Το πρόβλημα ταχύτητας της Yamaha όπως έλεγαν όλη την χρονιά Rossi και Vinales σε αριθμούς

Η Yamaha δεν ξεχωρίζει τα τελευταία χρονιά για την ταχύτητα της, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στο σασί και τον χειρισμό της, και πετύχαινε την καλύτερη συμπεριφορά κάνοντας την μοτοσυκλέτα πολύ εύχρηστη για όλους, αλλά φέτος οι Rossi και Vinales έχουν υποφέρει υπερβολικά, από την έλλειψη ταχύτητας όπως οι ίδιοι είπαν πολλές φορές, ας δούμε τι λένε τα δεδομένα;

Αν πάμε στο τέλος της σεζόν του 2018, θα θυμηθούμε ότι ο Marc Márquez ζήτησε από την Honda περισσότερη δύναμη, για να μπορεί να παλέψει με τον κύριο αντίπαλο του, την Ducati. Η Honda έκανε ό, τι ζήτησε ο νούμερο 1 αναβάτης, αν και αυτό σήμαινε ότι έγινε πιο δύσκολη η μοτοσυκλέτα για τον αυτόν και τους υπολοίπους οδηγούς.

Με τον τρόπο αυτό στο Κατάρ 2019 είδαμε πως η μέγιστη ταχύτητα της Honda ήταν 352 χλμ/ώρα, και ξεπέρασε εκείνη της Ducati που έφθασε τα 351,6 χλμ/ώρα, έστω και αν ήταν μόλις 0,4 χλμ/ώρα. Ο Marc Márquez μάλλον είχε ακριβώς αυτό που είχε ζητήσει και όπως είδαμε η σεζόν πήγε όπως την ήθελε κερδίζοντας έναν ακόμα τίτλο, ακόμα και αν συνολικά η Honda δεν ήταν η γρηγορότερη μοτοσυκλέτα του grid, αλλά ήταν μια ανάσα πίσω από την Ducati!

Η Yamaha βελτιώθηκε στο Κατάρ το 2019 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ανάπτυξη των αγώνων έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στην επιτάχυνση και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών.

Με το τέλος των αγώνων μπορέσαμε να αντλήσουμε στοιχεία για το 2019, όπως η μέση μέγιστη ταχύτητα κάθε μάρκας σε όλους τους 19 αγώνες του πρωταθλήματος MotoGP , από το Κατάρ μέχρι τη Βαλένθια. Η Ducati επιβεβαίωσε και πάλι ότι είναι η πιο ισχυρή μηχανη, αλλά μόνο 1,39 χλμ/ώρα μπροστά από την Honda, η οποία αντ ‘αυτού θεωρητικά έστριβε καλύτερα και φυσικά, είχε το μαγικό συστατικό που λέγετε Marc Márquez.

Η Yamaha όχι μόνο έμεινε 6,13 χλμ/ώρα πίσω από την Ducati και 4,74 χλμ/ώρα πίσω από την Honda όσον αφορά τη μέση μέγιστη ταχύτητα, αλλά ήταν η πιο αργή μοτοσικλέτα σε ολόκληρο το grid. Η Suzuki, η KTM και η Aprilia, με αυτή τη σειρά, ήταν μπροστά από την Yamaha. Η κορυφαία ταχύτητα δεν είναι τα πάντα σε μια μοτοσυκλέτα και αυτό το είδαμε πολλές φορές στις δοκιμές, αφού τα Yamaha κυριαρχούσαν στους χρόνους και στην διαδικασία των pole position, ειδικά με τον Quartararo και τον Vinales.

Ο αγώνας ήταν μια άλλη ιστορία, όταν τα Yamaha πάλευαν με άλλες μοτοσικλέτες υποφέραν πολύ.

Όλο το 2019 οι αναβάτες της Yamaha ήταν εκείνοι που έχουν ανακτήσει τις λιγότερες θέσεις στο τέλος του αγώνα, όσον αφορά σε σχέση με την εκκίνηση. Ακόμη και ο Rossi, ένας μαέστρος του να ξεκινάει από πίσω και να φτάνει εμπρός, κατάφερε να κερδίσει πολύ λίγες φορές θέσεις στο τέλος του αγώνα σε σχέση με τις θέσεις της εκκίνησης. Δεν είναι ότι το M1 είναι μια κακή μοτοσικλέτα, στην πραγματικότητα, αφού όλο το χρόνο έχουμε παρατηρήσει την εξέλιξή του. Μια πιο ισχυρή μοτοσυκλέτα και η σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών μέχρι το 2020, μπορούν να κάνουν την Yamaha την καλύτερη μοτοσικλέτα, με δεδομένο ότι το σασί της είναι ίσως το καλύτερο με την καλύτερη διαχείριση στις στροφές!

Related Posts