21 February 2024
MotoGP 2023

Alberto Puig: “Ο Márquez είναι ο ίδιος όπως πάντα, τώρα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας”

Σε συνέντευξη του στο Motorsport.com, ο Alberto Puig, ο διευθυντής της Honda στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, μίλησε εκτός της αναδιάρθρωσης που έχει υποστεί η ιαπωνική δομή, και για τον Marc Marquez, τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας αλλα και για τις προσδοκίες που έχουν από νέους οδηγούς της φίρμας!

Ερώτηση: Ο Márquez ήταν πολύ δραστήριος αυτόν τον χειμώνα. Πώς είναι η κατάσταση?

Puig: «Αυτός ήταν ένας από τους καλύτερους χειμώνες που είχε ο Marc. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει ξεκουραστεί, αλλά παράλληλα έχει προπονηθεί και πολύ. Έχει οδηγήσει μοτοσυκλέτα και έχει πάει πολύ γρήγορα. Ο Marc είναι ο ίδιος όπως πάντα, με την ίδια νοοτροπία να πηγαίνει για όλα από την αρχή. Τώρα αυτό που μένει είναι να ελέγξουμε τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας.»

Ερώτηση: Στην επόμενη δοκιμή στο Sepang, τον Φεβρουάριο, όλοι πιστεύουν πως διακυβεύεται η Honda. Η μοτοσυκλέτα που βλέπουμε εκεί όχι μόνο θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα σχέδια του Márquez για το μέλλον. Έχεις την ίδια εντύπωση;

Puig: «Αυτό για το οποίο είμαστε ξεκάθαροι είναι ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη μοτοσυκλέτα. Η δοκιμή της Βαλένθια δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Αλλά ταυτόχρονα, σας λέω επίσης ότι η Honda δεν σταματά ούτε τα παρατά. Θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο, αλλά θα βρούμε μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα. Προφανώς το τεστ στο Sepang είναι πολύ σημαντικό, αλλά το αποτέλεσμα που θα έχουμε εκεί, όποιο κι αν είναι, δεν θα μας αποθαρρύνει. Η προτεραιότητα είναι ο Marc να έχει μια μοτοσυκλέτα για να κερδίσει.»

Ερώτηση: Θα είναι η μοτοσυκλέτα του 2023 τόσο διαφορετική από αυτή του 2022 όσο του 2022 συγκρίθηκε με την προηγούμενη;

Puig: «Η αλλαγή δεν θα είναι τόσο ριζική, αλλά είναι αλήθεια ότι πρέπει να βελτιωθούμε σε διάφορους τομείς, όχι μόνο σε έναν. Σε κάθε περίπτωση, ούτε το περσινό μοντέλο ήταν και τόσο διαφορετικό. Ήταν λίγο διαφορετικό από άποψη γεωμετρίας και κατανομής, αλλά ήταν πάντα ένα Honda RCV, με την ίδια διαμόρφωση κινητήρα.»

Ερώτηση: Πώς θα ταιριάξει ο Joan Mir;

Puig: «Ο Joan προπονήθηκε ήδη μαζί μας στη Βαλένθια, αλλά αυτή η μοτοσυκλέτα δεν έδειξε αυτό που περιμέναμε. Ο Mir πήρε μια κατά προσέγγιση εντύπωση για το τι είναι το Honda και μας έδωσε την άποψή του όταν τη συνέκρινε με αυτή που οδηγούσε μέχρι τότε (Suzuki). Λογικά, όταν ένας αναβάτης προέρχεται από μια μοτοσυκλέτα που έχει κερδίσει δύο από τους τρεις τελευταίους αγώνες, παρατηρεί την αλλαγή.»

Ερώτηση:  Τι σας ζήτησε;

Puig: «Αυτό που περιμένει η Honda από τους αναβάτες της είναι να κερδίζουν αγώνες, αλλά για αυτό πρέπει να τους δώσουμε μια μοτοσυκλέτα που να λειτουργεί. Αν είσαι σε μια επίσημη ομάδα όπως το HRC, αυτό που περιμένεις είναι να κερδίσεις. Αλλά πρέπει επίσης να είστε δίκαιοι και συνεπείς, και πρέπει να βρείτε ένα ισορροπημένο πακέτο που να λειτουργεί.»

Ερώτηση:  Πώς θα καταφέρει η Honda να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να κρατήσει τον Márquez ικανοποιημένο και, ταυτόχρονα, να υπηρετήσει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή όπως ο Mir όπως του αξίζει;

Puig: «Αυτή είναι η Honda. Είμαστε σε όλα τα μέτωπα: μοτοκρός, δοκιμαστικά, Ντακάρ, Formula 1, MotoGP. Αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι αν ήμασταν επικεντρωμένοι μόνο στο MotoGP. Αλλά γι’ αυτό είμαστε η παρέα που είμαστε.»

Ερώτηση:  Η LCR φέρνει τον Alex Rins , ο οποίος έχει κερδίσει δύο από τα τρία τελευταία Grand Prix (Αυστραλία και Βαλένθια).

Puig: «Ο Rins είχε υπογράψει με την LCR, αλλά, προφανώς, είναι και οδηγός του  HRC. Ο Alex είχε την ευκαιρία να πάει στην Aprilia και αποφάσισε να έρθει στη Honda. Από εκεί και πέρα, είμαστε ενθουσιασμένοι και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα πάντα προς όφελος της Honda, κατανοώντας ότι η εργοστασιακή ομάδα είναι η Repsol Honda.»

Ερώτηση:  Και τι γίνεται με το υλικό που θα λάβετε;

Puig: «Στους αγώνες οι προτεραιότητες τίθενται από τα αποτελέσματα και την κατάταξη. Η Honda, από φιλοσοφία, θέλει όλοι οι οδηγοί της να έχουν το ίδιο υλικό. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την παραγωγή των ανταλλακτικών, και σε αυτήν την περίπτωση, τα νέα εξαρτήματα θα δοθούν στον προπορευόμενο οδηγό.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events