TOP 10 οδηγών με τις περισσότερες νίκες MotoGP στην ιστορία

Ο Valentino Rossi συνεχίζει να είναι ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες στην πρώτη κατηγορία. Ο Giacomo Agostini είναι ο δεύτερος και ο Marc Márquez είναι τρίτος και εν δυνάμει ίσως μπορέσει να απειλήσει τα ρεκόρ τους.

Σε όλη την ιστορία υπήρξαν πολλοί οδηγοί που μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον μία νίκη στην πρώτη κατηγορία. Από την εποχή των 500 κ.εκ. έως τώρα, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει μια μεγάλη λίστα με 114 αναβάτες που έχουν πάρει έστω και μια νίκη και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

1ος Valentino Rossi: 89 νίκες

Ως συνήθως, ο κορυφαίος είναι και πάλι ο Valentino Rossi ο οποίος κατά τη διάρκεια των 26 ενεργών σεζόν του έχει συγκεντρώσει 89 νίκες στην μεγάλη κατηγορία και 115 συνολικά σε όλες τις κατηγορίες. 199 βάθρα στην μεγάλη κατηγορία και 235 συνολικά! Μια μακρά και πολύ καρποφόρα καριέρα που τον οδήγησε να προσθέσει συνολικά εννέα παγκόσμιους τίτλους στο όνομα του.  2ο Giacomo Agostini: 68 νίκες

Ο Giacomo Agostini, ένας από τους σπουδαιότερους θρύλους της μοτοσικλέτας, κατατάσσεται δεύτερος μεταξύ των αναβατών με τον υψηλότερο αριθμό νικών στον πίνακα αποτελεσμάτων της μεγάλης κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια σχεδόν των δύο δεκαετιών αγώνων του, ο Agostini συνέλεξε συνολικά 68 νίκες , αριθμός που ξεπεράστηκε από τους αριθμούς του μοναδικού οδηγού που έχει απειλήσει να ανατρέψει το ρεκόρ του για τους παγκόσμιους τίτλους, τον Valentino Rossi. 13 παγκόσμιοι τίτλοι, οι περισσότεροι από  κάθε άλλον οδηγό και μια κληρονομιά που παραμένει σήμερα στους οδηγούς που κάποτε ονειρευόταν να είναι σαν το είδωλό τους.

3ος Marc Márquez: 57 νίκες

Ο τρίτος στη λίστα είναι ένας μοναδικός οδηγός που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παρά τη χαμένη χρονιά του 2020 λόγω τραυματισμού και την χρονιά επανάκαμψης  του το 2021, ο Marc Márquez συνεχίζει να βασίζεται στην κληρονομιά του, σπάζοντας και δημιουργώντας συνεχώς ρεκόρ. Σε ηλικία 28 ετών, ο Καταλανός έχει συγκεντρώσει συνολικά   57 νίκες που τον οδήγησαν να κερδίσει οκτώ παγκόσμιους τίτλους . Προς το παρόν, ο αναβάτης της Repsol Honda κατέχει τον τίτλο “man to beat” στην μεγάλη κατηγορία.

4ος Mike Doohan: 54 νίκες

Με 54 νίκες, ο Mike Doohan είναι ο τέταρτος οδηγός με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP. Ένας από τους σπουδαίους θρύλους της μοτοσυκλέτας, ο κυρίαρχος σε μια από τις πιο όμορφες στιγμές και μια αναφορά για πολλούς οδηγούς του παρόντος. Η πρώτη του νίκη χρονολογείται στο Grand Prix της Ουγγαρίας το 1990, ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του. Η αρχή μιας επιτυχημένης καριέρας που κορυφώθηκε στο Ιαπωνικό Γκραν Πρι το 1999 με επιβλητικούς πέντε παγκόσμιους τίτλους, 57 νίκες, 98 βάθρα και 59 pole Position. Μερικοί αριθμοί που τον τοποθετούν ανάμεσα στους μεγαλύτερους θρύλους του MotoGP.

5ος Jorge Lorenzo: 47 νίκες

Παρά το ότι αποσύρθηκε ένα και ένα χρόνο από το MotoGP, ο Jorge Lorenzo άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του MotoGP. Κατά τη διάρκεια των οκτώ σεζόν του στην μεγάλη κατηγορία, ο Ισπανός έφτασε συνολικά 47 νίκες που τον τοποθετούν στην 5η θέση με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία των 500 cc και του MotoGP. Οι πέντε παγκόσμιοι τίτλοι τον καθιστούν έναν από τους θρύλους της μοτοσικλέτας παγκοσμίως.

6ος Casey Stoner: 38 νίκες

Ο Casey Stoner ήταν ένα από τα κορυφαία ταλέντα που πέρασε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP και παρά την πρόωρη συνταξιοδότησή του, λόγω υγείας, ο Αυστραλός είναι ο μοναδικός οδηγός που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα με την Ducati το 2007, ενώ το 2011 κέρδισε τον τίτλο με τη Honda. 38 νίκες, 69 βάθρα και 32 pole. Ο Casey Stoner βρήκε μια θέση ανάμεσα στους θρύλους του κόσμου της μοτοσικλέτας, με το μοναδικό του ταλέντο και το στυλ που άλλαξε τον τρόπο οδήγησης στο MotoGP σε αυτόν που τον ξέρουμε σήμερα.

7ος Mike Hailwood: 37 νίκες

Εννέα παγκόσμια πρωταθλήματα έκαναν τον Mike Hailwood έναν από τους θρύλους της μοτοσικλέτας τη δεκαετία του 1940. Δεδομένου ότι ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για δύο τροχούς, έκανε το ντεμπούτο του στον πρώτο του αγώνα στις 22 Απριλίου 1957, στο Oulton Park. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε 76 νίκες, 112 βάθρα και 9 τίτλους , συμπεριλαμβανομένων 37 νικών στην μεγάλη κατηγορία 500cc. Ένας πραγματικός θρύλος της  ιστορίας αυτού του αθλήματος.

8ος Eddie Lawson: 31 νίκες

Έγινε ένας από τους θρύλους της Yamaha χάρη στις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Τέσσερις τίτλοι στην κατηγορία 500cc το 1984, 1986, 1988 και 1989, δεύτερος το 1985, τρίτος το 1987 και τέταρτος το 1983. Έχει κερδίσει 31 Grands Prix , πέτυχε 78 βάθρα και 18 pole. Αναμφίβολα, αριθμοί που του δίνουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του MotoGP.

9ος Dani Pedrosa: 31 νίκες

Με τις ίδιες νίκες όπως και ο Eddie Lawson, ο Dani Pedrosa είναι ένα από τους οδηγούς αναφοράς στη Honda, δεύτερος και ο κύριος αντίπαλος των ονομάτων όπως Valentino Rossi, Jorge Lorenzo ή Casey Stoner. Ο μικρός σαμουράι, έχει συνολικά 31 νίκες στην μεγάλη κατηγορία, 54 συνολικά. 112 βάθρα και 31 pole. Παρά το γεγονός ότι είναι ο Βασιλιάς χωρίς στέμμα, απουσία τίτλου Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο Dani Pedrosa είναι ένας θρύλος, ένας από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών.

10ος Kevin Schwantz: 25 νίκες

Ο Kevin Schwantz κλείνει την κορυφαία δεκάδα των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην εποχή των 500cc και MotoGP. Έγινε ο αναβάτης της Suzuki και ακριβώς με αυτή τη μοτοσυκλέτα πέτυχε τον μοναδικό του παγκόσμιο τίτλο, 25 νίκες και 29 pole. Εννέα χρόνια πάθους για μοτοσικλέτα που τον καθιστούν έναν από τους πιο αγαπημένους αναβάτες.

Γ.Φ.

Related Posts