22 February 2024
BS RIDEYamahaYamaha Test

Yamaha YZ450F 2014, Test Ride – Review, VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

Η Yamaha τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ομολογουμένως. Όμως κάποιες φορές τα άλματα ακόμα και για ένα τέτοιο κολοσσό έχουν ρίσκα και κρύβουν κινδύνους.

Έκανε λοιπόν την κίνηση της το 2010 με αμφιλεγόμενες κριτικές κυρίως στην απόδοση και το εύρος αυτής. Τα χρόνια όμως περνάνε και ήρθε η ώρα της τελειοποίησης, όπως χρόνια τώρα μας έχουν συνηθίσει αυτού του βεληνεκούς οι εταιρίες.

Ήρθε όμως?  Η νέα YZ450F έχει επανασχεδιαστεί πως ισχυρίζεται η Yamaha ?

Εμείς δοκιμάσαμε το ολοκαίνουριο YZF450F σε κάθε λογής τερέν ανά την Ελλάδα. Χώμα, άμμο, λάσπη, χιόνι, σε συνεργασία με τον Γ. Παρασκευά πρώην τεχνικό της YAMAHA-MOTODYNAMICS και πλέον ιδιοκτήτη του καταστήματος wolf-racing και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, αλλά και να σας το παρουσιάσουμε ώστε να βοηθήσουμε να το γνωρίσετε, πριν πάτε να το δείτε από κοντά.

 VIDEO Yamaha YZ450F 2014, Test Ride – Review

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Η πλέον ριζοσπαστική και καινοτόμα τεχνολογία reverse engine (εμπρόσθια εισαγωγή καυσίμου) που διάλεξε η Yamaha , χρειαζόταν να ωριμάσει για να δείξει τα ‘δόντια’ της.

IMG_0885

Εκεί μπορεί βρίσκουμε τον κορυφαίο 4βάλβιδο  (από το 2010) κινητήρα , αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι βελτιώσεις στο έμβολο και στη κεφαλή εξάτμισης έχουν ανεβάσει την απόδοση πολύ ψηλά, στα 59 άλογα στο τροχό! Δηλαδή στην ουσία μιλάμε για έναν ανασχεδιασμένο κινητήρα και αν νομίζετε ότι θυσιάστηκε η ευχρηστία κάνετε λάθος.

IMG_0810

Αποδίδει με εύρος γραμμικά σε όλο το φάσμα χωρίς ξεσπάσματα και κούφια σημεία στην μέση, αλλά με πολύ δύναμη που σε καμία περίπτωση δεν θα τρομάξει κανένα, σίγουρα  όχι το αγωνιζόμενο αλλά και τον μέσο αναβάτη. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η 4βάλβιδη κεφαλή και η θέση που έχει το έμβολο στο άνω νεκρό σημείο.

IMG_1111

Ο νέος κινητήρας διαθέτει επίσης ένα σύστημα ψεκασμού καυσίμου, ένα 44 χιλιοστών σώμα πεταλούδας, με ένα μπέκ 12 οπών για τον ψεκασμό καυσίμου που έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: δίνει μεγάλη απόκριση του γκαζιού και δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί για διαφορετική θερμοκρασία ή υψόμετρο όπως  πρέπει να κάνεις με ένα καρμπυρατέρ.
Το σύστημα μπορεί να προγραμματιστεί ειδικά για να ταιριάζει σε διαφορετικά στυλ οδήγησης ή διαφορετικά εδάφη με τη χρήση ενός εξαρτήματος ρύθμισης (tuner) χωρίς να χρειάζεται κάποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Αυτό επιτρέπει στον αναβάτη να σχεδιάσει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του στη μοτοσικλέτα και πραγματικά να βρει το απόλυτο set-up!

IMG_1707

Το σασμάν έχει επανασχεδιαστεί για την ομαλότερη και ταχύτερη αλλαγή των ταχυτήτων!

Η δυναμόμέτρηση που κάναμε μας έδειξε 64.4 ίππους στις 9540 στροφές !!!

IMG_1010

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Yamaha προσπάθησε να κάνει το YZ450F μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο εύκολο στη χρήση.
Η ανεστραμένη διάταξη του κινητήρα βοηθά, με τη συγκέντρωση όλων των μαζών γύρω από το κέντρο βάρους.
Το φιλτροκούτι  βρίσκεται ψηλά και προς τα εμπρός και το ρεζερβουάρ έχει πάει προς τα πίσω και σε ποιο χαμηλή θέση στο πλαίσιο έτσι ώστε η στάθμη του καυσίμου να μην έχει μεγάλη επιρροή στην ευστάθεια.

IMG_0868

Ο σωλήνας εξάτμισης είναι γύρω από την κεφαλή του κυλίνδρου σαν ένα φίδι.
Εκτός από αυτό, πολλά μικρότερα πράγματα όπως η τρόμπα βενζίνης, είναι και αυτή προς το κέντρο της μηχανής. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες βελτιώνουν την οδήγηση της μοτοσυκλέτας.

IMG_2523

Το YZ450F του 2014 “φορά” έναν εντελώς νέο σκελετό, ίδιο με του YZ250F που έχει μικρότερες διαστάσεις από πριν, με μικρές αλλαγές στο  μεταξόνιο και μικρότερη γωνία κάστερ.
Οπτικά μπορεί να βλέπουμε ένα σκελετό από αλουμίνιο, αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πίσω του κρύβει πολύ τεχνολογία και έρευνα από τους μηχανικούς της Yamaha.
Το πλαίσιο αποτελείται από 10 διαφορετικά κομμάτια, με αποτέλεσμα την ακαμψία και την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών που συνεισφέρει στην καλύτερη απόδοση στις στροφές.
Επειδή σε μια μοτοσυκλέτα motocross είναι πολύ σημαντικό να έχει την κατάλληλη ευελιξία έναντι της ακαμψίας, ορισμένα τμήματα έχουν ένα πολύ σύνθετο σχήμα, όπως το ρεζερβουάρ όπου το πάχος των άνω, κάτω, δεξιά και αριστερά τοιχωμάτων του είναι διαφορετικά! Αύτο συμβάλει και στην αξιοπιστία του.

IMG_2593
Η αυξημένη ακαμψία, σε συνδυασμό με ένα μεγαλύτερο μπροστινό άξονα (από 20 έως 22mm) βοηθά να βρίσκουμε πολύ ποιο εύκολα τις γραμμές μέσα στις στροφές και αυτό το είδαμε στην πράξη!
Η νέα λεπτή σχεδίαση του σκελετού , τα ελάχιστα πλαστικά μέρη και μια λεπτότερη σχεδίαση  του ψυγείου εξοικονομεί βάρος και θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο ένα με την μηχανή από ποτέ.

Στο πλαίσιο η μεγάλη διαφορά φαίνεται στην ακαμψία και στην κατανομή του βάρους του συνόλου, κυρίως λόγω θέσης κινητήρα. Εδώ επίσης η Yamaha έχει επιλέξει να μην κάνει πειράματα και έχει μείνει κοντά στην  πολύ σταθερή γεωμετρία που ξέρουμε χρόνια.

IMG_1907

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Στο τομέα των αναρτήσεων έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια (από το 2005) την λύση του twinchamber πιρουνιού της Kayaba, μία λύση που μέχρι σήμερα έχει πάρει αποδεδειγμένα τα αριστεία στο τομέα της. Κορυφαία απόδοση, αίσθηση και αξιοπιστία είναι τα ατού αυτού του πιρουνιού, όπως άλλωστε επικυρώνουν και οι κορυφαίοι οίκοι αναρτήσεων ανά το κόσμο.
Στο πίσω μέρος στο νέο YZ450F του 2014 η εξάτμιση δεν περνά κοντά στο αμορτισέρ, όπως παλιότερα και δεν του ανεβάζει υπερβολικά την θερμοκρασία, έτσι τώρα έχουμε καλύτερη και “απρόσκοπτη” λειτουργία!

IMG_2085

Οι αλλαγές που έχουν γίνει σε όλα αυτά τα χρόνια είναι άπλα στο setting και όχι σε κάτι ριζοσπαστικό. ‘Αφού δουλεύει άστο ως έχει’ φαίνεται να λέει η εταιρία των τριών διαπασών!

Ειδικά κατά το φρενάρισμα στις στροφές, η ανάρτηση είναι πιο ευαίσθητη, έτσι ώστε οι τροχοί ακολουθούν τις προσκρούσεις καλύτερα. Είναι πιο σταθερή και να σας κρατήσει καλύτερη επαφή με το έδαφος. Γι ‘αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να κατευθύνουν στη γωνία. Συνολικά, η μοτοσυκλέτα είναι πολύ πιο φιλική τώρα,
και η θέση οδήγησης είναι τελειοποιημένη. Είναι ακόμη πιο ενεργό, με μεγάλο χώρο για να κινηθείς  γύρω του, και μπορεί έτσι να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στον μπροστινό τροχό. ”

IMG_0936

ΣΧΕΔΙΟ
Τυπική motocross Yamaha, Η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας είναι σαν ένα αδύνατο μυώδη αθλητή. O σχεδιασμός είναι όμορφος όσο και λειτουργικός.  Η καθαρή γραμμή στο επάνω μέρος της σέλας επιτρέπει να μετατοπίσει ο οδηγός το βάρος του εύκολα μπρος και πίσω χωρίς εμπόδια, οπως η τάπα του ρεζερβουάρ που οσο και να μην ενοχλούσε μέχρι τώρα,είναι αρκετό όταν οδηγήσεις μια Yamaha 2014  να καταλάβεις τι ενοούμε!

IMG_0883

ΓΕΝΙΚΕΣ ΈΞΥΠΝΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μερικά έξυπνα πράγματα που έχουν αλλάξει στο νέο YZF της Yamaha και θα κάνουν την ζωή του αναβατή αλλά και του μηχανικού εύκολη είναι τα ακόλουθα:

  • Η τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου είναι κρυμένη  κάτω από ένα κάλυμμα και έτσι στον ανεφοδιασμό τα πράγματα είναι ποιο εύκολα και ποιο “καθαρά”.
  • Το ρεζερβουάρ έχει αυξήσει την χωρητικότητα του στα 7.5 λίτρα πλέον!
  • Το φίλτρο αέρα είναι πιο προσιτό από ό, τι πριν αφού βγαίνει μόλις με 3 βίδες! Υπάρχει και κιτ μισής στροφής.
  • Η δεξαμενή καυσίμου μπορεί να σηκωθεί όπως στα σουπερσπορ  και έτσι φτάνεις εύκολα στην διαδικασία του σέρβις χωρίς να αποσυνδέσετε το σωλήνα καυσίμου ή την καλωδίωση!
  • Το τιμόνι έχει αντικραδασμίκα συνεμπλόκ  για λιγότερους κραδασμούς και  μεγαλύτερη άνεση !
  • Τα νέα αυτοκόλλητα είναι εκτύπωσης τύπου φιλμ, πιο ανθεκτικά !

IMG_1045

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Ο Γιώργος είναι πλέον ο ειδικός να μιλήσει για αυτή τη μοτοσυκλέτα καθώς ασχολείται πάνω από 10 έτη με την σειρά YZF της Yamaha.

”Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αυτό το YZF σε πολλά τερέν και ομολογώ ότι δεν με ξένισε σχεδόν τίποτα! Έχω εξελίξει σχεδόν όλη την ιστορία αυτής της σειράς μοτοσυκλετών με κιτ της Rinaldi αλλά και άλλης όπως η Max power rpm από το YZ400F/426 μέχρι και το YZ450F φτάνοντας το μέχρι και 534 κυβικά, τέτοια γραμμικότητα και φιλική απόδοση με τόση δύναμη μόνο σε ‘πακέτα’ πολλών  κατάφερα να έχω. Το αναφέρω αυτό διότι λόγο των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν το θέμα ‘δύναμη’ είναι θεμιτό από έναν οδηγό επιπέδου, φανταστείτε λοιπόν ότι εδώ είναι ήδη παρόν! Οδηγικά είναι άπλα ένα τέλεια ισορροπημένο YZF και αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η είσοδο στη στροφή. Πολύ καλό κράτημα και σταθερή γραμμή χωρίς το άγχος εξόδου. Οι αναρτήσεις δουλεύουν υποδειγματικά ,αν και ο κανόνας επιβάλει σετάρισμα στα δεδομένα του καθενός μας, το ‘στήσιμο’ πάνω στη μοτοσυκλέτα θεωρείτε κορυφαίο πλέον με το μάζεμα του ρεζερβουάρ και την διαφορετική τοποθέτηση σου δίνει χώρο για πολύ ‘μπροστά’ καταστάσεις!

IMG_1016

Κλείνοντας να πούμε ότι πλέον η Yamaha, έχει καταφέρει να κάνει το συγκεκριμένο motocross με στοιχεία όπως απόκριση, γραμμικότητα, δύναμη (πολύ δύναμη!) και ευχρηστία, μια γήινη  πραγματικότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης στο τομέα της απόδοσης!”

IMG_1632

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Η νέα YZ450F έχει επανασχεδιαστεί από την Yamaha προσεχτικά ώστε να διαθέτει υπερσύγχρονα στοιχεία.
Ο μονοκύλινδρος κινητήρας με ψεκασμό και την οπίσθια κλίση που εφαρμόζει η Yamaha, προσφέρει περισσότερο αξιοποιήσιμη ισχύ, ενώ όλη η κατασκευή της έχει συμβάλει στη συγκέντρωση του βάρους στο κέντρο.
Το καινούργιο πλαίσιο περιορίζει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της μοτοσυκλέτας. Χάρη στο επανασχεδιασμένο της YZ450F, με τη νέα θέση του ρεζερβουάρ πιστεύουμε πως αποτελεί μια ελαφρύτερη, γρηγορότερη, ταχύτερη με καλύτερη απόκριση μοτοσυκλέτα εκτός δρόμου.

IMG_1710

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει αναλυτικότερα για το νέο YZ450F του 2014 , αλλά να το δει και από κοντά μπορεί να επισκευτεί το κατάστημα του Γιώργου Παρασκευά στο Ν.ψυχικό και να μάθει τα πάντα.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσα από την σελίδα του www.wolf-racing.gr

IMG_1667

Τεχνικές προδιαγραφές

Κινητήρας

Τύπος κινητήρα Υγρόψυκτος, τετράχρονος, 2EEK, τετραβάλβιδος, μονοκύλινδρος, οπίσθιας κλίσης
Κυβισμός 449.7κ.εκ.
Διαμέτρος x Διαδρομή 97,0 χλστ. x 60,8 χλστ.
Σχέση συμπίεσης 12.5 : 1
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Τύπος συμπλέκτη Υγρός, Πολύδισκος
Τροφοδοσία Ψεκασμός καυσίμου
Σύστημα ανάφλεξης TCI
Σύστημα εκκίνησης Μανιβέλα
Σύστημα μετάδοσης Μόνιμης εμπλοκής, 5 ταχυτήτων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα

Πλαίσιο

Σκελετός Διπλός ημιπεριμετρικός
Σύστημα εμπρός ανάρτησης Upside-down telescopic fork
Διαδρομή εμπρός 310 χλστ.
Γωνία Κάστερ 27º 25
Ίχνος 122 χλστ.
Σύστημα πίσω ανάρτησης Ψαλίδι, (ανάρτηση με μοχλικό)
Διαδρομή πίσω 310 χλστ.
Εμπρός φρένο Υδραυλικό δισκόφρενο, Ø 250 χλστ.
Πίσω φρένο Υδραυλικό μονό δισκόφρενο, Ø 245 χλστ.
Εμπρός ελαστικό 80/100-21 MS32
Πίσω ελαστικό 110/90-19 MS32

Διαστάσεις

Συνολικό μήκος 2,180 χλστ.
Συνολικό πλάτος 825 χλστ.
Συνολικό ύψος 1,280 χλστ.
Ύψος σέλας 965 χλστ.
Μεταξόνιο 1,480 χλστ.
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 335 χλστ.
Βάρος (πλήρες υγρών) 111 κιλά
Χωρητικότητα Δοχείου Καυσίμου 7.5 λίτρα
Χωρητικότητα Δοχείου Λαδιού 0.9 λίτρα

 

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΥΠΩΣΕΤΕ Η ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ DOWNLOAD

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Παρασκευά και την Wolf-racing  που μας διέθεσε την νέα Yamaha YZ450F του 2014.
Στο Άρθρο και τις τεχνικές πληροφορίες συνεργάστηκε ο Γιώργος  Παρασκευάς  www.wolf-racing.gr
Φωτογραφίες – Βίντεο : Σπύρος Φιωτάκης

IMG_1439

# BS RIDE

Έντυπο – Γραφικά
Ιωάννα Φιωτάκη

Μοντάζ
Γιώργος Φιωτάκης

Κάμερες
Σπύρος  Φιωτάκης
Δημήτρης Τσούρας

—————————————-­—
Μουσική
Still Pluto
Bitter Pill feat Vosmoy
—————————————-­-

Παραγωγή
Biker Spirit Magazine
www.bikerpirit.net
© 2014

Εκτέλεση Παραγωγής
IGF Productions
www.igf.gr

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events