15 June 2024
MotoGP 2023

Jorge Martin: “Δεν ηττήθηκα στην πίστα αλλά εκτός πίστας από ένα κακό ελαστικό”

Ο Jorge Martin κατηγόρησε ένα «κακό ελαστικό» αφού άφησε τις ελπίδες του για τον τίτλο του MotoGP 2023 στα σχοινιά του ρινγκ στο Κατάρ.

Αφού μείωσε το πλεονέκτημα του Francesco Bagnaia σε μόλις επτά βαθμούς με νίκη στο Sprint του Σαββάτου, ο αναβάτης της Pramac είχε μια καταστροφική εκκίνηση με τον πίσω τροχό του να περιστρέφεται περίεργα κατά την εκκίνηση του Grand Prix.

Όγδοος στον πρώτο γύρο, ο Martin κέρδισε μία θέση όταν ο teammate του Johann Zarco άνοιξε εντελώς την πορεία του βγαίνοντας εκτός πίστας, και μετά μια κέρδισε άλλη μια θέση από τον Marc Marquez στον 5ο γύρο.

Αλλά ο Martin απλά δεν είχε το ρυθμό και, ακόμη και με καθαρό αέρα μπροστά, συνέχισε να χάνει έδαφος από την ηγετική ομάδα.

Στην μέση του αγώνα οι αναβάτες είχαν μαζευτεί πίσω του και περίμεναν στην ουρά για να τον προσπεράσουν και ο Ισπανός έμεινε να κουνάει το κεφάλι του απογοητευμένος καθώς κατρακύλησε, περνώντας τελικά τη γραμμή τερματισμού στη δέκατη θέση.

Αν και ο Bagnaia ηττήθηκε από τον Fabio di Giannantonio, ο πρωταθλητής έχει τώρα ένα επιβλητικό πλεονέκτημα 21 βαθμών έναντι του Martin στον αποφασιστικό τελικό αγώνα της Βαλένθια το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου απομένουν 37 βαθμοί.

«Σήμερα ήταν δύσκολα. Δεν ξέρω τι συνέβη, για να είμαι ειλικρινής. Νομίζω ότι στην αρχή όλοι είδατε ότι ήμουν ο μόνος αναβάτης, που γλίστρησε στην εκκίνηση. Κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει όταν η πίστα είναι καθαρή ή με νέο ελαστικό. Δεν συμβαίνει ποτέ και συνέβη σε μένα.»

 «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος που το πρωτάθλημα κρίνεται από ένα κακό ελαστικό. Αλλά αυτό συνέβη σε μένα. Είναι κρίμα. Αλλά είναι αυτό που είναι.»

«Δυσκολεύτηκα πολύ. Δεν είχα πίσω κράτημα. Δεν μπορούσα να φρενάρω την μοτοσυκλέτα. Δεν μπορούσα να στρίψω. Δεν μπορούσα να ανοίξω το γκάζι. Ήταν σαν οδηγό σε βρόχινες συνθήκες.»

«Φαινόταν σαν να ξέχασα να οδηγήσω. Στο τέλος γέλασα ακόμη και με την μοτοσυκλέτα, επειδή ήταν μια κατάσταση που φαινόταν σαν αστείο ότι ένα πρωτάθλημα αποφασίζεται με αυτόν τον τρόπο.»

«Νομίζω ότι με την εμπειρία μου, ήμουν σε θέση να κερδίσω τουλάχιστον κάποιους βαθμούς απόψε που δεν ήταν εύκολο.»

«Τώρα προχωράμε και ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στη Βαλένθια κάτι. Προφανώς θα παλέψω μέχρι το τέλος. Θα προσπαθήσω να κερδίσω στη Βαλένθια και να κάνω κάποια στρατηγική για να ανακτήσω βαθμούς. Αλλά σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πρωταθλήματος έχει κριθεί. Αντί να είμαστε λιγότερο από δέκα μονάδες διαφορά, ή ακόμα και να προηγούμαστε, είμαστε στους 21 βαθμούς πίσω».

Ο Martin πρόσθεσε: «Όλα μπορούν να συμβούν στη Βαλένθια. Ο Pecco μπορεί να κάνει λάθος. Μπορώ να κερδίσω σίγουρα και τους δύο αγώνες – αλλά μπορώ να κερδίσω αν δεν έχω ελαστικό όπως σήμερα!»

«Σίγουρα ο τίτλος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά δεν είναι το ίδιο φτάνοντας στη Βαλένθια, από ό, τι σε αυτή την κατάσταση, μόνο και μόνο λόγω ενός κακού ελαστικού.»

«Λίγο απογοητευμένος, αλλά νιώθω ότι δεν με κέρδισαν στην πίστα. Με κέρδισαν έξω από την πίστα.»

«Οπότε είμαι αρκετά χαλαρός και νιώθω ότι αξίζουμε αυτό το πρωτάθλημα».

«Δεν ξέρω τι να περιμένω από τη Michelin. Θα περιμένουμε να αναλύσουν τα ελαστικά και πιθανότατα θα πρέπει να συναντηθούμε για να δούμε τι συνέβη. Αλλά δεν νιώθω ότι έχω ηττηθεί στην πίστα. Με κέρδισαν εκτός πίστας. Αν με είχαν κερδίσει μέσα στην πίστα, πιθανότατα θα ήμουν λιγότερο θυμωμένος από ότι είμαι τώρα με αυτή την κατάσταση».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Martin, ο επικεφαλής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso, δήλωσε ότι «εξακολουθούν να αναλύουν τα δεδομένα, αλλά μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το ελαστικό του ήρθε κατευθείαν στο Κατάρ μετά την κατασκευή του και δεν είχε χρησιμοποιηθεί ή ζεσταθεί σε καμία άλλη περίσταση πριν από τον αγώνα.»

Ο  #89 επέλεξε σκληρά ελαστικά, εμπρός και πίσω, και για τους δύο αγώνες του Κατάρ. Αφού σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στο Sprint, μπόρεσε να κάνει μόνο τον 11ο ταχύτερο γύρο του Grand Prix.

Ενώ ο Martin έχανε 0,7 δευτερόλεπτα ανά γύρο, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου Grand Prix σε σύγκριση με τον ρυθμό του Sprint, ο Bagnaia (ο οποίος αισθάνθηκε ότι είχε πρόβλημα ελαστικών στο Sprint) κέρδισε κατά μέσο όρο 0,2 δευτερόλεπτα σε όλα εκτός από τον γύρο εκκίνησης του GP.

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner