“Είναι σχεδόν αδύνατο να προσπεράσεις”, δηλώνουν πολλοί οδηγοί του MotoGP

Ιστορικά , αυτό που έκανε το MotoGP ένα τόσο ελκυστικό άθλημα για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ήταν οι πολλές και θεαματικές προσπεράσεις στους αγώνες, ειδικά σε σύγκριση με τη F1 ή άλλους κλάδους μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Περιέργως, η μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, η τεράστια ισότητα μεταξύ των εργοστασίων, που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε οδηγός μπορεί να ανέβει στο βάθρο ή ακόμα και να κερδίσει, συνέβαλε στη μείωση των προσπεράσεων!

Οι ίδιοι οι οδηγοί έχουν προειδοποιήσει για αυτό, εδώ και αρκετό καιρό. Στο Le Mans, η πιο επαναλαμβανόμενη φράση από όλους πριν και μετά τη δοκιμή ήταν η ίδια: «Είναι πολύ δύσκολο να προσπεράσεις» .

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει αναμφισβήτητα το πιο ανταγωνιστικό πεδίο που έχει δει ποτέ στην premier-Class, με έντεκα διαφορετικούς αναβάτες και τους έξι κατασκευαστές στο βάθρο ήδη αυτή τη σεζόν, η προσπέραση στο MotoGP εξαρτάται όλο και περισσότερο από το αν θα κάνει ο αντίπαλος λάθος.

Μερικοί αναβάτες, όπως ο πρωταθλητής Fabio Quartararo, πιστεύουν ότι εν μέρει ευθύνονται τα χαρακτηριστικά των μοτοσυκλετών τους, καθώς η έλλειψη επιτάχυνσης ή/και τελικής ταχύτητας τους αφήνει πολύ μακριά από τη ζώνη φρεναρίσματος.

Αυτό συνέβαινε πάντα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ομοίως, το παράπονο ότι το να είσαι πίσω από κάποιον άλλο αναβατή κατά την διάρκεια του αγώνα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του μπροστινού ελαστικού, αυξάνοντας την πίεση και μειώνοντας το κράτημα.

Αλλά άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Marc Marquez , πιστεύουν ότι η κατάσταση προσπέρασης έχει χειροτερέψει αισθητά τις τελευταίες σεζόν λόγω της εισαγωγής των φτερών και των συσκευών ύψους οδήγησης.

Το γιατί ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά μια θεωρία είναι ότι το μπροστινό ελαστικό κατασκευάζεται για να δουλεύει πιο σκληρά από πριν, λόγω υψηλότερων φορτίων στο φρενάρισμα και στις στροφές, με τις αναταράξεις (ή τον «βρώμικο αέρα») και τα φτερά να συμβάλλουν επίσης στην υπερθέρμανση.

Παραδείγματα στους δύο προηγούμενους αγώνες περιλαμβάνουν τον νικητή του Quartararo, Francesco Bagnaia για όλη την απόσταση των 25 γύρων στη Jerez, ενώ ο Jack Miller και ο Marc Marquez κράτησαν το πιο γρήγορο Aleix Espargaro για την τελευταία θέση στο βάθρο μέχρι να κάνουν λάθος.

Την Κυριακή στο Le Mans, ο Quartararo έμεινε πίσω από τον Aleix Espargaro από τον 2ο γύρο μέχρι τον τερματισμό, ενώ ο Luca Marini κράτησε τον Maverick Vinales πίσω του από τον 13ο γύρο μέχρι την καρό σημαία.

Marc Marquez: “Ο κόσμος θέλει να δει προσπεράσεις!”

«Με τις πραγματικές μοτοσικλέτες ή την κατάσταση σε αυτήν την κατηγορία, για να προσπεράσεις κάποιον τώρα πρέπει να κάνεις μια πολύ επιθετική κίνηση», εξήγησε ο Marquez. «Με το holeshot [συσκευή ύψους βόλτας], με την αεροδυναμική και όλα αυτά τα πράγματα, είναι τόσο δύσκολο να προσπεράσεις πλέον.»

«Είπα ήδη στην Επιτροπή Ασφάλειας στο παρελθόν ότι βαδίζουμε προς αυτόν τον δρόμο. Έχουμε γρηγορότερους χρόνους γύρου, αλλά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει αν πηγαίνεις μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορα ή πιο αργά, θέλουν να δουν προσπεράσεις!».

Ο Marquez πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, ο Fabio ήταν πολύ γρήγορος, αλλά σήμερα ήταν «κλειδωμένος» πίσω από τον Aleix Espargaro] Το ίδιο ήταν και για τον Aleix που είχε «κλειδώσει» πίσω από εμένα και τον Miller στη Jerez, ενώ ήταν ποιο γρήγορος, από εμάς.»

«Αν ο προπορευόμενος αναβάτης δεν κάνει λάθος, είναι σχεδόν αδύνατο να προσπεράσεις».

Luca Marini: «Μένεις πίσω και περιμένεις ένα λάθος»

Ο Luca Marini μπορεί να ξεκινά μόλις τη δεύτερη σεζόν του στο MotoGP, αλλά ο αναβάτης της VR46 Ducati έχει δει αρκετά ώστε να πιστεύει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει για να βελτιώσει το “θέαμα”.

Ο Ιταλός ελπίζει ότι η μελλοντική εξέλιξη των μπροστινών ελαστικών μπορεί να κατευθυνθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης πίεσης όταν ακολουθείς άλλους αναβάτες.

«Με τα ελαστικά τώρα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να προσπεράσεις γιατί η μπροστινή πίεση ανεβαίνει όταν είσαι πίσω από άλλες μοτοσυκλέτες. Μετά στο φρενάρισμα δεν είναι τόσο εύκολο γιατί όλοι φρενάρουν πολύ αργά », είπε.

«Οι μοτοσυκλέτες MotoGP είναι απίστευτες. Επίσης τα ελαστικά είναι απίστευτα. Κατά τη γνώμη μου, η Michelin έκανε απίστευτη δουλειά με το πίσω ελαστικό. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στο μπροστινό ελαστικό.»

«Έτσι τώρα, απλά μένεις πίσω από τον αναβάτη που είναι μπροστά και περιμένεις να κάνει ένα λάθος. Αν δεν κάνουμε λάθη, είναι αδύνατο να κάνουμε προσπεράσεις».

Ο Marini, ο οποίος τερμάτισε ένατος την Κυριακή αφού κράτησε τον Vinales για το δεύτερο μισό του αγώνα, αστειεύτηκε:

«Πρέπει να είμαι ο αναβάτης που μισεί περισσότερο ο Vinales! Κάθε φορά που είναι πίσω μου προσπαθώ να μην τον αφήσω να περάσει. Είναι πολύ πιο γρήγορος όσον αφορά τον αγωνιστικό ρυθμό, αλλά δεν μπορεί να με προσπεράσει γιατί, κατά τη γνώμη μου, λόγω της αίσθησης μπροστά, η πίεση του μπροστινού ελαστικού.»

«Αν δεν κάνεις λάθος, ο αναβάτης πίσω δεν μπορεί να προσπεράσει. Ή μόνο αν έχετε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στην ευθεία, αλλά τώρα δεν συμβαίνει αυτό».

Aleix Espargaro: «Το μπροστινό λάστιχο είχε πάρει φωτιά»

Πολλοί αναβάτες έχουν μια προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό τους για να τους προειδοποιεί για την άνοδο της θερμοκρασίας των μπροστινών ελαστικών όταν ακολουθούν άλλο αναβάτη.

Ο Aleix Espargaro, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει την μάχη με τον Miller και να επικεντρωθεί στην άμυνα του από τον Quartararo στο Le Mans, είπε:

«Κάθε φορά που προσπαθούσα να πλησιάσω τον Τζακ, άρχισα να έχω πολλά κουνήματα στο μπροστινό μέρος. Είδα στο ταμπλό ότι το μπροστινό λάστιχο είχε πάρει φωτιά. Έτσι, τον άφησα να φύγει περίπου μισό δευτερόλεπτο, οκτώ δέκατα, και έμεινα εκεί.»

«Κάθε φορά που ερχόμουν πιο κοντά στον Τζακ, είχα πρόβλημα με την πίεση των ελαστικών. Δεν μπορούσα να προσπεράσω. Ήταν αδύνατο. Αλλά ήξερα ότι ο Φάμπιο είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα μαζί μου, όπως είχα με τον Τζακ».

Pol Espargaro : «Προσπάθησα να προσπεράσω 6 φορές, 6 φορές βγήκα εκτός»

Ένας άλλος αναβάτης που αγωνιζόταν για επιτάχυνση αλλά, όπως ο Κουαρτάραρο, για τεχνικούς και όχι για φυσικούς λόγους, ήταν ο Pol Espargaro.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μου αυτή τη στιγμή με αυτή την μοτοσυκλέτα είναι ότι δεν μπορώ να προσπεράσω. Δεν αισθάνομαι ότι έχω ένα δυνατό σημείο για να επιτεθώ στους άλλους αναβάτες», είπε αφού τερμάτισε στην ενδέκατη θέση στο Le Mans.

«Έχασα αρκετά στην επιτάχυνση με καθαρό κράτημα και μετά για να προσπεράσω χρειαζόμουν να ανακτήσω τον χρόνο που έχανα, συν το φρένο πολύ αργότερα. Προσπάθησα να προσπεράσω τα KTM έξι φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα και στις έξι άνοιγα και πήγαινα στα πλάγια.»

«Μόλις κολλήσω πίσω από κάποιον, δεν μπορώ να προσπεράσω.»

«Ξέρω ότι η κατάσταση με το μπροστινό ελαστικό που ζεσταίνεται γίνεται όλο και περισσότερο μεγαλύτερο πρόβλημα. Επιπλέον, αν προσθέσετε σε αυτό ότι έχουμε κακή επιτάχυνση, τότε πρέπει να ανακτήσετε πολύ περισσότερα στα φρένα για να προσπαθήσετε να περάσετε».

Η δυσκολία να ακολουθήσει κάποιος αναβάτης άλλον αναβάτη από κοντά στις στροφές, λόγω της αυξανόμενης πίεσης των μπροστινών ελαστικών, έχει κάνει την επιτάχυνση στις ευθείες ακόμα πιο ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευκαιριών περασμάτων δημιουργώντας έτσι μια διαφορετική φιλοσοφία αγώνων που επικεντρώνεται στις ευθείες και όχι στην κλασική ικανότητα οδήγησης στις στροφές!

Related Posts