22 February 2024
BS RIDEYamahaYamaha Test

Yamaha Ténéré 700 Rally Edition – Test Ride – Review – VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BS RIDE

Η πρώτη ματιά σε αιχμαλωτίζει, το χρώμα τους παλιότερους τους πάει στα παλιά χρόνια του Dakar και τους νεότερους τους τραβά η δυναμική του σχεδιασμού με συνδυασμό το μοναδικό αγωνιστικό χρώμα της Yamaha.

Με το που ανεβαίνεις επάνω καταλαβαίνεις αρκετά έντονα ότι είσαι πάνω σε μια μοτοσυκλέτα που έχει πεντακάθαρο το αγωνιστικό DNA πάνω της!

Η Yamaha συνεχίζει να χτίζει πάνω στο επιτυχημένο όνομα Tenere και στην ιστορία που έχει δημιουργήσει, παρομοιάζοντας αυτή την φορά το Ténéré 700 Rally Edition που μας παραπέμπει απευθείας στο Dakar!

Το Ténéré 700 Rally Edition σε κεντρίζει αμέσως με τα εμβληματικά χρώματα Ντακάρ αλλα και τις υψηλότερες προδιαγραφές!

Οδηγικά δεν μπορείς ευκολά να βρεις ένα ελάττωμα από αυτή την μοτοσυκλέτα. Στην άσφαλτο κυλά με μεγάλη άνεση και ασφάλεια, δίνοντας σου μοναδική αίσθηση, κυρίως τους κακούς δρόμους της πόλης που τους κάνει να φαντάζουν σαν άσφαλτο πίστας!

Στην εθνική όταν θέλεις να ταξιδέψεις δεν υπάρχει περίπτωση να σε απογοητεύσει, αφού το στηθικό της μηχανής είναι άψογο και σου δίνει αίσθηση απολυτής ασφάλειας και άνεσης με όσα χιλιόμετρα και να ταξιδεύεις!

Όταν μπεις στο χώμα, η μοτοσυκλέτα είναι στο χώρο της, κυλά τόσο όμορφα και άνετα που δίνει ακόμα και σε έναν αρχάριο την αίσθηση ασφάλειας να ευχαριστηθείς την οδήγηση σε κάθε είδους τερέν.

Οι πιο έμπειροι θα ευχαριστηθούν πράγματι κάθε είδους τερέν και θα απολαύσουν τον φοβερό κινητήρα, το πολύ καλό στήσιμο της μοτοσυκλέτας, τις αναρτήσεις της, και στο σύνολο της της μοτοσυκλέτας που σε χωμάτινες διαδρομές είναι το φόρτε της και μπορείς να απολαύσεις κάθε είδους «παιχνίδι»!

VIDEO

Από την πρώτη της κυκλοφορία μέχρι σήμερα, η Ténéré 700 καθιερώθηκε γρήγορα ως η κορυφαία σε πωλήσεις μεσαία adventure μοτοσυκλέτα στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας τη χαρακτηριστική, πλούσια σε ροπή απόδοση κινητήρα, την εντυπωσιακή ευελιξία εντός και εκτός δρόμου και το υψηλό επίπεδο άνεσης στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, η Ténéré 700 όντως αποδεικνύεται ένα εκπληκτικά επιτυχημένο μοντέλο για την Yamaha αλλα και για τους λάτρεις της κατηγορίας.

Η Yamaha για την προώθηση του νέου Ténéré 700 Rally Edition έχει ποντάρει πολύ στην ιστορία του συγκεκριμένου μοντέλου τονίζοντας το θρύλο της Ténéré που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός από την πρώτη adventure μοτοσυκλέτα της Yamaha που παρουσιάστηκε το 1983, ενώ με το ιστορικό της μπλε και κίτρινο χρώμα και το μαύρο speedblock της Yamaha, η νέα Ténéré 700 Rally Edition είναι αφιερωμένη στα επιτεύγματα της Yamaha στο Ντακάρ.

Αυτά τα ιδιαίτερα χρώματα είναι αποκλειστικά στη νέα Rally Edition, καθιστώντας την μια επιθυμητή και συλλεκτική μοτοσυκλέτα για κάθε αναβάτη που εκτιμά τη θρυλική φήμη της αρχικής Ténéré και του ρόλου που έπαιξε στο Ντακάρ και σε πολλές άλλες διοργανώσεις ράλι. Εκτός από τα ξεχωριστά της χρώματα, αυτή η adventure μοτοσυκλέτα κορυφαίας ποιότητας έχει προδιαγραφές των υψηλότερων προτύπων, ενώ είναι εξοπλισμένη με μια σειρά αξεσουάρ που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και μια δυναμική εμπειρία οδήγησης.

Ας δούμε λίγο ιστορία την πορεία αυτής της νέας μοτοσυκλέτας. Η μοτοσυκλέτα Ténéré της Yamaha  πήρε το όνομά της από την τεράστια αμμώδη πεδιάδα στο νότιο μέρος της Σαχάρας που εκτείνεται από τον βορειοανατολικό Νίγηρα μέχρι το δυτικό Τσαντ, η Ténéré ξεκίνησε το 1976, όταν η Yamaha κυκλοφόρησε την πρώτη της μοτοσυκλέτα με τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα υψηλού κυβισμού: τη θρυλική XT500. Άγρια, εκπληκτικής εμφάνισης και με μοναδικό δυναμικό χαρακτήρα, αυτή η μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης, σημείωσε άμεση επιτυχία στις πωλήσεις στην Ευρώπη και έγινε ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της εταιρείας για πολλά χρόνια.

Η πρώτη Ténéré εξοπλισμένη με ρεζερβουάρ καυσίμου μεγάλης χωρητικότητας, μακροσκελές πιρούνι, μπροστινό δισκόφρενο και πίσω ανάρτηση monocross μονού αμορτισέρ, η XT600Z Ténéré του 1983 ήταν η πρώτη ειδικά κατασκευασμένη adventure μοτοσυκλέτα παραγωγής της Yamaha που απογείωσε την απόδοση της σειράς XT. Όπως και η αρχική XT500, η νέα XT600Z επέδειξε την ικανότητά της να χειρίζεται τις πιο ακραίες συνθήκες στο Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, ενώ οι ισχυρές της επιδόσεις συνέβαλαν στο απαράμιλλο ρεκόρ της Yamaha να κατακτήσει κορυφαίες θέσεις, 18 φορές, στις 6 πρώτες διοργανώσεις.

Η Ténéré 700 κυκλοφόρησε το 2019 και είναι το αποτέλεσμα ενός από τα πιο εντατικά προγράμματα ανάπτυξης της Yamaha, το οποίο περιλάμβανε δοκιμές με αναβάτες ράλι, αξιολογώντας τα πρωτότυπα σε κάθε είδους εδάφους σε όλο τον κόσμο. Χάρη στο ευέλικτο πλαίσιο μικρών διαστάσεων και το χαρακτηριστικό, πλούσιο σε ροπή κινητήρα CP2 689 κ.εκ., αυτή η κορυφαία σε πωλήσεις μοτοσυκλέτα περιπέτειας έχει την ικανότητα να προσφέρει συναρπαστικές εκτός δρόμου επιδόσεις σε συνδυασμό με εξαιρετική άνεση σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Η νέα Ténéré 700 Rally Edition συναρμολογείται στη Γαλλία από μια ειδική ομάδα μαζί με την Ténéré 700, ενώ διαθέτει το ξεχωριστό μπλε και κίτρινο χρώμα που αποδίδει φόρο τιμής στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Yamaha που οδηγήθηκαν από τον JCO και τον Serge Bacou στις εκδόσεις του ’83 και του ’84 του ράλι Παρίσι-Ντακάρ.

Οι λάτρεις της Yamaha θα αναγνωρίσουν την εμβληματική σχεδίαση της XT600Z από το 1983. Τα μαύρα γραφικά speedblock Yamaha ενισχύουν την ιστορική εμφάνιση, αποδίδοντας φόρο τιμής, στους αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες τους που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, ώστε τόσοι πολλοί αναβάτες να ταξιδέψουν πέρα από τον επόμενο ορίζοντα στην αναζήτησή τους για νέες περιπέτειες και αναμνήσεις που θα θυμούνται για πάντα.

Η Ténéré 700 Rally Edition έχει ως στάνταρ υψηλές προδιαγραφές και είναι εξοπλισμένη με αξεσουάρ που προσφέρουν αυξημένα επίπεδα προστασίας του πλαισίου στις εκτός δρόμου συνθήκες οδήγησης.

Πολύ ανθεκτική ποδιά αλουμίνιου με πάχος 4 χιλ., η οποία προσφέρει επιπλέον προστασία στον κινητήρα και το πλαίσιο, στις δύσκολες αποδράσεις πέρα από την άσφαλτο. Η προαιρετική πρακτική εργαλειοθήκη μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα, μέσω των μηχανισμών στερέωσης που υπάρχουν στην ποδιά.

Υπάρχει επίσης ένα μαύρο προστατευτικό ψυγείου από αλουμίνιο που σχεδιάζεται, ώστε να εμποδίζει την εισχώρηση μικρών κλαδιών ή πετρών, ενώ το κομμένο με λέιζερ προστατευτικό αλυσίδας από αλουμίνιο ενισχύει το κορυφαίο στυλ αυτού του μοντέλου ειδικής έκδοσης.

Η αποκλειστική μονοκόμματη αγωνιστική σέλα παρέχει θέση οδήγησης που είναι ψηλότερη κατά 20 mm, σε ύψος 895 mm. Αυτό εξασφαλίζει πιο ευθεία και πιο χαμηλή θέση σώματος που διευκολύνει τη μετακίνηση από την καθιστή στην όρθια θέση στα μαρσπιέ κατά την οδήγηση εκτός δρόμου. Η κατασκευή από δύο υλικά προσφέρει αίσθηση και φινίρισμα υψηλής ποιότητας, ενώ το λευκό λογότυπο της Yamaha συμπληρώνει τα εμβληματικά κλασικά χρώματα.

Διαθέτει slip-on σιγαστήρα Akrapovič που παράγει πλούσιο, βαθύ και άγριο ήχο που ενισχύει την αίσθηση υψηλής ροπής κατά την επιτάχυνση. Αυτό το ελαφρύ στοιχείο υψηλής ποιότητας διαθέτει θερμικές ασπίδες από ανθρακονήματα που ενισχύουν τη συνολική ποιοτική αίσθηση.

Τα ελαφριά και μικρού μεγέθους φλας LED μπροστά και πίσω χαρίζουν μοντέρνο και κομψό στυλ, ενώ προσφέρουν πιο δυναμική εμφάνιση σε αυτήν τη μοτοσυκλέτα υψηλών προδιαγραφών.

Τα ειδικά προστατευτικά από καουτσούκ είναι στάνταρ στη Rally Edition και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μεγαλύτερο κράτημα στα γόνατα και στο εσωτερικό των μηρών κατά την επιτάχυνση, ώστε ο αναβάτης να επιτυγχάνει βέλτιστο έλεγχο.

Για να τονιστούν οι πραγματικές εκτός δρόμου ικανότητές της, το τιμόνι είναι εξοπλισμένο με χειρολαβές τύπου off-road που παρέχουν εξαιρετική σιγουριά κατά την οδήγηση σε συνθήκες με σκόνη ή λάσπη.

Τετράχρονος κινητήρας CP2 689 κ.εκ. προδιαγραφών EU5

Στην έρημο, σε ορεινά μονοπάτια ή στον αυτοκινητόδρομο, όπου κι αν οδηγείς την Ténéré σου, ο δικύλινδρος κινητήρας 689 κ.εκ. φιλοσοφίας crossplane και προδιαγραφών EU5, προσφέρει άμεση ισχύ που θα ανταποκριθεί πλήρως σε κάθε περίσταση. Και με την ισχυρή γραμμική ροπή και το βελτιστοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτή η ελαφριά adventure μοτοσυκλέτα θα σε πάει παντού και θα σου προσφέρει τον πλήρη έλεγχο σε κάθε περιβάλλον.

Όταν βρεθείς σε δύσκολες εκτός δρόμου συνθήκες, θα εκτιμήσεις τις μικρές διαστάσεις και τη στιβαρότητα του διπλού σωληνωτού ατσάλινου πλαισίου της Ténéré 700. Το κοντό μεταξόνιο και η λεπτή εξωτερική σχεδίαση παρέχουν μεγάλη ευκινησία σε γρήγορους ρυθμούς, ενώ η απόσταση 240 χιλ. από το έδαφος έχει σχεδιαστεί για αξιόπιστη οδήγηση σε δύσκολα εδάφη.

Η Μπροστινή όψη του rally είναι με 4 προβολείς LED χαρακτηριστικό της επιθετικής όψη της Ténéré 700 είναι εμπνευσμένη από τις πιο πρόσφατες αγωνιστικές εργοστασιακές μοτοσυκλέτες Dakar. Με τον ισχυρό και εμβληματικό σχεδιασμό των 4 προβολέων LED που φωτίζουν στις πιο σκοτεινές άγριες συνθήκες, αυτό το επιβλητικό και χαρακτηριστικό στυλ φέρνει στο προσκήνιο την αυθεντική προδιαγραφών rally τεχνολογία της μοτοσυκλέτας.

Το Ανεστραμμένο πιρούνι είναι μεγάλης διαδρομής που σε κανει να διαπιστώνεις ότι αυτή η ελαφριά adventure μοτοσυκλέτα έχει κατασκευαστεί για να κυριαρχεί στα πιο δυσκολα εδάφη! Με ανθεκτικά καλάμια 43 χιλ. και διαδρομή 210 χιλιοστών, αυτό το ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι προσφέρει ομαλή οδήγηση και ελαφριά αίσθηση στο τιμόνι. Θα αντιμετωπίσει με ακρίβεια ότι κι αν προκύψει στην περιπέτειά σου!

Το πίσω αμορτισέρ είναι με ρύθμιση στην προηγμένη πίσω ανάρτηση που έχει σχεδιαστεί για ομαλή και σταθερή οδήγηση σε διάφορες συνθήκες στο χώμα ή τον αυτοκινητόδρομο, είτε οδηγείς μόνος σου, είτε με συνεπιβάτη και αποσκευές. Προσφέροντας διαδρομή 200 χιλ. στον τροχό, αυτό το σύστημα προδιαγραφών rally διαθέτει βολική ρύθμιση, που επιτρέπει αλλαγή ρυθμίσεων εν κινήσει.

Όλα τα χαρακτηριστικά της Ténéré 700, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο rally πίνακας οργάνων και το κωνικό τιμόνι, έχουν υποβληθεί σε διεξοδικές δοκιμές και αξιολογήθηκαν στο πλέον απαιτητικό και δύσκολο περιβάλλον, με το πρωτότυπο μοντέλο Ténéré 700 World Raid. Η Yamaha αναφέρει πως το πιλοτήριο σχεδιάστηκε με βάση πολύτιμες συμβουλές από αναβάτες adventure μοτοσυκλετών από όλον τον κόσμο και συνδυάζει εξαιρετικές λειτουργικές δυνατότητες με αγωνιστική εμφάνιση.

Ακριβώς όπως οι εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες rally της Yamaha, η Ténéré 700 διαθέτει μπροστινό τροχό 21 ιντσών και πίσω τροχό 18 ιντσών που συνδυάζουν χαμηλό βάρος, στιβαρότητα και εξαιρετική αντοχή στους κραδασμούς. Για υψηλά επίπεδα πρόσφυσης και αντοχής στο χώμα και τον δρόμο, αυτοί οι ακτινωτοί τροχοί αλουμινίου συνδυάζονται με ελαστικά Pirelli Scorpion Rally.

Με αυτονομία που ξεπερνά τα 350 χλμ., το εντυπωσιακό ρεζερβουάρ καυσίμου 16 λίτρων προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά όταν διανύεις μεγάλες αποστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Με λεπτό πίσω τμήμα, αυτό το μικρών διαστάσεων ρεζερβουάρ καυσίμου διασφαλίζει βέλτιστη εργονομία και έχει σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνει πολλές θέσεις οδήγησης, με τον αναβάτη όρθιο ή καθισμένο στη σέλα.

Ο μικρών διαστάσεων πίνακας οργάνων τύπου rally έχει κυρίαρχη θέση στο πιλοτήριο της Ténéré 700, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να αφομοιώνει πολλές πληροφορίες χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο ή το μονοπάτι. Το πιλοτήριο, προκειμένου να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αναβατών adventure μοτοσυκλετών, έχει σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνει την τοποθέτηση συσκευών πλοήγησης και smart phone.

Για εκπληκτική ισχύ πέδησης και ακρίβεια στον έλεγχο, η Ténéré 700 είναι εξοπλισμένη με δύο δισκόφρενα 282 χιλ. μπροστά και ένα 245 χιλ. πίσω. Όπου είναι απαραίτητο, έχεις τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις προσωρινά το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έτσι ώστε να έχεις τον πλήρη έλεγχο και να μπορείς να μπλοκάρεις σκόπιμα τον πίσω τροχό σε κλειστές στροφές ή απότομες κατηφόρες.

Ο συνδυασμός της επίπεδης σέλας με το μικρών διαστάσεων πλαίσιο και το στενό ρεζερβουάρ καυσίμου προσφέρει εργονομική θέση οδήγησης και ο ανεμοθώρακας τύπου ράλι, οι σκληρές προστατευτικές χούφτες και η ελαφριά μάσκα παρέχουν προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και κάνουν ακόμη πιο ευχάριστες και ξεκούραστες τις μακρινές διαδρομές.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως είναι μια μοτοσυκλέτα απολαυστική, με αγωνιστικό DNA, χωρίς όμως να απευθύνετε σε αγωνιζομένους αλλα σε όλους όσους θέλουν μια μεσαία (λόγω των κυβικών) Adventure μοτοσυκλέτας, που θέλουν να βάλουν μέσα στα ταξίδια και τις βόλτες τους πολύ χώμα και να το κάνουν  με άνεση, ασφάλεια και αρκετά οικονομικά!

 Δεν θα απογοητεύσει κανέναν το Ténéré 700 Rally Edition, παρόλο που τα 204 κιλά της ίσως να είναι πολλά, παρόλα αυτά δεν τα καταλαβαίνεις σχεδόν σε καμία περίπτωση.

Η αγωνιστική του σέλα ίσως να δυσκολέψει κάποιους σε μεγάλα ταξίδια, αλλα δεν είναι ανατρεπτικός παράγοντας για να αποκτήσεις μια Adventure μοτοσυκλέτα αυτής της ποιότητας!

Αλώστε η Yamaha έχει τόσα πολλά αξεσουάρ για όσους θέλουν να προσαρμόσουν την μοτοσυκλέτα τους στο δικό τους στυλ!

Κύρια στοιχεία της Ténéré 700 Rally Edition

 • Εμβληματικά κλασικά χρώματα με επιρροή από τις ιστορικές εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Ντακάρ
 • Ενισχυμένη αγωνιστική αίσθηση χάρη στην αγωνιστική σέλα, προστατευτικά ρεζερβουάρ και εκτός δρόμου λαβές
 • Ελαφρύς slip-on σιγαστήρας Akrapovič που προσφέρει πλούσιο, βαθύ και άγριο ήχο
 • Μεγαλύτερη προστασία από την ποδιά υψηλής αντοχής, το προστατευτικό ψυγείου και το προστατευτικό αλυσίδας
 • Ανθεκτικά και μοντέρνα φλας LED μπροστά και πίσω
 • Χαρακτηριστικός τετράχρονος κινητήρας CP2 689 κ.εκ. που προσφέρει υψηλά επίπεδα γραμμικής ροπής
 • Ελαφρύς και ανθεκτικός χαλύβδινος διπλός σωληνωτός σκελετός βάσης
 • Λεπτό, μικρού μεγέθους και εργονομικό πλαίσιο
 • Επιθετική, αγωνιστική μπροστινή όψη με 4 προβολείς LED
 • Ρυθμιζόμενη εμπρός και πίσω ανάρτηση μεγάλης διαδρομής
 • Ανθεκτικοί και ελαφρείς ακτινωτοί τροχοί 21 ιντσών / 18 ιντσών με adventure ελαστικά
 • ABS με επιλογή άμεσης αφαίρεσης για την εκτός δρόμου πορεία

Διαθεσιμότητα και χρώματα

Η Ténéré 700 Rally Edition θα είναι διαθέσιμη στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από τον Ιούλιο του 2020. Η Ténéré 700 Rally Edition θα είναι διαθέσιμη σε Sky Blue.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ YAMAHA

[gallery link=”file” size=”full” ids=”193181,193221,193220,193219,193218,193217,193216,193215,193214,193213,193212,193211,193210,193209,193208,193207,193206,193205,193204,193203,193202,193201,193200,193199,193198,193197,193196,193195,193194,193193,193192,193191,193190,193189,193188,193187,193186,193185,193184,193183,193182

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events