Τι Marc Marquez θα δούμε το 2022 όταν δηλώνει “Δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος χωρίς να ρισκάρεις”

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δημιούργησε έναν νέο στυλ οδήγησης στο  MotoGP, αφού ακόμα και οι πτώσεις για αυτόν δεν ήταν απλά οδηγικά σφάλματα, αλλά μέρος του αποτελέσματος που είχε αναζητώντας τα όρια!

Άραγε το 2022 θα δούμε έναν πιο συνετό Marquez ή όχι;

Τώρα που ο Marc Marquez μας εξέπληξε, μετά από έναν χειμώνα σιωπής, με την επιστροφή του στην πίστα και την επιβεβαίωση ότι θα είναι στο Sepang για τις πρώτες δοκιμές της χρονιάς, το ερώτημα είναι μόνο ένα: θα συνεχίσει να οδηγεί όπως έκανε πάντα ή θα αγωνιστεί πιο συντηρητικά;

Το ερώτημα είναι θεμιτό γιατί ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει δημιουργήσει ένα νέο στυλ οδήγησης, αλλά τώρα, στα 28 του και μετα από τόσους πολλούς τραυματισμούς, και το πρόσφατο επεισόδιο με τα μάτια του ( διπλωπία) λόγω ατυχήματος, ίσως θα πρέπει να είναι πιο συντηρητικός για να επιστρέψει στο νούμερο ένα.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατα, ο ίδιος έδωσε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: «Το ρίσκο υπάρχει πάντα. Μπορείς να αγωνίζεσαι κάθε Κυριακή, αλλά δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος στον κόσμο χωρίς να πάρεις ρίσκο».

Αναμφίβολα αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά όχι πάντα.

Οι πολλές πτώσεις του τον φέρνουν πάντα μέσα στην κορυφαία τριάδα των οδηγών με τις περισσότερες πτώσεις, και η αναλογία το 2021, ήταν 1,57 πτώσεις ανά Σαββατοκύριακο, με 22 πτώσεις σύνολο, και έπεσε περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, αφού το προηγούμενο “ρεκόρ” του ήταν 1,5 πτώσεις ανά Σαββατοκύριακο το 2017.

Ένας οδηγός πρέπει να αξιολογηθεί στο σύνολό του, από την ταχύτητα του στον αγώνα, στις δοκιμές, στη συνέπεια της απόδοσης, στην αντοχή στην πίεση των αντιπάλων, στο να ξέρει να ανταποκριθεί  στα προβλήματα, και πώς να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και κυρίως από τα αποτελέσματα του, όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα, οι νίκες, τα βάθρα, οι poleposition και οι επιδόσεις που γράφουν τα ρεκόρ!

Ο Marquez διαπρέπει σε όλους τους τομείς και είναι ένας αναβάτης που δεν προσαρμόστηκε σε ένα στυλ , αλλά απεναντίας δημιούργησε ένα καινούριο δικό του στυλ οδήγησης και έναν μοναδικό τρόπο να βρίσκεται μέσα στην πίστα.

Πολλοί οδηγοί δημιουργήσαν το δικό τους στυλ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Marquez δημιούργησε ένα μοναδικό στυλ και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι το σώσιμο των πτώσεων, που είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν του.

Ο Marquez έπεφτε πάντα πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με άλλους πρωταθλητές, ειδικά στις δοκιμές, αλλά παράλληλα είναι πρωτοπόρος και απόλυτος καινοτόμος , ένας από τους πρωταθλητές που έχουν σημαδέψει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό είναι γνωστό σε όλους, δεν λέμε κάτι νέο.

Αλλά ο Marquez, στα 28 του, είναι ένας αναβάτης πλέον που είχε πολλές σοβαρές πτώσεις και τραυματισμούς. Μετά το τραυματισμό του στην αρχή της σεζόν του 2020, και την αποχή του για μια ολόκληρη σεζόν, ο Ισπανός επέστρεψε το 2021 και στάθηκε δύσκολα και σιγά σιγά στα πόδια του και ήταν αρκετά ανταγωνιστικός, αλλά όχι σαν ο απόλυτος κυρίαρχος, ώσπου ένα νέο ατύχημα με τραυματισμό ενώ προπονούνταν κάνοντας μοτοκρός, και του προκάλεσε ξανά ένα επεισόδιο διπλωπίας, ανατίναξε τις συμμετοχές του στους τελευταίους αγώνες με τους γιατρούς να ρίχνουν νέες σκιές στο μέλλον του.

Αυτές τις μέρες, όμως, όπως είδαμε, ο Marquez έχει επιστρέψει και τα προβλήματα όρασής του φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί.

Τι Marquez θα δούμε στην έναρξη του πρωταθλήματος ή ακόμα και από τις δοκιμές της Sepang;

Πως θα διαχειριστεί ο Marquez την σεζόν του 2022;  Το πιθανότερο θα είναι όπως όλοι περιμένουν, πολύ δυνατός. Αλλά τα ερωτήματα είναι αν θα είναι πιο ώριμος και λιγότερο επιρρεπής στις πτώσεις; 
Ή θα είναι πλήρως αναρρωμένος και θα δούμε και πάλι έναν οδηγό που θα ψάχνει πάλι τα όρια της μοτοσυκλέτας πιέζοντας και βάζοντας το σώμα του σε νέες ταλαιπωρίες; ή θα είναι ένας δυνατός αναβάτης αλλά με μειωμένη σωματική αντοχή που δεν θα αντέχει πλέον στις πολλές πτώσεις που συνηθίζει με το στυλ του; 
Θα καταλάβουμε σύντομα τι πορεία θα αποφασίσει.

Related Posts