22 February 2024
MotoGP 2023

Η Aprilia απέσυρε το νέο σύστημα συμπλέκτη MotoGP μετά από καταγγελία  αντιπάλου κατασκευαστή

Η Aprilia αναγκάστηκε να αποσύρει ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη που χρησιμοποιούσε πριν από το Grand Prix της Αυστραλίας μετά από μια καταγγελία από έναν αντίπαλο κατασκευαστή MotoGP, σύμφωνα με το Motorsport.com.

Ο Maverick Vinales είπε την Πέμπτη στο Grand Prix της Μαλαισίας ότι δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιήσει το πιο πρόσφατο σύστημα εκκίνησης που εισήγαγε η μάρκα από το Noale.

«Αυτό μας πληγώνει. Αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο», περιορίστηκε να πει ο Ισπανός.

Ερωτηθείς στη συνέχεια ο Aleix Espargaro , ο συμπαίκτης του, είπε: «Το είπε ο Maverick; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα».

Η απάντηση που έδωσαν όλες οι πηγές της Aprilia που συμβουλεύτηκαν ήταν η ίδια: «Μας έχει απαγορευτεί να μιλήσουμε για αυτό».

Ωστόσο, το Motorsport.com μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένα παράπονο από έναν ανταγωνιστικό κατασκευαστή ανάγκασε την Aprilia να σταματήσει να χρησιμοποιεί, από το Grand Prix της Αυστραλίας, τις τελευταίες προδιαγραφές συμπλέκτη που ενσωματώθηκαν στο RS-GP.

Αυτό το σύστημα βοήθησε στη βελτίωση των δυνατοτήτων εκκίνησης της Aprilia, αφού τόσο ο Vinales όσο και ο Espargaro δυσκολεύτηκαν όλη τη σεζόν στην εκκίνηση.

Πολλές από τις πηγές αναφέρουν πως υποπτεύονται ότι το παράπονο προήλθε από την KTM, η οποία πιστεύει ότι η έκδοση του εν λόγω συμπλέκτη παραβιάζει τους τεχνικούς κανονισμούς, δεδομένου ότι η λειτουργία του εξαρτάται πάρα πολύ από τη μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν τομέα των κανονισμών που βρίσκεται υπό αναθεώρηση, καθώς έχει κάποιες γκρίζες ζώνες.

Αρχικά, οι τεχνικοί υπεύθυνοι του πρωταθλήματος έδωσαν το πράσινο φως στο εξάρτημα, θεωρώντας ότι δεν λειτουργούσε πλήρως αυτόματα, αλλά απαιτούσε τη συμβολή του αναβάτη.

«Πρέπει μόνο να δείτε το βίντεο για το πώς ξεκινούν τα Aprilia, για να καταλάβετε ότι είναι ένας αυτόματος συμπλέκτης, όπως αυτός που χρησιμοποιεί η Formula 1», εξήγησε στο Motorsport.com ένας μηχανικός στο Sepang.

Το πιο εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι, από την αρχή της σεζόν, η KTM είχε αναπτύξει ένα νέο σύστημα εκκίνησης στο RC16 της που της επέτρεψε να κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Στο Mugello, ο Jack Miller είχε χρόνο να περάσει από την πέμπτη θέση στο grid στην πρώτη θέση σε μισή ευθεία και να δείξει το σύμβολο ‘V’ για τη νίκη στον poleman Francesco Bagnaia σηκώνοντας το χέρι του από την αριστερή γροθιά του τιμονιού του ποδηλάτου του.

Το σύστημα, που εισήχθη από την KTM τον Ιούνιο, επέτρεψε στο RC16 να είναι η καλύτερη μοτοσυκλέτα εκκίνησης στο grid.

«Είναι απίστευτο ότι ο Binder ξεκινά από την τέταρτη σειρά και στην πρώτη στροφή οδηγεί τον αγώνα, αυτό πρέπει πραγματικά να διερευνηθεί», είπε ένας βετεράνος τεχνικός από την Aprilia στο Motorsport.com.

Μετά από παράπονα των αναβατών της για προβλήματα κατά την εκκίνηση στο grid, η Aprilia σχεδίασε έναν συμπλέκτη που, θεωρητικά, δεν είναι αυτόματος αλλά λειτουργεί σαν να ήταν, γεγονός που οδήγησε στην προαναφερθείσα καταγγελία και την απόσυρση.

Η KTM, εκτός από την καταγγελία για τον συμπλέκτη της Aprilia, ζήτησε από την τεχνική επιτροπή τροποποίηση των ισχυόντων κανονισμών προκειμένου να πιστοποιηθεί ο δικός της συμπλέκτης, ο οποίος λειτουργεί πολύ παρόμοια με τον συμπλέκτη της Aprilia.

Προς το παρόν, ο Αυστριακός κατασκευαστής αφαίρεσε οικειοθελώς το σύστημα από τις μοτοσυκλέτες του στον τελευταίο αγώνα στην Ταϊλάνδη, αναμένοντας πιθανή τροποποίηση των κανονισμών που θα τους επέτρεπε να το χρησιμοποιήσουν ξανά.

Καθώς η Aprilia και η KTM δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους νέους τους συμπλέκτες, η Ducati, η οποία είναι ο κατασκευαστής που πριν από τρία χρόνια άρχισε να εργάζεται με άνθρακα και ηλεκτρονική υποβοήθηση στο σύστημα τριβής της, έχει, αυτή τη στιγμή, την καλύτερη και ταχύτερη συσκευή εκκίνησης του MotoGP.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events