηκε επίσης στα 40min14s332, στο τέλος του Grand Prix που κέρδισε ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Παρόλου που πολλά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί σε πολλές πίστες σε όλο τον κόσμο από την αρχή της σεζόν 2023, τα ελαστικά MICHELIN, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μοτοσυκλέτες Grand Prix, είναι αδιαμφισβήτητοι σύμμαχοι στην αναζήτηση αυτών των απόλυτων επιδόσεων. Τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται, αλλά τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την τεχνολογία αιχμής που υποστηρίζει το ταλέντο των αναβατών.

Στη διεθνή πίστα Sepang, ο αγώνας Grand Prix θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου με την πρώτη ελεύθερη δοκιμή διάρκειας 45 λεπτών. Το δεύτερο session, αυτή τη φορά διάρκειας μίας ώρας που θα καθορίσει την πρόκριση για τις κατατακτήριες, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα επιτρέψει στους 10 ταχύτερους αναβάτες να περάσουν απευθείας στο Q2. Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί μια ελεύθερη δοκιμή διαρκείας 30 λεπτών, ακολουθούμενη από τα προκριματικά Q1 και Q2 των 15 λεπτών η καθεμία και στη συνέχεια ο αγώνας Sprint 10 γύρων το απόγευμα. Όπως πάντα, το Grand Prix των 20 γύρων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής, μετά από 10λεπτη προθέρμανση το πρωί.

Πρόγραμμα και ώρες του 18ου αγώνα MotoGP 2023 στο Sepang της Μαλαισίας – Ώρες των δοκιμαστικών, SPRINT και των Αγώνων στις 10-11-12/11/2023 – ΠΡΟΣΟΧΗ στην διαφορά ώρας

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events