8 May 2024
MotoGP 2023

Η MSMA (Ένωση Κατασκευαστών), θέλει μείωση των κινητήρων MotoGP στα 850 cc από το 2027 – Ποιοι κατασκευαστές διαφωνούν.

Η MSMA (Ένωση Κατασκευαστών Σπορ Μοτοσυκλετών) φέρεται να θέλει να μειώσει τη χωρητικότητα του κινητήρα από 1000cc στα 850cc για το 2027.

Η Dorna πιέζει την MSMA για μια απάντηση το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μπορέσει να παρουσιάσει τον νέο κανονισμό που θα ισχύει από το 2027 σε οποιονδήποτε νέο κατασκευαστή ενδιαφέρεται να μπει στο MotoGP.

Επίσης υπάρχει μια ολόπλευρη συζήτηση για την αεροδυναμική, τα ηλεκτρονικά και το «ανώτατο όριο προϋπολογισμού».

Το MotoGP για το 2027, θέλει η βασική πτυχή να είναι η μείωση του κόστους και της ισχύος των μοτοσυκλετών.

Το MotoGP σίγουρα θα δουλέψει με 100% Βιοκαύσιμα το 2027. Παρά το γεγονός ότι γενικά πιστεύουν ότι τα βιοκαύσιμα θα μειώσουν την ισχύ των κινητήρων των μοτοσυκλετών, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Σπορ Μοτοσυκλέτας (MSMA) επιδιώκει επίσης να μειώσει τη χωρητικότητα του κινητήρα από 1000cc σε 850cc.

Μερικές φορές για να κάνεις ένα βήμα μπροστά πρέπει να κάνεις δύο βήματα πίσω. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της MSMA – Ένωση Κατασκευαστών Σπορ Μοτοσυκλετών – που πρόσφατα αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της σύνταξης του νέου τεχνικού κανονισμού που θα τεθεί σε ισχύ το 2027.  

Δεν είναι ένα τετριμμένο έργο, γιατί ο στόχος δεν είναι μόνο να μειωθεί η απόδοση για λόγους ασφαλείας, (με την KTM να φτάνει σε ταχύτητα 366,1 φέτος με το Binder στο Mugello), αλλά και να κάνει την πρόσβαση στο MotoGP από άλλους κατασκευαστές, περισσότερο ελκυστικό.

Η γενική ιδέα της MSMA είναι αυτή της μείωσης της χωρητικότητας του κινητήρα να κατέβουν κάτω από το λίτρο. Ακριβώς οκτακόσια πενήντα κυβικά εκατοστά 850cc. Πενήντα κυβικά περισσότερα από την εποχή των 800 που διήρκεσε από το 2007 έως το 2011.

Προφανώς, οι κατασκευαστές δεν συμφωνούν όλοι: Υπερ είναι η Ducati, η οποία έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά ακριβώς κατά την πρώτη μείωση της χωρητικότητας του κινητήρα, όπως και οι Ιάπωνες, η Honda και η Yamaha, προς το παρόν, ωστόσο, η Aprilia και η KTM είναι εναντίον σε αυτή την μείωση.

Τα εργοστάσια διαφωνούν μεταξύ τους επίσης και για το κατά πόσο θα μείνουν η θα φύγουν ορισμένα από τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα «gadget» που προφανώς κάποιοι θέλουν να αφαιρεθούν. Το ίδιο θα ήθελαν να εξαλείψουν τις μηχανικές συσκευές που χαμηλώνουν τις μοτοσυκλέτες – τα λεγόμενα shapeshifters – που επιπλέον κρίνονται μη αναπαραγώγιμα στις μοτοσυκλέτες εμπορίου, καθώς και μια πλέον πολύ έντονη κουβέντα για την αεροδυναμική και τα ηλεκτρονικά. Η Dorna πιέζει για να γίνει ο τετραγωνισμός του κύκλου το συντομότερο δυνατό. Και σε κάθε περίπτωση μέσα σε λίγους μήνες.

Πιστεύεται επίσης ότι πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο προϋπολογισμού. Όπως στην F1.

Ο λόγος είναι προφανής: πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουνε έναν νέο κανονισμό, ελκυστικότερο, το συντομότερο δυνατό, σε κάθε κατασκευαστή που ενδιαφέρεται να εισέλθει στο 2027. Και με αυτή την έννοια μιλά και για ανώτατο όριο προϋπολογισμού, γιατί όπως πολύ σωστά λέει ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, «η αύξηση των εξόδων είναι ψευδές πρόβλημα: τα αγωνιστικά τμήματα θα ξοδεύουν πάντα τον διαθέσιμο προϋπολογισμό μέχρι την τελευταία δεκάρα. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τα πάντα, οπότε το κόστος που σχετίζεται με έναν απαγορευμένο τομέα θα μεταφερθεί σε άλλον που είναι ακόμα ελεύθερος».

Κυκλοφορεί επίσης μια φήμη ότι ο προμηθευτής ελαστικών Bridgestone θα επιστρέψει. Αλλά όχι μόνο στο MotoGP αλλά και στην F1. Αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν η Michelin δεν επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με την Dorna και που θα λήξει στο τέλος του 2026.

πηγή

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events