25 June 2024
Dakar 2019

Ο Toby Price κέρδισε την 10η ειδική και το Dakar 2019 – Ανασκόπηση 10ης ειδικής

Stage 10 | 17 Ιανουαρίου | Pisco> Lima | 112 Ειδική | 359 σύνολο
1. Toby Price – 2. José Cornejo – 3. Matthias Walkner 

Το δέκατο και Τελευταίο στάδιο, του Ράλι Ντακάρ 2019,  ήταν το τελικό σπριντ με τέρμα το γκάζι με αποτέλεσμα να έχει ήδη σχεδόν αποφασιστεί λόγω της πολυπλοκότητας και του μήκους του αγώνα, σήμερα ήταν ακόμα όλα ανοικτά με τρεις οδηγούς να είναι μέσα στο παιχνίδι της νίκης.

Τελικά ο Toby Price κέρδισε την τελευταία ειδική του Dakar 2019 και κερδίσει για δεύτερη φορά το μεγαλύτερο rally-raid του κόσμου, μετά το θρίαμβό του το 2016.

Ήταν μια αποφασιστική πορεία από τον αναβάτη του KTM που τους άφησε όλους στο πέρασμά του στη Λίμα, χτυπώντας στο τέλος τον José Cornejo κατά 2’21.

Πολεμώντας 10 εξαιρετικά δύσκολες μέρες στο Ντακάρ, ο Αυστραλός οδήγησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τραυματισμό του σκαφοειδούς οστού του στο καρπό, που συνέβη αρκετές εβδομάδες πριν από το Ντακάρ, ο Price έγινε για δεύτερη φορά πρωταθλητής του Ντακάρ μετά την κυριαρχία των Marc Coma και Cyril Despres.  Ο Price έφερε την νίκη για την KTM για 18η συνεχόμενη φορά!

Toby Price: «Αισθάνομαι καταπληκτικά να στέκομαι εδώ γνωρίζοντας ότι κέρδισα το Ντακάρ, δεν νομίζω ότι το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Νόμιζα ότι στην αρχή του αγώνα θα ήμουν τυχερός να τερματίσω. Η μοτοσυκλέτα μου ήταν εκπληκτική, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μηχανικό μου γι ‘αυτό. Όλο το πλήρωμα εδώ έκανε μια εκπληκτική δουλειά – χωρίς αυτούς δεν θα κατάφερνα τίποτα. Η ομάδα έκανε τόσα πολλά για το προβάδισμα μέχρι να φτάσουμε εδώ και ήταν για μένα εκεί έξω στην πίστα, γι ‘αυτό είναι υπέροχο να μπορούμε να τους ανταμείψω με αυτό το αποτέλεσμα και να κρατήσουμε το νικηφόρο σερί για την KTM.»

« Ήταν τόσο σφιχτά μεταξύ μας στην ειδική σήμερα το πρωί με τον Pablo και ήξερα ότι θα έπρεπε να πιέσουμε από την αρχή. Δυστυχώς γι ‘αυτόν, είχε μια σκληρή πτώση από έναν αμμόλοφο, αλλά άξιζε πραγματικά μια νίκη – όλοι όσοι ξεκινούν αυτόν τον αγώνα αξίζουν μια νίκη. Το σχέδιο είναι τώρα να πάω στο σπίτι και να χαλαρώσω για λίγο, ξέρω ότι πρέπει να ξεκουράσω τον καρπό μου πριν να αρχίσω ξανά.»

Ο κύριος αντίπαλος του, ο Pablo Quintanilla είχε πτώση νωρίτερα στην 10η ειδική , ενώ προσπαθούσε να νικήσει τον Αυστραλό.

Στην ηλικία των 32 ετών και μετά από επτά ράλι Ντακάρ, ο Pablo Quintanilla πίστευε τελικά ότι θα μπορούσε να είναι η μέρα του. Βρισκόμενος δεύτερος στη γενική κατάταξη σήμερα το πρωί, ένα λεπτό πίσω από τον Toby Price, ο Χιλιανός αποφάσισε να συνεχίσει την επίθεση για να πάει και να πιάσει το όνειρο του, ένα θρίαμβο στο Ντακάρ … Ωστόσο, ένας εφιάλτης στην αμμώδη τελευταία ειδική του αγώνα περίμενε τον επίσημο αναβάτη της Husqvarna όταν έπεσε λίγα χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση. Μετά την πτώση του συνέχισε με έναν σπασμένο αστράγαλο για να ολοκληρώσει την ειδική και προσπάθησε να σώσει τη θέση του στο βάθρο, αλλά στο τέλος ο Quintanilla δεν τα κατάφερε και έμεινε έξω από το βάθρο, από τον Sam Sunderland χάρη στην ανατροπή της ποινής που έγινε νωρίτερα στον αγώνα.

Pablo Quintanilla: «Σήμερα τα έδωσα όλα για τη συνολική νίκη, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχα σχεδιάσει. Λίγα χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση υπήρχε ένας σπασμένος αμμόλοφος και ήταν δύσκολο να τον δει κανείς, τον πήδησα και στην προσγείωση έπεσα και χτύπησα βαριά στο πόδι μου. Ευτυχώς, το ιατρικό προσωπικό έφτασε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και με βοήθησαν να επιστρέψω στην μηχανή μου και να συνεχίσω. Η υπόλοιπη μέρα ήταν απλά ένας αγώνας για να φτάσω στο τέλος. Αν θέλεις να κερδίσεις το Ντακάρ πρέπει να πάρεις ορισμένα ρίσκα και κινδύνους και αυτό προσπάθησα να κάνω σήμερα, για τον εαυτό μου και για την ομάδα. Ήταν μια δύσκολη μέρα αλλά είμαι χαρούμενος που τερμάτισα αυτό το Ντακάρ στην τέταρτη θέση και τώρα θα επικεντρωθώ στο μέλλον. Είμαι χαρούμενος που έδωσα το 100% σε αυτό το Ντακάρ και πήρα ρίσκα, κινδύνους, έδωσα μάχες για τη νίκη. Θα επανέλθω ακόμα πιο δυνατός την επόμενη χρονιά.»

Στην 2η θέση της 10ης ειδικής τερμάτισε ο José Cornejo, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Matthias Walkner, μπροστά από τον ομόσταυλό του Sam Sunderland που τέλειωσε στην 4η θέση της 10ης ειδικής. Την 5η θέση σήμερα πήρε ο Luciano Benavides, ενώ την εξάδα έκλεισε ο Kevin Benavides.

Η KTM κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος του αγώνα, με τους αναβάτες της Honda να οδηγούν στην κορυφή για την πλειοψηφία του αγώνα.

Παρόλα αυτά η σταθερή απόδοση και ο σταθερός ρυθμός του Price απέδωσε κερδίζοντας τον αγώνα!

Το βάθρο του Dakar 2019 ανήκει αποκλειστικά στην KTM αφού μετά την πτώση του Quintanilla στην τελευταία ειδική, την δεύτερη θέση στην γενική πήρε ο Matthias Walkner, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής πήρε ο Sam Sunderland

Στην 4η θέση της γενικής τερμάτισε ο οδηγός της Husqvarna, Pablo Quintanilla μπροστά από τον ομόσταυλό του, Andrew Short, ενώ ο Xavier De Soultrait με Yamaha έκλεισε την κορυφαία εξάδα του αγώνα συνολικά!

Η Ολοκλήρωση του ένατου διαδοχικού Ντακάρ, της Laia Sanz, για άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την πορεία της φέτος. Ο πόνος από έναν ιό αργά το 2018 σήμαινε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο για την Sanz να προπονηθεί σωστά για τον αγώνα. Παρά το μειονέκτημα, η Ισπανίδα χρησιμοποίησε όλες τις δεξιότητες και την εμπειρία της για να οδηγήσει με ταχύτητα και συνέπεια κάθε μέρα για να διεκδικήσει τελικά μια απίστευτη 11η θέση στην γενική κατάταξη  και την 1η θέση στις γυναίκες, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της Laia στο Dakar.

Laia Sanz: «Νομίζω ότι ήμουν πιο νευρική  πριν από αυτό το τελευταίο στάδιο από οποιονδήποτε άλλο, πιθανόν λόγω του τι έχω περάσει για να έρθω εδώ. Φέτος ήταν ιδιαίτερο και έχω επιτύχει ένα μεγάλο αποτέλεσμα, γι ‘αυτό είμαι πολύ χαρούμενη. Αισθάνομαι υπέροχα να φτάσω τελικά στο τέλος και θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους μηχανικούς μου που με έφεραν εδώ. Όπως είδαμε φέτος, ο αγώνας ήταν πολύ σκληρός τόσο για τις μοτοσυκλέτες όσο και για τους αναβάτες. Είμαι πολύ υπερήφανη που μπορώ να οδηγήσω την καλύτερη μηχανή για την καλύτερη ομάδα.» 

QUAD

Στον αγώνα κυριάρχησε από νωρίς ο Αργεντινός Nicolás Gavigliasso. Ο αναβάτης από την Κόρδοβα κέρδισε το πρώτο του Ντακάρ γιατί απλά κέρδισε εννέα από τις δέκα ειδικές του φετινού αγώνα, ένα πρωτοφανές κατόρθωμα στην ιστορία του πιο διάσημου ράλι.

Επιπλέον, στην ηλικία των 27 ετών, ο αναβάτης της Yamaha έλαβε μέρος μόνο στο δεύτερο Dakar φέτος. “Δεν ήταν εύκολο”, δήλωσε ο Nico στον τερματισμό. “Δούλεψα σκληρά πριν από αυτό το Ντακάρ. Είναι μόνο ο δεύτερο μου Dakar, αλλά συνέχιζα να πιέζω, ήθελα να τελειώσω μπροστά. Τώρα είμαι ο νούμερο ένα στα Quad και είμαι τόσο χαρούμενος”.

Ο Jeremias González Ferioli, ο δεύτερος στην γενική κατάταξη 1 ώρα και 55 λεπτά πίσω από τον νικητή, ήταν ο μοναδικός αντίπαλος του Cavigliasso που κατάφερε να κερδίσει μια ειδική. Συμμετέχοντας στον τέταρτο Dakar του, ο νεαρός 23χρονος αναβάτης από την Κόρδοβα δεν μπόρεσε να βάλει τον συμπατριώτη του υπό πίεση. Πίσω από τους δύο Αργεντινούς, ο Γάλλος Alexandre Giroud τελείωσε στο τρίτο βήμα του βάθρου.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner