Να θυμίσουμε πως επιβλήθηκε απαγόρευση στα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο να εισέλθουν στο pit lane, αλλά να είναι παρόντες στην πίστα (Δείτε εδώ >>), πράγμα που σημαίνει ότι είχε προγραμματιστεί μια επίσημη δοκιμή κεκλεισμένων των θυρών!
Μετα την KTM που ήταν το πρώτο εργοστάσιο που αντέδρασε στην “παράξενη” απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος των δημοσιογράφων στον shakedown τεστ στο Sepang, ακολουθήσαν άλλοι δυο κατασκευαστές.
Η Ducati και η Aprilia έδειξαν την υποστήριξή τους στους δημοσιογράφους που δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη δοκιμή Sepang MotoGP Shakedown τον επόμενο μήνα.
Αφού η KTM δήλωσε ότι δεν έχουν προβλήματα με τα μέσα ενημέρωσης που θα παρευρίσκονταν για το τριήμερο τεστ, η Ducati και η Aprilia είναι πλέον οι τελευταίες που προσφέρουν την υποστήριξή τους.
Ωστόσο, και οι πέντε κατασκευαστές MotoGP έχουν πλέον συμφωνήσει να αφήσουν τα μέσα να εισέλθουν στην πίστα, αν και η είσοδος στο pit lane εξακολουθεί να απαγορεύεται.*
Ο διευθυντής ομάδας της KTM Francesco Guidotti ισχυρίστηκε ότι η KTM δεν ήταν ποτέ υπέρ μιας τέτοιας κίνησης και ότι ήταν «απαράδεκτη» .
«Έμεινα πραγματικά έκπληκτος από τα νέα . Το shakedown στο Sepang ήταν πάντα εκεί, για πόσα χρόνια, 20; Δεν θυμάμαι. Αρχικά ήταν ιδιωτικά τεστ, τα οποία οργανώσαμε εμείς οι ομάδες, μετά με τη συνεχή μείωση των τεστ έγιναν τεστ IRTA για οργανωτικούς λόγους. Έμαθα την απαγόρευση παραμονής σε εσάς τους δημοσιογράφους στο pitlane. Ειλικρινά, θεωρώ απαράδεκτο να γίνεται αυτό μόλις δεκαπέντε μέρες πριν» .
«Η KTM δεν έχει προβλήματα, είμαστε ανοιχτοί για την παρουσία των δημοσιογράφων.».
Ο Guidotti δεν είπε από ποιον προήλθε το αίτημα να κλείσει το pitlane στον Τύπο, αλλά το γνωρίζουμε: είναι ένα ιαπωνικό εργοστάσιο, όχι αυτό που φαντάζονται πολλοί.
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες μάρκες και ομάδες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έχουν την παρουσία του Τύπου , αφού όλοι θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ θετικό να προβάλεις το άθλημα και να του δώσεις προβολή.
«Ναι, είναι το συνηθισμένο εργοστάσιο. Διαμαρτυρήθηκαν γιατί κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρέπει να βάζουν τα πάνελ μπροστά στις μοτοσυκλέτες όταν επιστρέφουν στα πιτ, αλλά δεν μιλάμε για τίποτα ».
« Η επικοινωνία είναι βολική για όλους, είναι ξεκάθαρο», λέει. Και μετά, μετά από μια παύση: « αν έχουν κάτι να κρύψουν, ας το κρύψουν ».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Guidotti υπονοεί ότι η Honda δεν έχει κανένα πρόβλημα να τοποθετήσει και να αφαιρέσει πάνελ μετά τις δοκιμές, αλλά αντίθετα, η Yamaha λειτουργεί πάντα με πολλή μυστικότητα απέναντι στους αντιπάλους της.
Αυτά τα συναισθήματα έχουν πλέον μοιραστεί και οι άλλοι δύο Ευρωπαίοι κατασκευαστές.
Ενώ οι σχέσεις των μέσων ενημέρωσης με τις ομάδες και τους αναβάτες απείχαν από το να είναι ομαλή κατά καιρούς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aprilia Racing, Massimo Rivola, έσπευσε να παραδεχτεί ότι το άθλημα χρειάζεται δημοσιογράφους.
Μιλώντας στο GPOne.com , ο Rivola είπε: «Ζούμε μέσα από την προβολή. Χρειαζόμαστε χορηγούς για να υποστηρίξουν τις επενδύσεις μας γιατί δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τη μητρική εταιρεία. Για να έχουμε μέλλον, χρειαζόμαστε followers από τα μέσα ενημέρωσης.»
«Είμαστε εντελώς ανοιχτοί και είναι μέρος της φιλοσοφίας μας να τους εμπλέκουμε. Χρειαζόμαστε δημοσιογράφους, ακόμα κι αν πολλές φορές θυμώνουμε διαβάζοντας ένα άρθρο. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι δίκαιο ακόμα κι αν δεχόμαστε κριτική. Το σημαντικό είναι να κρατάμε την προσοχή μας ψηλά.»
Ο Davide Tardozzi της Ducati ακολούθησε λέγοντας ότι κανείς από την Ducati δεν ζήτησε να γίνει μια τέτοια κίνηση, ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι εκεί για να «μιλούν σε όποιον θέλουν».
Ο Tardozzi πρόσθεσε: «Χθες άκουσα ποιος ήταν υπεύθυνος και είπα ότι δεν μου φάνηκε σωστό. Χωρίς αμφιβολία οι δημοσιογράφοι έπρεπε να μπουν στο Paddock «
«Το σημαντικό είναι να είναι παρών ο Τύπος και να έχουν τη δυνατότητα οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, είναι σωστό να είναι έτσι.»
«Δεν μας είχαν ενημερώσει καθόλου. Δεν ξέρω αν έκανε κάποιος αίτημα, αλλά μπορώ να πω ότι κανείς δεν είχε ρωτήσει τη Ducati για τίποτα. Δεν υπήρχε προηγούμενη έρευνα. Με κάνει να πιστεύω ότι το αίτημα κάποιου έγινε δεκτό.»
*Διευκρινίζουμε ότι χθες το βράδυ η Dorna έστειλε άλλο ένα μήνυμα για να αναθεωρήσει τους κανόνες shakedown: οι δημοσιογράφοι θα γίνονται δεκτοί στο σιρκουί, θα μπορούν να μείνουν στην αίθουσα τύπου, στη μάντρα, στους δρόμους εξυπηρέτησης, αλλά όχι στο pitlane.